Reuters: Η ευρωζώνη συζήτησε για πρώτη φορά επίσημα ελληνική χρεοκοπία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ συζήτησαν επίσημα για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, μια και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχουν κολλήσει, με τη λήξη της προθεσμίας αποπληρωμής των δόσεων να βρίσκεται στο τέλος του μήνα, ανέφεραν αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αποκλειστικό ρεπορτάζ.

Οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών, κατά την προετοιμασία του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, κατέληξαν, στη Μπρατισλάβα, ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου.

Θεωρούν ότι το λιγότερο πιθανό σενάριο είναι μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις έναντι ρευστού, ώστε να προλάβει η χώρα τις προθεσμίες του Ιουνίου.

Tο δεύτερο σενάριο ήταν μια παράταση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει αυτόν τον μήνα, την ίδια ώρα που η Ελλάδα καλείται να πληρώσει 1,6 δις ευρώ στο ΔΝΤ.

Το τρίτο σενάριο – το οποίο συζητήθηκε για πρώτη φορά επίσημα σε τέτοιο επίπεδο αξιωματούχων στη ΕΕ- ήταν να αποδεχθούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει.

Στη συνάντηση δεν ελήφθη κάποια απόφαση και δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Οι περισστεροι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία εγκαίρως ώστε να εκταμιευθούν τα 7,2 δις. Αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτό θα χρειαζόταν να επιτευχθεί σε διάστημα ημερών πρόοδος που δεν επιτεύχθηκε επί μήνες και οι δανειστές ήταν ιδιαίτερα σκεπτικοί.

Ο Έλληνας εκπρόσωπος στη συνάντηση είπε ότι η Αθήνα θα κάνει τα πάντα για την επίτευξη συμφωνίας εγκαίρως, σύμφωνα με άλλους αξιωματούχους. Αυτό θα σήμαινε συμφωνία εγκαίρως ώστε να τεθεί στο Eurogroup στις 18 Ιουνίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες.

Ως εκ τούτου, το δεύτερο σενάριο τους ήταν παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για τα 7,2 δισ. Ευρώ, και των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την επίτευξη συμφωνίας.

Σε διαφορετική περίπτωση τα χρήματα θα εξαφανιστούν και θα είναι αναγκαία μια νέα συμφωνία διάσωσης, για να εξασφαλιστεί περεταίρω χρηματοδότηση.

Διάφορες ημερομηνίες παράτασης συζητήθηκαν, ποικίλλοντας από μερικές εβδομάδες ως το τέλος του έτους ή ακόμα και ως το τέλος του Μαρτίου του 2016, για να ευθυγραμμιστεί το πρόγραμμα της ευρωζώνης με το τέλος του πακέτου διάσωσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Μια τέτοια παράταση θα σήμαινε την επιβολή και άλλων όρων στην Ελλάδα και θα μπορούσε να περιλαμβάνει την σταδιακή εκταμίευση δόσεων, με την υλοποίηση των όρων.

Αντιπρόσωποι ορισμένων χωρών της ευρωζώνης, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για ένα τρίτο σενάριο, αυτό μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

«Για πρώτη φορά υπήρξε συζήτηση ενός “Plan B” για την Ελλάδα» σημείωσε δεύτερος αξιωματούχος. Δύο άλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι αυτό συζητήθηκε.

Μέχρι τώρα οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν αποφύγει να συζητήσουν μια τέτοια δυνατότητα, ακόμα και σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών, όπως της Πέμπτης, αν και μερικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, είχαν προετοιμαστεί από μόνες τους για αυτήν.

Η συζήτηση ήταν πολύ θεωρητική γιατί το σενάριο πτώχευσης μιας χώρας της ευρωζώνης εντός της νομισματικής ένωσης θα είναι χωρίς προηγούμενο. Η συζήτηση δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα.

Αξιωματούχοι όμως, δήλωσαν πως ένα τέτοιο σενάριο θα περιλαμβάνει σχεδόν σίγουρα επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων για να αποτραπεί εκροή ευρώ από τη χώρα και θα μπορούσε επίσης να συνεπάγεται την έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU) από την Αθήνα ως εναλλακτική μορφή πληρωμής.

ReutersχρεοκοπίαΕλλάδαΜπρατισλάβαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα