Lockdown: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι, αυστηρά τοπικά μέτρα το επικρατέστερο

ΕΛΛAΔΑΥΓΕΙΑ

 

Πάνω από 1.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν για δεύτερη συνεχή ημέρα, με τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση να προβληματίζονται για την πιθανότητα λήψης νέων αυστηρότερων μέτρων. Καθοριστική θεωρείται η Πέμπτη για τις σχετικές αποφάσεις με διάφορες προτάσεις να μπαίνουν στο τραπέζι για τις «κόκκινες» περιοχές, με το σενάριο για αυστηρότερα τοπικά μέτρα, όπου κριθεί απαραίτητο, να είναι το επικρατέστερο.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον

1.151 κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού και 27 ακόμα θανάτους, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 246 άτομα. Από τα νέα κρούσματα, τα 612 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 83 νέες μολύνσεις.

O Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έκρουσε «καμπανάκι» για επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα κι ότι δυστυχώς υπάρχει μεγάλη αύξηση στην Αθήνα

Ειδικότερα τα στοιχεία που παρουσίασε για την Αττική:

Στο Βόρειο Τομέα παρατηρείται αύξηση 81% την τελευταία εβδομάδα.Στον Κεντρικό Τομέα παρατηρείται αύξηση 67% με 1040 ενεργά κρούσματα.Στο Δυτικό Τομέα παρατηρείται αύξηση 123% με 550 ενεργά κρούσματα.Στον Πειραιά η αύξηση είναι 90% με περίπου 500 ενεργά κρούσματα. Σε όλη την περιφέρεια Αττικής έχουμε αύξηση 78% με πάνω από 4 χιλιάδες ενεργά κρούσματα. Η αύξηση στην Ανατολική Αττική είναι 62%.

Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%.

O Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα, θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει κι άλλο. 

Στο τραπέζι όλες οι προτάσεις

Το απόγευμα της Πέμπτης θα τεθούν επί τάπητος όλες οι προτάσεις και τα όποια μέτρα θα κλειδώσουν στη σύσκεψη της Παρασκευής, όταν ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του την εισήγηση της Επιτροπής. Καθοριστικό ρόλο για τις σχετικές αποφάσεις θα έχουν τα επιδημιολογικά στοιχεία της Πέμπτης καθώς και το αν θα υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σενάρια για τις «κόκκινες» περιοχές, όπως ο περαιτέρω περιορισμός στην κυκλοφορία σε τοπικό επίπεδο (απαγόρευση από τις 18.00 ή και αργότερα -πάντως πριν από τις 21.00- και για την Αττική). Εάν το σενάριο αυτό προκριθεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει και το ωράριο των καταστημάτων, που θα πρέπει να κλείνουν νωρίτερα.

Άλλωστε το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. δεν απέκλεισε ούτε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλης ΧρυσοχοΪδης, ο οποίος τόνισε πως ίσως χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Βέβαια, υπάρχει προβληματισμός  εάν αυτό το μέτρο μπορεί να αποδώσει στην πράξη για μία περιφέρεια όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, καθώς μπορεί να επιτείνει τον συνωστισμό και να αυξήσει την κινητικότητα αφού οι καταναλωτές θα έχουν λιγότερη ώρα στη διάθεσή τους. Μένει, επίσης, να δούμε εάν θα διατηρηθεί και το Click inside.

Τέλος, στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο oλικού lockdown τύπου Μαρτίου και για τα σχολεία, ωστόσο με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μάλλον απομακρύνεται. καθώς όπως φαίνεται οι ειδικοί δεν συναινούν στην πλειοψηφία τους.

Απαραίτητο να ληφθούν νέα μέτρα

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ήδη μετά την εκτόξευση της Τρίτης, πραγματοποίησε σύσκεψη, στην οποία εξετάστηκαν ο αριθμός αύξησης των κρουσμάτων, ο οποίος στην Αττική παραμένει υψηλός, ο δείκτης μεταδοτικότητας αλλά συνδυαστικά και η πίεση στο σύστημα υγείας.

«Υπάρχει έξαρση δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση μέτρων, αλλά για κλιμάκωση. Θα τα δούμε την Παρασκευή. Το 60% στις ΜΕΘ δεν είναι κόκκινο, αλλά είναι ροζ», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

Είναι η περίοδος που έχουμε το άνοιγμα των καταστημάτων των σχολείων αλλά και εκδηλώσεις με συγχρωτισμό, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Σκληρότερα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Αττική, πρότεινε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας

Υπέρ της πεποίθησης ότι πρέπει να κλείσουν τώρα τα σχολεία τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθώς «αυτή τη φορά διαπιστώνουμε ότι έχουμε και πολλές αναφορές κρουσμάτων από σχολεία».

«Στο διάστημα 14/12 με 2/1 το click away σε συνδυασμό με κομμωτήρια, κυνήγι και ψάρεμα απέδειξαν ότι δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας», σημείωσε.

LOCKDOWNΚορωνοϊόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα