Netflix: Τελεσίγραφο στο προσωπικό του προκαλεί… παγωμάρα

Νέα ήθη φαίνεται να αναπτύσσονται εντός του Netflix. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε σε εργαζόμενους και συνδρομητές/θεατές η απόφαση της συνδρομητική πλατφόρμας να προσθέσει στο περιεχόμενο της την εκπομπή «Closer» στην πρεμιέρα της οποίας ο παρουσιαστής της, ο κωμικός Ντέιβ Τσάπελ, χλεύασε τους τρανσέξουαλ.

Οι εργαζόμενοι στο Netflix έκαναν στάση εργασίας

η οποία υποστηρίχθηκε από διαδήλωση διαμαρτυρίας, στο πεζοδρόμιο, μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας στο Λος Άντζελες. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες διαδηλωτών. Αντίστοιχη κινητοποίηση είχε πραγματοποιηθεί και στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας streaming στον Σαν Φρανσίσκο.

Ο εκ των διευθυντικών στελεχών του Netflix, Τέντ Σαράντος, τότε υπο την πίεση της κοινωνικής κατακραυγής, μετατοπίστηκε από την αρχική υποστηρικτική γραμμή για το «Closer» και σε συνέντευξη στο «The Variety» είχε υποστηρίξει ότι η εκπομπή δεν αποτελεί έκφανση «ρητορικής μίσους» επειδή δεν προτρέπει σε «σωματική βλάβη».

Τώρα, μήνες μετά από εκείνη την αναταραχή που ξέσπασε στους κόλπους της συνδρομητικής πλατφόρμας και έλαβε διαστάσεις κοινωνικής αντίδρασης, το Netflix εξέδωσε φιρμάνι που αλλάζει τους κανόνες και σε όποιον- εντός εταιρείας- αρέσει.

«Δεν θα αρέσουν»

Η πρωτοπόρος υπηρεσιών streaming με το ισχυρό αποτύπωμα στην αγορά- και την κεφαλαιαγορά- επικαιροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές για τον Πολιτισμό και έθεσε νέους κανόνες για την «καλλιτεχνική έκφραση».

Στην προσθήκες που έκανε η εταιρεία τονίζεται στο κείμενο ότι «δεν θα αρέσουν- ή δεν θα συμφωνούν- σε όλους τα πάντα στην υπηρεσία μας», προσθέτοντας πως για να καλύπτονται όσο δυνατόν περισσότερα γούστα και απόψεις γίνεται, ορισμένες εκπομπές ή ταινίες μπορεί να είναι προκλητικές.

«Αν και κάθε τίτλος είναι διαφορετικός, τους προσεγγίζουμε με βάση το ίδιο αξιακό σύστημα μας: υποστηρίζουμε την καλλιτεχνική έκφραση των δημιουργών, με τους οποίους επιλέγουμε να συνεργαστούμε, προγραμματίζουμε με γνώμονα τα διαφορετικά κοινά και προτιμήσεις και αφήνουμε τους θεατές να αποφασίσουν τί είναι κατάλληλο για εκείνους, αντί να λογοκρίνουμε, στο Netflix, συγκεκριμένους καλλιτέχνες ή φωνές», αναφέρεται σε κείμενο των νέων κατευθυντήριων οδηγιών που διακινήθηκε στην ενδοχώρα της παγκόσμιας πλατφόρμας προς τους υπαλλήλους της.

Αυτό σημαίνει- όπως αποσαφηνίστηκε- ότι οι εργαζόμενοι στο Netflix μπορεί να απασχοληθούν σε παραγωγές ταινιών ή εκπομπές που πιθανόν να έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες τους ή να θεωρούν ότι το περιεχόμενο τους είναι επιβλαβές.

Ακατάλληλο το Netflix για κάποιους

Το κείμενο καταλήγει με την ακόλουθη… κομψευάμενη διατύπωση: «Εάν σας είναι δύσκολο να υποστηρίξετε το εύρος του περιεχομένου, το Netflix ίσως δεν είναι το καλύτερο μέρος για εσάς»!

Είναι η πρώτη φορά από το 2107 που η επιχείρηση ανανεώνει το πολιτιστικό πλαίσιο της, ανέφερε εκπρόσωπος του Netflix στην «The Wall Street Journal» και στο μεταξύ πέρασαν 18 μήνες εσωτερικών διαβουλεύσεων για πολιτιστικά ζητήματα.

Ο ίδιος άνθρωπος υποστήριξε ότι με τους νέους κώδικες οι υποψήφιοι εργαζόμενοι θα έχουν καλύτερη πληροφόρηση για την εταιρεία και ότι αυτό θα τους βοηθά να αντιληφθούν αν το Netflix είναι η κατάλληλη εταιρεία για να εργαστούν και αναλόγως να παίρνουν την ορθή, για τους ίδιους, απόφαση.

«Αντίμετρα»

Στην τάξεις των εργαζομένων, λέγεται ότι απλώθηκε μια «παγωμάρα», όταν έγιναν γνωστές οι νέες κατευθυντήριες «γραμμές» και αμέσως πολλοί ήταν εκείνοι που σκέφτηκαν ότι η προσθήκη των νέων ντιρεκτίβων στην πολιτική της εταιρείας πολύ πιθανόν αποτελεί «απάντηση» στη διαμάχη που ξέσπασε στις αρχές  Οκτωβρίου 2021 εξαιτίας της εκπομπής «Closer».

Ο Τεντ Σαράντος τότε είχε σημειώσει ότι «οι ενήλικες  μπορούν να παρακολουθούν παραγωγές με σκηνές βίας, επιθέσεων  ή κακοποιήσεων, ή να απολαμβάνουν ένα στάντ απ σόου κωμωδίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνεται σε βάρος άλλων, χωρίς να μεταφράζεται ότι στην πραγματικότητα θέλει υποκινήσει βλαπτική συμπεριφορά προς τα  μέλη της τρανσέξουαλ κοινότητας».

Πάντως εκείνη η διαμάχη είχε ώς συνέπεια  το Netflix να θέσεις σε διαθεσιμότητα τρείς υπαλλήλους, να απολύσει έναν άλλο και ένα απολογητικό σημείο του διευθύνοντα συμβούλου της και σίγουρα, όπως αναφέρουν παρατηρητές της αμερικανικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας, το Netflix δεν είναι η μοναδική εταιρεία που θέλει να «επιτηρεί» το περιεχόμενο της.

Διαβάστε επίσης

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο νέο τεύχος του Περιοδικού της Βουλής

Πέθανε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Κυρίαρχο θέμα στα βρετανικά ΜΜΕ η καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Netflix, Τελεσίγραφο,Netflix, telesigrafo