Politico: Ο Μαρκ Ρούτε ο «εκλεκτός» του Μπάιντεν για γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ – Ποιο είναι το δόγμα του

«Ο κύβος ερρίφθη» και ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να στηρίξει τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε για να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Politico.

Μιαν απόφαση που δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά αναμένεται ότι θα επηρεάσει και την στάση πολλών Ευρωπαίων συμμάχων στο θέμα της διαδοχής Στόλτεμπεργκ.  Ο χρόνος πιέζει και η έγκριση της υποψηφιότητας Ρούτε πρέπει να έχει εξασφαλιστεί πριν από την σύνοδο κορυφής

του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, που θα γίνει στην Ουάσινγκτον.

US President Joe Biden has paved the way for outgoing Dutch PM Mark Rutte to lead NATO — and confront Putin. https://t.co/OfsxGg2KKo

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) February 22, 2024

Οι μόνοι που είχαν δείξει ενδιαφέρον ως τώρα ήταν η Κάγια Κάλας, η πρωθυπουργός της Εσθονίας, αλλά αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έσπευσαν να παγώσουν τις φιλοδοξίες της, και ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Κρισγιάνις Κάρινς, που είχε αντίστοιχη τύχη με την Κάλας.

Ο Μαρκ Ρούτε θα αναλάβει τα ηνία του ΝΑΤΟ σε μία δύσκολη περίοδο, καθώς η συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει την Ρωσία του Πούτιν δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία και να βρει ισορροπίες μεταξύ των αρχών της συλλογικής ασφάλειας και του δόγματος Τραμπ – εφόσον ο ρεπουμπλικανός πολιτικός επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ο Ρούτε απέφυγε να συζητήσει το θέμα της πιθανής ανάληψης της ηγεσίας του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της Συνόδου Ασφαλείας του Μονάχου, λέγοντας ότι πήρε το μάθημά του τον Οκτώβριο, όταν είχε αφήσει να διαφανεί το ενδιαφέρον του για τη δουλειά. «Έκανα λάθος τον Οκτώβριο μιλώντας για το θέμα… δεν έπρεπε να το κάνω και γι αυτό αποφάσισα να μην ξαναμιλήσω», είπε χαρακτηριστικά ο Ρούτε.

Με βάση τους κανόνες του ΝΑΤΟ ο νέος γενικός γραμματέας πρέπει να επιλεγεί ομόφωνα, αλλά μέχρι τώρα μόνο τα δύο τρίτα από τα 31 μέλη της Συμμαχίας συμφωνούν απερίφραστα με την επιλογή Μπάιντεν, σύμφωνα με το Politico. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τη δουλειά πρέπει να ξεπεράσει εμπόδια όπως η Τουρκία και η Ουγγαρία. Η μεν Τουρκία του Ερντογάν θέτει όρους για να αποδεχτεί τον Ρούτε, ενώ η Ουγγαρία του Όρμπαν έχει προϊστορία διαφωνιών με τον Ολλανδό πρωθυπουργό.

Το δόγμα Ρούτε

Πάντως οι θέσεις του Ρούτε είναι απόλυτα ξεκάθαρες: θεωρεί πως η Ρωσία είναι η πραγματική απειλή και μπορεί να επιτεθεί σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας είναι «να κάνουμε τα πάντα για να επενδύσουμε στην άμυνά μας, για να παραμείνει ισχυρή η συμμαχία» – άρα έτσι ανταποκρίνεται και στο δόγμα Τραμπ ότι όποιος δεν πληρώνει δεν καλύπτεται από τις αρχές της συλλογικής ασφάλειας.

Ο Ρούτε δήλωσε στο Μόναχο ότι η ανάγκη για την Ευρώπη να επενδύσει στη δική της άμυνα έχει να κάνει περισσότερο με την Ρωσία, παρά με το ποιος είναι ένοικος του Λευκού Οίκου. «Ας σταματήσουμε να γκρινιάζουμε για τον Τραμπ. Χρειάζεται να επενδύσουμε στις αμυντικές δαπάνες. Χρειάζεται να αυξήσουμε πάρα πολύ την παραγωγή όπλων και να κάνουμε πολλά περισσότερα για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», είπε ο Ρούτε, δείχνοντας την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί το ΝΑΤΟ επί των ημερών του.

Επί πρωθυπουργίας Ρούτε η Ολλανδία δεσμεύτηκε να παραχωρήσει 24 δικά της μαχητικά F16 στην Ουκρανία και εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους. Επίσης ο ολλανδικός στρατός έστειλε τανκς, συστοιχίες πυροβολικού, πυρομαχικά και συστήματα πάτριοτ στο Κίεβο, ενώ έχει δεσμευτεί για στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον επόμενο χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Αλεξέι Ναβάλνι: Η μητέρα του είδε τη σορό του – Πέθανε από φυσικά αίτια σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου

Σκληρή απάντηση από το Κρεμλίνο στις χυδαιότητες Μπάιντεν: «Εξευτελίζει τις ΗΠΑ»

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Μαζικά μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Politico, Μαρκ Ρούτε, Μπάιντεν, ΝΑΤΟ – Ποιο,Politico, mark route, bainten, nato – poio