Qatargate: Έχει κατασχεθεί πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ – Νέα έφοδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Νέα έφοδος πραγματοποιήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο Qatargate.

Σύμφωνα με το Politico, πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω έρευνες στα κεντρικά γραφεία στο Στρασβούργο. Το γραφείο της Mychelle Rieu, αξιωματούχου που εργάζεται στην υποεπιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σφραγίστηκε από ανακριτές.

Πηγές του κοινοβουλίου ανέφεραν ότι κατασχέθηκε υπολογιστής που σχετίζεται με το έργο αυτής της επιτροπής. Ο ρόλος της επιτροπής είναι να «αυξήσει την ευαισθητοποίηση για συγκεκριμένες καταστάσεις

ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μεταξύ άλλων με εξωτερικούς παράγοντες.

Καθαιρέθηκε η Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου

Με 625 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αποφάσισε νωρίτερα την παύση των καθηκόντων της Εύας Καϊλή από το αξίωμα του αντιπροέδρου του Σώματος.

Η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα, σε ανάρτησή της στο twitter, ανέφερε: «Στο πλαίσιο των εν εξελίξει ερευνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πια μία εκ των αντιπροέδρων του. Αυτή η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή». Η κ. Μετσόλα πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες βελγικές δικαστικές Αρχές.

In view of the ongoing investigations,@Europarl_EN has decided that Eva Kaili is no longer one of its Vice-Presidents.

This decision is effective immediately.

We will continue to fully cooperate with relevant national law enforcement and judicial authorities.

— Roberta Metsola (@EP_President) December 13, 2022

Τρεις ευρωβουλευτές διαφοροποιήθηκαν και δεν ψήφισαν την καράτομη της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις κατηγορίες σε βάρος της για εμπλοκή στο QatarGate.

Ειδικότερα, κατά της αποπομπής της ψήφισε ο Κροάτης ευρωβουλευτής Μίσλα Κουάκουσιτς ενώ λευκό ψήφισαν ο ακροδεξιός Γερμανός ευρωβουλευτής Γιοαχίμ Κους του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» καθώς και η ευρωβουλευτής των Κάτω Χωρών, Ντουρίν Ρουκμάκερ.

Σε ό,τι αφορά τον 53χρονο Κροάτη Μισλάβ Κολακουσίκ που καταψήφισε την καθαίρεση της Εύας Καϊλή, ξεκίνησε το 2019 τη θητεία του στην Ευρωβουλή όπου εξελέγη ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Ο ίδιος αποτελεί μέλος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου ενώ οι αμφιλεγόμενες θέσεις του για τον εμβολιασμό πυροδότησαν ζωηρό σχολιασμό τα προηγούμενα πανδημικά χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 ίδρυσε την ΜΚΟ «Antikorupcija» κατά της διαφθοράς και υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βαριές κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά και κρατούνται με απόφαση του ανακριτή ενώ την Τετάρτη θα κριθεί αν θα παραμείνουν κρατούμενοι έως τη δίκη τους ή όχι.

Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά εντοπίστηκαν από τις βελγικές αρχές στο σπίτι του Ιταλού ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και της ευρωβουλεύτριας Εύας Καϊλή.

Μάλιστα η Le Soir έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία με τα κατασχεθέντα χρήματα από το σπίτι της Καϊλή και του Παντσέρι.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι ανακριτές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ.

«Συνολικά, περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά εντοπίστηκαν στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι και της Ελληνίδας ευρωβουλευτριας Εύας Καϊλή. Εδώ βλέπετε μια φωτογραφία από όσα κατασχέθηκαν», αναφέρει η Le Soir.

Scandale de corruption européen: voici l’argent saisi chez Panzeri et Kaili https://t.co/Z0BMa6qdxx pic.twitter.com/PahL6uSSgT

— Le Soir (@lesoir) December 13, 2022

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι ανακριτές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Συνολικά, στο πλαίσιο της ευρείας έρευνας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εντοπίστηκαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, αν προστεθούν και τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στο σπίτι της ευρωβουλευτή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι στις Βρυξέλλες» σημειώνει ακόμη η Le Soir.

Νωρίτερα σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της Αντιπροέδρου.

Η ίδια η Εύα Καϊλή, στην πρώτη της αντίδραση, μέσω του δικηγόρου της δήλωσε σήμερα «αθώα»…

Πολύωρη ανάκριση του συντρόφου της

Η Corriere della Sera μεταδίδει πως ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι «μίλησε επί ώρες» και τον προσομοιάζει ως «ένα ποτάμι που υπερχειλίζει με τις δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύλληψή του την περασμένη Παρασκευή».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, «οι δηλώσεις του Τζιόρτζι συμβάλλουν στα πλαίσια της έρευνας που θα επιτρέψει στους Βέλγους ερευνητές να παρατείνουν ή, τουλάχιστον αρχικά, να βρουν καθοριστική επιβεβαίωση των όσων έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα».

«Πριν από τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο πατέρας της Εύας Καϊλή είχε συλληφθεί την Παρασκευή καθώς έφευγε με μια τσάντα που περιείχε 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 από το πολυτελές ξενοδοχείο, όπου είχε μείνει με τη σύζυγό του για λίγες ημέρες», συνεχίζει η Corriere della Sera.

«Κάποιος πρέπει να τον είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων για την επιχείρηση της αστυνομίας και κάποιοι υποψιάζονται ότι μπορεί να ήταν ο ίδιος ο Τζιόρτζι, που είχε ακούσει κάτι. Ίσως ένα τηλεφώνημα (ο Τζιόρτζι πιθανώς να παρακολουθείτο τηλεφωνικά) οδήγησε τους αστυνομικούς να παραμονεύουν μπροστά από το ξενοδοχείο για να αιφνιδιάσουν τον πατέρα της Καϊλή», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ιταλική εφημερίδα καταλήγει, σημειώνοντας πως ο Τζιόρτζι πρέπει να είπε πολλά το Σάββατο (10/12), αφού ο ανακριτής, Μισέλ Κλεζ, αναγκάστηκε να αναβάλλει τις υπόλοιπες ανακρίσεις για να συγκεντρώσει όλες τις καταθέσεις του.

Το θέμα των ερωτήσεων ήταν αυτό των χρημάτων, που από τη Fight Impunity μπορεί να πέρασαν στην Καϊλή και σε άλλα πρόσωπα, αλλά και των δραστηριοτήτων της ΜΚΟ που ίδρυσε το 2019 ο Παντσέρι, αμέσως μετά την αποχώρησή του από την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έρευνα έχει ένα παρακλάδι που φτάνει μέχρι την Ιταλία, όπου η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην περιοχή του Μπέργκαμο και στο Μιλάνο, όπου έγινε έρευνα και στο σπίτι του Τζιόρτζι.

Διαβάστε επίσης:

Qatargate – Κλυδωνισμοί στην ΕΕ: Ανεπαρκείς εξηγήσεις από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ευχολόγια της Μέτσολα

Ρωσική «βόμβα» στα Βαλκάνια: Προτείνει την ένταξη της Σερβίας στη Ρωσική Ομοσπονδία

«Τρίτη και 13»: Γιατί θεωρείται «γρουσούζικη» μέρα

Keywords
Τυχαία Θέματα