Reuters: Η Ελλάδα θα φέρει Αιγύπτιους εργάτες εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού

Η Ελλάδα θα αρχίσει να φέρνει εργάτες από την Αίγυπτο αυτό το καλοκαίρι προκειμένου να αναλάβουν προσωρινές θέσεις εργασίας στη γεωργία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Μετανάστευσης.

Μετά από μια επώδυνη δεκαετία, η ελληνική οικονομία προβλέπεται

να αναπτυχθεί σχεδόν 3% φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ευρωζώνης του 0,8%. Όμως, η φυγή εργαζομένων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η συρρίκνωση του πληθυσμού και οι αυστηροί κανόνες μετανάστευσης έχουν κάνει τη χώρα να αγωνίζεται να βρει δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους για να καλύψει κενές θέσεις στη γεωργία, τον τουρισμό, τις κατασκευές και άλλους τομείς, αναφέρει το Reuters.

Η Ελλάδα θα δεχτεί περίπου 5.000 εποχικούς εργάτες γης στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2022 που υπογράφηκε με την Αίγυπτο. Οι δύο χώρες συζήτησαν να επεκτείνουν το «αμοιβαία επωφελές» πρόγραμμα στους ελληνικούς κατασκευαστικούς και τουριστικούς τομείς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης.

Η μετανάστευση αποτελεί εδώ και καιρό ένα διχαστικό ζήτημα στην Ευρώπη, αλλά το σχέδιο αυτό έχει κερδίσει ευρεία υποστήριξη από ομάδες εργοδοτών που επιθυμούν να βρουν εργαζομένους. Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας της Αιγύπτου Χασάν Σεχάτα στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα και είπε ότι οι χώρες πρέπει επίσης να εντείνουν τη συνεργασία τους για να αποτρέψουν τις παράνομες μεταναστευτικές ροές στην περιοχή.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η χώρα τους αξίζει να αναγνωριστεί επειδή σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό τους μετανάστες που ξεκινούν από τη βόρεια ακτή της μέσω της Μεσογείου προς την Ευρώπη από το 2016.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε φέτος ένα πακέτο χρηματοδότησης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και μια αναβάθμιση των σχέσεων με την Αίγυπτο, μέρος της προσπάθειας για μείωση του αριθμού των μεταναστών που περνούν από τη Βόρεια Αφρική.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την υποστήριξη της Δύσης στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία πριν από μια δεκαετία αφότου ηγήθηκε της ανατροπής του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Αιγύπτου.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο «Shark» – Εκκρεμεί το ένταλμα για τη σύλληψη του «Ρουμάνου»

Βραυρώνα: Εντοπίστηκε σε χωματερή το νεκρό βρέφος – Υπό έρευνα οι γονείς

Συναγερμός στην Πάτρα: Εξαφανίστηκαν 5 παιδιά από το νοσοκομείο του Ρίου – Είχαν μεταφερθεί με εισαγγελική εντολή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Reuters, Ελλάδα, Αιγύπτιους,Reuters, ellada, aigyptious