Qatargate: Πάνω από ένα χρόνο οι έρευνες των βελγικών αρχών για το σκάνδαλο

Περισσότερο από ένα χρόνο διερευνούν την υπόθεση Qatargate οι βελγικές αρχές όπως αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, εντοπίζοντας κινήσεις ευρωβουλευτών και στελεχών των ευρωπαϊκών οργάνων που θεωρήθηκαν ύποπτες.

Crisis de #reputacion

Escándalo por investigación sobre sobornos de Catar a integrantes del Parmento Europeo amenaza con extenderse. #Qatargate #Qatar2022 #12Dic https://t.co/nAHDjQc4XV

— Elías
García Navas (@Egarcianavas) December 12, 2022

Τελικά οι υποψίες έγιναν στοιχεία επιβαρυντικά, όταν η βελγική αστυνομία βρήκε 750.000 ευρώ σε μετρητά, μέρος των οποίων σε μία βαλίτσα γεμάτη με 50άευρα, όπως γράφει η βελγική Le Soir.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την πορεία των ερευνών, την οποία επικαλείται ο Bloomberg, κάποια από τα έγγραφα της υπόθεσης αναφέρονται σε προσπάθειες του Κατάρ και του Μαρόκου να επηρεάσουν πολιτικές αποφάσεις προσφέροντας μεγάλα ποσά.

Η έρευνα διευρύνεται καθώς το Κατάρ βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος φιλοξενώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο και «πολιορκείται» από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θέλουν να αυξήσουν τις αγορές φυσικού αερίου από το συγκεκριμένο κράτος για να αποφύγουν την κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης εν μέσω χειμώνα.

Το Κατάρ από την άλλη πλευρά προσπαθεί να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα του που αμαυρώθηκε από τις καταγγελίες για τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και για τις επιδόσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Qatargate» – Cash, flagrant délit et perquisitions: le récit de trois jours d’enquête anticorruption  https://t.co/H16f0cbPGh #Qatargate @tdgch #CORRUPTION

— Frédéric Julliard (@fjulliard) December 12, 2022

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια πράγματα», σχολίασε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ και ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, εξήγησε: «Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό σημαίνει ότι ευρωβουλευτές και ακτιβιστές χρηματίζονταν για να κάνουν τα στραβά μάτια για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ. Αυτό είναι ντροπιαστικό και απαράδεκτο».

O υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι τα νέα είναι «καταστροφικά».

«Είναι ένα σκάνδαλο που πρέπει να ξεσκεπαστεί και να φανεί η αλήθεια για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Ιρλανδός υπουργός.

Εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δήλωσε ότι θεσμικά δεν μπορεί να σχολιάσει μία δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται πλήρως με τις εθνικές αρχές του Βελγίου.

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: MKO καταγγέλλουν την ποινή φυλάκισης 15 μηνών που επιβλήθηκε σε ακτιβίστρια για το κλίμα

Νέα επίθεση Χάρι-Μέγκαν κατά του Μπάκιγχαμ: «Λένε ψέματα για να προστατεύσουν τον Ουίλιαμ»

Qatargate: «Τι παραπάνω θέλουν από τη ζωή;» – Οι αντιδράσεις στις Βρυξέλλες για την εμπλοκή της Καϊλή στο σκάνδαλο

Keywords
Τυχαία Θέματα