Oι υπουργοί που επέστρεψαν από τις διακοπές τους λόγω πυρκαγιών

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε λόγω του πύρινου ολέθρου άλλαξε τα πάντα στη χώρα και εκ των πραγμάτων ανέτρεψε τον προγραμματισμό των μελών της κυβέρνησης.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι μέχρι τις 23 Αυγούστου οι περισσότεροι θα έκαναν δυο εβδομάδες διακοπές.

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη του Βήματος εσπευσμένα και με στρατιωτικό ελικόπτερο επέστρεψε την Παρασκευή το μεσημέρι στην Αθήνα από τη Νάξο όπου παραθέριζε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την τραγική

κατάσταση που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της Επικράτειας με τα πολυάριθμα πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη και την αδυναμία ελέγχου τους. Η Πρόεδρος ζήτησε να βρεθεί κοντά σε αυτούς που επλήγησαν από τις φωτιές και να συγχαρεί τους πυροσβέστες που με αυτοθυσία έσωσαν ζωές.

Αντιστοίχως επέστρεψε άρον-άρον στην Αθήνα από τις διακοπές του ο υπουργός Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής, ενώ άλλοι που περίμεναν πώς και πώς το Σάββατο προκειμένου να αποχωρήσουν, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναγκάστηκαν να μείνουν στην Αθήνα εξαιτίας των πυρκαγιών και να τελούν σε συνεχή εγρήγορση και συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου. Περιττό να σημειώσουμε ότι άπαντες τελούσαν σε κατάσταση απόγνωσης βλέποντας τις πυρκαγιές να ξεπηδούν κάθε τόσο και σε διαφορετική περιοχή της χώρας.

Η όλη εικόνα ήταν δραματική. Οι εντολές για εκκενώσεις περιοχών δίνονταν συνεχώς. Αυτός που είχε την ευθύνη για να ετοιμάσει εντολή εκκένωσης μετά από συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία ήταν ο Γιώργος Καραγιάννης, στέλεχος του αρμόδιου υφυπουργείου. Το όνομα αυτό ακούστηκε πολλές φορές στη σύσκεψη όταν βρισκόταν σε εξέλιξη κάποια εκκένωση. Ακούστηκε ωστόσο και μια φορά επειδή δεν δόθηκε για μια περιοχή καμία εντολή για εκκένωση. Τι είχε συμβεί; Κάποιος υπάλληλος της Περιφέρειας είπε σε τηλεοπτικό σταθμό την ώρα της απευθείας μετάδοσης ότι δόθηκε η εντολή για να εκκενωθεί μια περιοχή στην Αττική, χωρίς να υπάρχει λόγος εκκένωσης, αφού η φωτιά ούτε καν πλησίαζε. Το άκουσαν οι κάτοικοι από την τηλεόραση και μάζεψαν τα υπάρχοντά τους για να φύγουν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Αλλά επισήμως εντολή εκκένωσης δεν δόθηκε ποτέ.

Το σημαντικότερο ίσως της σύσκεψης ήταν οι πρώτες προτάσεις ή αποφάσεις που έγιναν για την επόμενη ημέρα. Με κύριο μέλημα να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αφού και τα σπίτια μπορούν να ξαναχτιστούν και τα εργοστάσια μπορούν να ξαναλειτουργήσουν και τα δάση μπορούν να αναδασωθούν, ζητήθηκαν προτάσεις για αποζημιώσεις και για αποκατάσταση ζημιών. Σύμφωνα με τον Βηματοδότη εκείνο το βράδυ αποφασίστηκε οι αποζημιώσεις να γίνουν με τη μέθοδο fast track, την ίδια δηλαδή μέθοδο γρήγορης αποζημίωσης που ακολουθήθηκε με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν σε πλημμύρες και σε σεισμούς.

Διαβάστε επίσης:

Ενημέρωση για φωτιές: Με τα «fake news» τα βάζει η Πελώνη

Παραλήρημα Τράγκα: «Ο Μητσοτάκης και οι Γερμανοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί πίσω από τις πυρκαγιές»

Εθνική Πόλο: Δίνει το μισό πριμ του Βαγγέλη Μαρινάκη στους πυρόπληκτους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Oι υπουργοί που επέστρεψαν από τις διακοπές τους λόγω πυρκαγιών,