Qatargate – Κλυδωνισμοί στην ΕΕ: Ανεπαρκείς εξηγήσεις από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ευχολόγια της Μέτσολα

Απειλεί να συντρίψει την Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σκάνδαλο Qatargate που συγκλονίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς η βελγική αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για διαφθορά.

«Δεχόμαστε επίθεση»

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, από την οποία διαγράφηκε η Εύα Καϊλή, που έχασε και το αξίωμα της αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου.

Αρκετά άλλα μέλη της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που δεν ελέγχονται άμεσα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ήδη κάποιοι συνάδελφοί τους, συμφώνησαν να παραιτηθούν από τις θέσεις που κατείχαν, μεταξύ των οποίων και η Μαρί Αρενά, πρόεδρος της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου.

«Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία δέχεται επίθεση», προειδοποίησε η πρόεδρος της ευρωβουλή, Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώπιον του Σώματος. «Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης», τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

«Αυτοτραυματισμός»

Στην δήλωση της Ρομπέρτα Μέτσολα απάντησε ο ιδρυτής της οργάνωσης The Good Lobby, Αλμπέρτο Αλεμάνο, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι το σκάνδαλο δεν είναι επίθεση, αλλά «αυτοτραυματισμός», εξηγώντας ότι «το ευρωκοινοβούλιο και τα περισσότερα μέλη του εδώ και καιρό αρνούνται να δεχτούν αυστηρότερους κανόνες ακεραιότητας και αποτελεσματικού συστήματος επιβολής των κανόνων».

No, this is NOT an attack to EU democracy @EP_President Metsola

#Qatargate is self inflicted damage

The EU Parliament and most of its members have historically resisted stricter integrity rules and effective enforcement system. https://t.co/QxP2nLOeKt #Kaili

— Alberto Alemanno (@alemannoEU) December 12, 2022

Η διαδικασία για την εξασφάλιση διαφάνειας στην ΕΕ είναι γεμάτη κενά και εναπόκειται σε εθελοντικά στοιχεία, σημειώνει το Politico, παραθέτοντας την περίπτωση της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου, που δεχόταν εκθέσεις από την ΜΚΟ Fight Impunity, του Παντζέρι, παρόλο που δεν είχε καταχωρηθεί στον κατάλογο της υπηρεσίας διαφάνειας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελεγχθούν για παραβιάσεις του κώδικα επαφών. Επιπλέον, μία πρόταση για την συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής ηθικής στην ΕΕ έχει παγώσει στην Κομισιόν.

Η πορεία των ερευνών

Συνολικά η βελγική αστυνομία έκανε έξι συλλήψεις, αλλά δύο άτομα αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθερα -ο πατέρας της Εύας Καϊλή και ο συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι και διενήργησε έρευνες σε 19 κατοικίες. Οι αστυνομικοί στο πλαίσιο των ερευνών κατάσχεσαν 600.000 ευρώ σε μία από τις κατοικίες, «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» σε μία βαλίτσα σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών και 150.000 ευρώ στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή.

Το περασμένο 24ωρο η αστυνομία ανάκτησε δεδομένα από υπολογιστές που ενδέχεται να αποδειχτούν χρήσιμα στο πλαίσιο των ερευνών. Εκτός από το γραφείο της Εύας Καϊλή στο ευρωκοινοβούλιο η αστυνομία έβαλε την προειδοποίηση «απαγορεύεται η πρόσβαση» σε άλλα δύο γραφεία βοηθών ευρωβουλευτών. Στο ένα αναγράφεται «F. Giorgi» -πρόκειται για τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση, και στο άλλο «E. Foulon και G. Meroni». Ο τελευταίος είναι πρώην βοηθός του Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, του πρώην ευρωβουλευτή που βρίσκεται στο επίκεντρο του υπό διερεύνηση σκανδάλου.

Κούφια λόγια από την πρόεδρο της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την πρόθεση να συγκροτηθεί ένα όργανο που θα έχει ευθύνη για θέματα διαφάνειας, λέγοντας ότι «είναι κρίσιμο όχι μόνο να έχεις αυστηρούς κανόνες, αλλά τους ίδιους κανόνες που θα καλύπτουν όλους τους θεσμούς της ΕΕ και να μην επιτρέπει εξαιρέσεις».

Ωστόσο, το Politico σημειώνει ότι η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναντ, φρόντισε να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες την συνέντευξη Τύπου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ρωτούν επίμονα για το περιεχόμενο των tweets που έχει κάνει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις του Κατάρ στους τομείς των ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων.

Αντίστοιχη ήταν και η στάση του εκπροσώπου του ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο οποίος αρνήθηκε να δεχτεί ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα.

«Οι ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες δέχονται επίθεση», διακήρυξε στο Στρασβούργο η Ρομπέρτα Μέτσολα, προσθέτοντας: «Οι εχθροί της Δημοκρατίας, για τους οποίους είναι απειλή η ίδια η ύπαρξη του κοινοβουλίου. Αυτοί οι παράγοντες, που συνδέονται με αυταρχικές τρίτες χώρες, έχουν εργαλειοποιήσει τις ΜΚΟ, τα συνδικάτα, άτομα, βοηθούν και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μία προσπάθεια υπονόμευσης των διαδικασιών».

Τρολάρισμα από τον Όρμπαν

Η κατάσταση αυτή έδωσε την ευκαρία στον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας χώρας που – σύμφωνα με το ευρωκοινοβούλιο- «δεν είναι πλέον δημοκρατία», να χλευάσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Good morning to the European Parliament! @Europarl_EN pic.twitter.com/VYXGeSOwul

— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) December 12, 2022

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter τις «καλημέρες» του στο ευρωκοινοβούλιο, τις οποίες συνόδευσε με φωτογραφίες των ηγετών και το σχόλιο: «Και μετά είπαν… Το ευρωκοινοβούλιο ανησυχεί πραγματικά για τη διαφθορά στην Ουγγαρία».

Διαβάστε επίσης:

Ρωσική «βόμβα» στα Βαλκάνια: Προτείνει την ένταξη της Σερβίας στη Ρωσική Ομοσπονδία

«Τρίτη και 13»: Γιατί θεωρείται «γρουσούζικη» μέρα

Αυστραλία: Μακελειό με έξι νεκρούς ύστερα απο μπαράζ πυροβολισμών (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα