Politico: Η ΕΕ ψάχνει πώς να δαπανήσει 400 δισ. ευρώ για όπλα προς την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή άμυνα – Πού θα τα βρει;

Η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πόλεμο της Ουκρανίας και η προθυμία αρκετών χωρών να συνεχίσουν στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, παράλληλα με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας, έχει τροφοδοτήσει μία έντονη συζήτηση σχετικά με τους πόρους αυτού εγχειρήματος.

Σε ανάλυσή του το Politico αποκαλύπτει ότι το ποσό για το οποίο γίνεται λόγος είναι της τάξης των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί για στρατιωτικές επενδύσεις.

Αποκαλύπτει επίσης ότι η βασική ιδέα πίσω από αυτή τη συζήτηση είναι η μετατροπή του ESM,

που κάποτε φτιάχτηκε για να διασώσει τις οικονομίες από την κρίση χρέους, να μετατραπεί σε ένα φορέα αυτού του είδους.

The EU’s €400 billion emergency bailout fund was created at the peak of the debt crisis.

But with nothing left to rescue, is it a silver bullet for European military investment?

https://t.co/VfDw7HLJrn pic.twitter.com/9cWAnDXO1t

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) May 6, 2024

«Το ταμείο έκτακτης διάσωσης της ΕΕ — που δημιουργήθηκε στην κορύφωση της κρίσης χρέους — θα μπορούσε να είναι η απάντηση στις αναζητήσεις των κυβερνήσεων: ένα έτοιμο ταμείο χρημάτων που θα μπορούσε να επενδύσει στην άμυνα» αναφέρει το περιοδικό και προσθέτει:

«Ισχυρά στελέχη του μπλοκ πιέζουν ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), αξίας 422 δισεκατομμυρίων ευρώ, να προχωρήσει πέρα από τον αρχικό του ρόλο να διασώσει πνιγμένες οικονομίες, σύμφωνα με πέντε άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Αντίθετα, θα μπορούσε να αναλάβει το έργο της διανομής φθηνών δανείων για την αγορά όπλων, είπε ένας από αυτούς».

Το Politico δίνει όλο το παρασκήνιο σχετικά με τις διεργασίες, που συντελούνται αυτή την περίοδο με αιχμή το Ουκρανικό:

«Καθώς οι κυβερνήσεις βλέπουν όλο και περισσότερο την ανάγκη να βάλουν την ήπειρο σε πολεμική βάση, το σχέδιο θα προσφέρει μια διέξοδο για τους πολιτικούς της Ευρώπης που προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν μετρητά στο πίσω μέρος του καναπέ. Ξέρουν ότι πρέπει να πληρώσουν για αυτό. Απλά δεν θέλουν.

Άλλες επιλογές θα μπορούσαν να δουν τη στροφή του ESM για να απαντήσει ευρύτερα στην επιθετικότητα της Ρωσίας, είπαν τέσσερις από τους ανθρώπους, όπως με τη βοήθεια να πληρωθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ή με την παροχή φθηνών δανείων σε χώρες όπως τα κράτη της Βαλτικής που μπορεί να βρουν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία – μια χώρα που έχει φιλοδοξίες ένταξης στην ΕΕ – τελειώνει για τρίτο χρόνο και η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κινδυνεύει να αφήσει εκτεθειμένη την Ευρώπη, καθώς απαιτεί από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ να πετύχουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ, που δαπανάται για την άμυνα.

Ωστόσο, τα αυξανόμενα χρέη στις πιο ισχυρές πρωτεύουσες του μπλοκ, η ακατάστατη εσωτερική πολιτική και οι αυστηροί κανόνες δαπανών που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίζουν την ικανότητα του μπλοκ να διαθέτει επιπλέον μετρητά.

Η ιδέα του ταμείου διάσωσης βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Αλλά θα μπορούσε δυνητικά να είναι πιο ευχάριστο για τις κυβερνήσεις από άλλες προτάσεις για χρηματοδότηση της άμυνας που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει — συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης χρημάτων στον υπάρχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ, της χρήσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που πάγωσαν από την έναρξη του πολέμου ή της συλλογικής έκδοσης κοινού χρέους, γνωστά ως ευρωομόλογα.

Η Γαλλία και τα κράτη της Βαλτικής είναι πιθανό να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της ιδέας, λένε αξιωματούχοι. Αλλά άλλες πρωτεύουσες επιμένουν επί του παρόντος ότι ο ESM θα πρέπει να παραμείνει ένα ταμείο ασφάλειας για τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση. Κατά την άποψή τους, δεν πρέπει να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες της ΕΕ.

Οι 20 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε αλλαγή».

Διαβάστε επίσης:

Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση κατάπαυσης του πυρός του Κατάρ – «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ»

Ρωσία: Τα πυρηνικά γυμνάσια μπορεί να ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» στη Δύση – Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την «ανεύθυνη ρητορική» της Μόσχας

Τραμπ: Με φυλάκιση τον απειλεί ο πρόεδρος του δικαστηρίου, αν συνεχίσει να παραβιάζει δικαστικές εντολές– Νέο πρόστιμο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Politico, 400, Ουκρανία, – Πού,Politico, 400, oukrania, – pou