Observer: Λιτότητα σήμερα, γενναιοδωρία την Τρίτη στο Eurogroup

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αυτή τη φορά στην κρίση, το ΔΝΤ μπορεί να φέρει δώρα στους Έλληνες» είναι ο τίτλος άρθρου του Observer που χαρακτηρίζει χτύπημα «αυτοεπιβαλλόμενης» τιμωρίας χαρακτήρα το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και περιγράφει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

«Πρέπει να πληρώσει δόσεις

χρέους αυτό το καλοκαίρι, αλλά δεν έχει τα χρήματα. Η ΕΕ μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα ρευστότητας, ξεκλειδώνοντας τα κεφάλαια που υποσχέθηκε στην Ελλάδα υπό τους όρους του προγράμματος του περασμένου καλοκαιριού. Αλλά θα το κάνει μόνο αν η Αθήνα δείξει ότι είναι σοβαρή στο ξεκαθάρισμα του υπολογισμού της. Η λιτότητα σήμερα, θα οδηγήσει σε γενναιοδωρία την Τρίτη, στο Eurogroup», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Observer, στο άρθρο του με τίτλο «Αυτή τη φορά στην κρίση, το ΔΝΤ μπορεί να φέρει δώρα στους Έλληνες».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως σε αυτό ελπίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος -όπως αναφέρει- επιζητά το πακέτο με το οποίο θα πάρει ελάφρυνση χρέους ως αντάλλαγμα για τη λιτότητα.

Ο Observer στρέφει το ενδιαφέρον του στη διαμάχη ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι στον συμβιβασμό, που πιθανότατα γίνει, η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει τα περισσότερα. Εξηγεί μάλιστα τους δύο λόγους. «Πρώτον ότι το Ταμείο έχει το πάνω χέρι, γιατί για παράδειγμα η Μέρκελ έχει ορίσει ως προαπαιτούμενο για τη Γερμανία τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η απειλή του Ταμείου να αποχωρήσει είναι και αληθινή και ισχυρή. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η πρόταση του ΔΝΤ (σ.σ. για την ελάφρυνση χρέους) είναι πιο λογική. Η μεγαλύτερη περίοδος χάριτος, με ανώτατα όρια στα επιτόκια και πιο ρεαλιστικοί στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα λύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας με κανέναν τρόπο. Αλλά θα βοηθούσαν», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΝΤπολυνομοσχεδίοEurogroupObserverελληνική κρίσηΑλέξης ΤσίπραςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα