«Maestro»: Ρεσιτάλ αντιθέσεων και υψηλής αισθητικής στη νέα -«σκοτεινή»- ιστορία του Παπακαλιάτη

Η πρόκληση είναι ένα στοιχείο- σήμα κατατεθέν που έχει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στις τηλεοπτικές σειρές του. Αρέσει, δεν αρέσει προκαλεί συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων, συμφωνιών- διαφωνιών, πιστώσεων και χρεών. Που σημαίνει ότι οι δουλειές του στην τηλεόραση μόνον αδιάφορες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Χθες βράδυ το Mega μετέδωσε το πρώτο από τα εννέα επεισόδια της νέας σειράς «Maestro» του.

Σε πρώτο εύληπτο επίπεδο ξέρει τί να περιμένει ο τηλεθεατής

και στη νέα τηλεοπτική πρόταση του ο Παπακαλιάτης το προσφέρει: Εικόνες σαν καρτ ποστάλ. Μάλλον, τα καρτ ποσταλ προσπαθούν να αντιγράφουν τις εικόνες του Παπακαλιάτη.

Τον ενδιαφέρει άλλωστε το καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Ακόμα και σε «βρώμικες» σκηνές που έχουμε δει στις ταινίες του.

Η αντίθεση δομικό στοιχείο στην πλοκή. Κατ΄αρχήν, η μουσική που ενώνει και η πραγματικότητα που χωρίζει.

Στο «Maestro» συνυπάρχουν το φως και το «σκοτάδι». Το φως, το καλοκαιρινό, το εκτυφλωτικό, το γλυκό στο λιόγερμα, το φως στους Παξούς, την Κέρκυρα. Το «σκοτάδι» υπάρχει στον άξονα της ιστορίας. Στις σεναριακές σχέσεις που έχει πλάσει ο Παπακαλιάτης.  Το οσμίζεται ο τηλεθεατής. Το έδωσε με σκηνές- σφήνες, όταν έκρινε ότι έπρεπε.

Η αντίθεση στα πλάνα. Το ειδυλλιακό του μικρού νησιού. Η πνιγερή συνθήκη της περίκλειστης- μικρής κοινωνίας. Τα πάντα μαθαίνονται αστραπιαία. Το «από στόμα σε στόμα» είναι πιο γρήγορο από 5G. Η ασφυκτικές συνθήκες που αναπτύσσονται για τους ανθρώπους που δεν έχουν διέξοδο και συσσωρεύουν ενέργεια.

Η επιλογή και η διανομή των ρόλων ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο. Η Χαρούλα της σειράς, πάνω στην περσόνα της Αλεξίου. Δείχνει ικανότητα. Με ορίζοντα υποκριτικής.

Η Κλέλια του «Maestro» σαν άλλη Λολίτα. Κορίτσι- γυναίκα, γυναίκα- κορίτσι. Τρεντ άλλωστε της εποχής η πλασματική εικόνα, κυρίαρχη στα σόσιαλ μίντια.

Καβογιάννη και Τσορτέκης χάρμα ιδέσθαι. Με Μουρατίδη και Τριανταφυλλίδου, Αλμπάνη αλλά και τους νεότερους ηλικιακά ηθοποιούς Γιώργο Μπένο, Ορέστη Χαλκιά, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της σειράς έχει καταφέρει ένα ωραίο μίγμα ερμηνειών.

Γρήγορη η ανάπτυξη χαρακτήρων. Οι περισσότεροι με τα ονόματα των ηθοποιών. Η Χαρούλα, η Κλέλια, ο Φάνης. Για τον ήρωα του διάλεξε το Ορέστης, ο Παπακαλιάτης, με χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμα και σε άλλες δουλειές του.

Με λίγα έδωσε πολλά να καταλάβει ο τηλεθεατής για καθέναν από τους ήρωες. Οι οικογένειες, κάθε μια «αγία οικογένεια» από μόνη της.

Τα σχόλια του Παπακαλιάτη για το «πως φθάσαμε ως εδώ» στα σβέλτα, από την περίοδο της επίπλαστης ευμάρειας- μέσω της ατάκας «η οικονομία πάει καλά», του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σε ένα πλάνο- έως την κρίση της πανδημία συμπυκνωμένη σε μια σεκάνς σε σοκάκι στο Γάιο.

Πιθανόν κάποιοι να εντοπίσουν αντιγραφές ή αναφορές. Πιο αυστηροί θα εντοπίσουν ίσως μιμητισμό. Όμως ο Παπακαλιάτης δεν κρίνεται με γνώμονα την πρωτοπορία. Ούτε διεκδικεί την παρθενογένεση. Σε προηγούμενες δουλειές του έχει δοκιμάσει να «ξεπατικώσει» σκηνές. Πρέπει να λιθοβοληθεί γι αυτό; Αν τις έκανε καλά, μπράβο του, γιατί και η αντιγραφή θέλει ταλέντο.

Όμως ένας δημιουργός έχει επιρροές. Και είναι άλλο η επιρροή και άλλο η αντιγραφή. Αντιγραφή ή μήπως «δάνειο», επιρροή;

Κι έπειτα έχει σημασία η ενσωμάτωση στην ιστορία. Και τα καταφέρνει. Όπως για παράδειγμα με τη σκηνή αλα «Ozark», στην οποία Μουρατίδης- Τριανταφυλλίδου πακτώνουν τις δεσμίδες χαρτονομισμάτων κάτω από το ξύλινο πάτωμα.

Το «αμπαλάζ» της σειράς ελκυστικό. Και η σκηνοθεσία. Και η φωτογραφία (πακέτο με το μοντάζ). Και η μουσική. Σε κάνουν να σκεφτείς «θέλω να πάω τώρα στους Παξούς». Το ξέρει καλά το νησί ο Παπακαλιάτης, άλλωστε.

Κάποιες σκηνές μπορεί να είναι πέραν του δέοντος στυλιζαρισμένες, να θυμίζουν βίντεοκλιπ, να μοιάζουν «ξένες». Περι ορέξεως όμως…

Ο «Maestro» πιθανόν να είναι η καλύτερη δουλειά του Παπακαλιάτη. Μέχρι την επόμενη.

Διαβάστε επίσης:

«Maestro»: Η ατάκα του Παπακαλιάτη που αιφνιδίασε την Τζίμα στον αέρα του δελτίου (Video)

Ιστορίες ανθρώπων γύρω από… ζουμερά μπιφτέκια και σάντουιτς στο «The bear» του Disney+

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Ξέσπασε σε κλάματα ο Παναγιώτης Στάθης – «Δεν μπορώ ρε παιδιά…» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα