Newsweek: Ο καβγάς των δανειστών απειλεί το ελληνικό πρόγραμμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μία διαμάχη ανάμεσα στους πιστωτές της Ελλάδας, απειλεί το πρόγραμμα την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γράφει σε άρθρο του το Newsweek.

Το ΔΝΤ, το οποίο μετέχει στο τελευταίο πρόγραμμα ως σύμβουλος, αλλά αναμένεται να αποφασίσει και για την οικονομική συμμετοχή του, προκάλεσε την οργή των Ευρωπαίων με τη δημοσίευση

ενός άρθρου που ασκεί κριτική στο σχεδιασμό του προγράμματος.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην βιώσιμη ανάπτυξη και θα της επιστρέψουν την επιστροφή στις αγορές» είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Annika Breidthardt.

Αλλά το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα σχέδια «είναι απλά αναξιόπιστα».

Το Ταμείο επιμένει ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για το 2018 είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί και καλεί για μείωσή του στο 1,5%.

Επίσης στο ίδιο κείμενο γίνεται λόγος για ουσιαστική ανακούφιση από το χρέος κάτι για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο τρίτος δανειστής της Ελλάδας, η ΕΚΤ, δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει.

Επίσης το ΔΝΤ, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση στο φορολογικό της σύστημα και τις δαπάνες, με στόχο να πληρώνουν περισσότεροι φόρους, αλλά και να περιοριστεί το ύψος των «γενναιόδωρων» συντάξεων.

Το ΔΝΤ θέλει η Ελλάδα να κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις σε ένα πρόγραμμα που επεκτείνεται στο μέλλον και πέρα από το 2018.

Για την Ελλάδα είναι πολιτικά αδύνατο να δεσμευθεί για μέτρα μετά το 2018. Η ελληνική κυβέρνηση επίσης, επιμένει ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις και οι περικοπές των δαπανών θα «χτυπήσουν» τους πιο αδύναμους. Για παράδειγμα από τις συντάξεις δεν επωφελούνται μόνο οι ηλικιωμένοι, αλλά και τα νεότερα μέλη των οικογενειών, εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και των προβλημάτων στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιχειρήσουν να βρουν τρόπους να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος μετά την απώλεια του πρώτου στόχου του χρονοδιαγράμματος, εξαιτίας των διαφωνιών κυρίως στα εργασιακά.

Η Ελλάδα χρειάζεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να χάσει την ήδη εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

καβγάς δανειστώνελληνικό πρόγραμμακόντρα ΔΝΤ - ΕΕαξιολόγησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα