Politico: Η αποφυλάκιση της Καϊλή ανοίγει νέο κεφάλαιο στο Qatargate – Καθυστερεί η δίκη

Η απόφαση για την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή, του τελευταίου εμπλεκόμενου προσώπου στο σκάνδαλο Qatargate που βρισκόταν στη φυλακή, σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση, σύμφωνα με το Politico.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία κινείται προς μια δίκη σύντομα, δήλωσε ο Christian De Valkeneer, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Louvain στο Βέλγιο.

«Δεν προϋποθέτει

ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί», λέει ο ίδιος. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο De Valkeneer, η απελευθέρωση υπό ηλεκτρονική επιτήρηση θεωρείται ως «παράταση του εντάλματος σύλληψης, αλλά με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται».

Ωστόσο, οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν πλέον κανέναν στη φυλακή, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το πού βρίσκεται η έρευνα.

Για μήνες, η έρευνα των εισαγγελέων διευρύνθηκε ελάχιστα, καθώς η αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμη βουλευτές της ΕΕ, τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα και τον Ιταλό Αντρέα Κοτσολίνο, καθώς και μια λογίστρια στην Ιταλία, τη Μόνικα Μπελίνι.

Όμως οι έρευνες έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς άλλες συλλήψεις και σταδιακή απελευθέρωση υπόπτων σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Κοτσολίνο και η Μπελίνι εξακολουθούν να βρίσκονται και οι δύο στην Ιταλία, όπου τοπικοί δικαστές ζήτησαν από το Βέλγιο περισσότερες πληροφορίες πριν λάβουν απόφαση σχετικά με το αίτημα έκδοσης. 

Μέσα σε όλα αυτά, η κράτηση της Καϊλή είχε γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στο βελγικό σωφρονιστικό σύστημα. 

Οι δικηγόροι της Καϊλή διαμαρτύρονταν για την κράτησή της, παρομοιάζοντας την κατάστασή της με «βασανιστήρια» σε ένα σημείο. Τόνισαν ότι η Καϊλή είχε ένα παιδί 2 ετών στο σπίτι και υποστήριξαν ότι οι δυο τους έπρεπε να είναι μαζί. Τα μέλη του ιταλικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλαν επίσης επιστολή τον Φεβρουάριο καταγγέλλοντας την κράτησή της.

Ομοίως, στην Ιταλία, οι δικηγόροι των δύο τοπικών υπόπτων, του Κοτσολίνο και της Μπελίνι, υποστήριξαν ότι θα ήταν απάνθρωπο να μεταφερθούν οι πελάτες τους στα κελιά των φυλακών του Βελγίου. Ουσιαστικά ισχυρίστηκαν ότι οι Βέλγοι εισαγγελείς ήθελαν να βάλουν ανθρώπους στη φυλακή μέχρι να ομολογήσουν.

Οι βελγικές αρχές ως επί το πλείστον έχουν αποφύγει να απαντήσουν δημόσια στους ισχυρισμούς σχετικά με τις συνθήκες κράτησης.

Η Ντέμπορα Μπεργκαμίνι, μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου, έγινε πρόσφατα η πρώτη πολιτικός που επισκέφτηκε την Καϊλή στη φυλακή. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, θυμήθηκε τη σκοτεινή περιγραφή της Καϊλή για τις πρώτες μέρες της φυλακής.

«Τις πρώτες έξι εβδομάδες, βρισκόταν σε κατάσταση βαθιάς απόγνωσης και είχε σκέψεις αυτοκτονίας», είπε η Μπεργκαμίνι στο POLITICO αρκετές ημέρες μετά την επίσκεψή της στις 31 Μαρτίου. «Αλλά μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες αυτό άλλαξε. Τις πρώτες δεκαέξι ώρες, δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό, δεν μπορούσε να πλυθεί και να ζεσταθεί».

Η Καϊλή, είπε η Μπεργκαμίνι, ένιωσε ότι κρατούνταν στη φυλακή «ως τρόπαιο». Αρκετές φορές, πρόσθεσε, η Καϊλή επανέλαβε τη φράση: «Υποβάλλομαι σε πολιτική δίωξη».

Το απόγευμα της Τετάρτης, η νομική ομάδα της Καϊλή άρχισε γρήγορα να μεταφράζει τη μετακίνησή της σε κατ’ οίκον περιορισμό ως ένα βήμα στον αγώνα για να καθαρίσει το όνομά της.

«Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με το κεφάλι ψηλά και με αξιοπρέπεια, δεν έχει ομολογήσει εγκλήματα που δεν έχει διαπράξει», είπε ο Έλληνας δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Θα παλέψει για την αθωότητά της μέχρι το τέλος».

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Δένδιας: Μετά τις εκλογές μπορεί να καθίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά με την Τουρκία (Video)

Εύα Καϊλή: Θα μένει μαζί με την κόρη της – Επιτρέπεται η επικοινωνία με Τζόρτζι, θα παρακολουθούνται οι κλήσεις τους (Videos)

Με «πόλεμο» διαρροών απαντά το Μαξίμου στις καταγγελίες Τζανερίκου – «Τη φυλάει στην κυβέρνηση»

Keywords
Τυχαία Θέματα