Savoy Ballroom: Το Google Doodle τιμά τη θρυλική αίθουσα χορού swing (video)

Στο θρυλικό Savoy Ballroom και το swing, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Το swing είναι είδος της τζαζ μουσικής που έγινε αυτόνομο και αναγνωρίσιμο στιλ κατά τη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ. Αποτελεί ουσιαστικά ενδιάμεσο σταθμό ανάμεσα στην παραδοσιακή και τη μοντέρνα τζαζ. Η ονομασία του προέρχεται από το αγγλικό ρήμα swing, που σημαίνει

ταλάντευση, ακριβώς επειδή η μουσική ήταν εύθυμη και ρυθμική και επειδή συνδυαζόταν με τον αντίστοιχο χορό που απαιτούσε ευκινησία. Ο swing ρυθμός χαρακτηρίζεται από την έμφαση στα 2/4 ή σε όγδοα ή σε δέκατα έκτα του μέτρου (offbeat), σε αντίθεση με τους πιο παραδοσιακούς ή ποπ ή ροκ εντ ρολ ρυθμούς που η έμφαση συνήθως δίνεται στις νότες στο 1/4 ή 3/4.

Τι ήταν το Savoy Ballroom

Το Savoy Ballroom είναι η γνωστότερη αίθουσα χορού swing όλων των εποχών. Εκεί εκατοντάδες άνθρωποι χορεύαν καθημερινά, διοργανώνονταν ξεσηκωτικοί διαγωνισμοί χορευτών και ιστορικές «μονομαχίες» μουσικών, εκεί έγινε το πρώτο Aerial και από εκεί ξεπήδηξαν οι πιο φημισμένοι Swing χορευτές (όπως ο Frankie Manning, Norma Miller κ.α.)

Το Savoy Ballroom έγραψε την ιστορία ως ένας από τους πρώτους φυλετικούς ενοποιημένους δημόσιους χώρους στις ΗΠΑ όταν άνοιξε τις πόρτες του, εφαρμόζοντας πολιτική απαγόρευσης των διακρίσεων το 1926.
Έτσι, στις αρχές του 20ού αιώνα, στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης στεγάστηκε κυρίως η μαύρη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μετανάστευσαν από άλλα τμήματα των ΗΠΑ, αλλά και από την Καραϊβική.

Ο αντίκτυπος αυτής της κοινότητας ήταν διαδεδομένος σε όλο το Χάρλεμ, καθώς η τοποθεσία άνθισε μέσω της δημιουργικότητας και του πολιτισμού, με όχημα το Savoy Ballroom και τον χορό swing.

Η φθορά στην πίστα (που την αποκαλούσαν «The Track» λόγω του μακρόστενου σχήματός της) ήταν συνεχής μιας και κάθε βράδυ ο κόσμος χόρευε μανιωδώς! Έτσι, το ξύλινο πάτωμα έπρεπε να αντικατασταθεί κάθε 3 χρόνια για να συνεχίζει να προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για χορό!

Το Savoy διέθετε 2 σκηνές για μπάντες! Έτσι ήταν συχνές οι «μονομαχίες» μεταξύ μουσικών σχημάτων. Πολλές φορές αυτές έπαιρναν επικές διαστάσεις όταν η «κόντρα» ήταν μεταξύ φημισμένων μουσικών. Συνήθως πάντως στην κύρια σκηνή έπαιζε η ορχήστρα του Chick Webb που αποτελούσε την house band του Savoy.

Πολλοί από τους φημισμένους καλλιτέχνες της τζαζ, συμπεριλαμβανομένων των Chick Webb, Count Basie και Ella Fitzgerald, εμφανίστηκαν live στο Savoy Ballroom.

Ωστόσο, το 1958, το Savoy Ballroom έκλεισε τις πόρτες του για πάντα, αλλά ο διεθνής αντίκτυπός του είναι ακόμη αισθητός μέχρι σήμερα.

Στην ιστορική τοποθεσία του, μεταξύ της 140ης και της 141ης οδού στη Λεωφόρο Lenox της Νέας Υόρκης, μια αναμνηστική πινακίδα τιμά το Savoy Ballroom και την κληρονομιά του ως το «σπίτι της πολιτιστικής καινοτομίας».

Ειδήσεις σήμερα:

«Sex and the City»: Επιστρέφει με νέο πρόσωπο που θα είναι ουδέτερου φύλου! (Video)

MasterChef – Παύλος: Ο Διονύσης σε κάποιες φάσεις ήταν χειρότερος χωρίς κάμερες – Την Μαρίνα την πάω πάρα πολύ (video)

ΕΡΤ: Συνεχίζει και του χρόνου o Νίκος Κουρής

Keywords
Τυχαία Θέματα