Lockdown: Εβδομάδα αποφάσεων για το περαιτέρω άνοιγμα της χώρας

Στο μικροσκόπιο των ειδικών μπαίνει τόσο η πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού, όσο και η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, με τις ημερομηνίες για ενδεχόμενο περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων να κρίνεται μέσα στην εβδομάδα.

Την Τετάρτη, στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων θα βρεθεί το ζήτημα της σταδιακής χαλάρωσης του lockdown,  με πρώτη πιθανή ημερομηνία την 5η Απριλίου, ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αυτά που θα καθορίσουν την εισήγηση της επιτροπής.

Μερίδα λοιμωξιολόγων συστήνει άνοιγμα του

λιανεμπορίου μια εβδομάδα αργότερα, ενώ άλλοι είναι επιφυλακτικοί στο να πουν πότε μπορεί να ανοίξει η κοινωνία και η αγορά, καθώς -όπως επισημαίνουν- πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο.

Σημειώνεται ότι χωρίς αποφάσεις για σχολεία, λιανεμπόριο και μετακινήσεις, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η συνεδρίαση των ειδικών, ενώ η κυβέρνηση πιέζει για άνοιγμα σχολείων στις 5 Απριλίου. Ειδικότερα, στην επιτροπή κατατέθηκε πρόταση από το υπουργείο Παιδείας για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στις 5 Απριλίου με την προϋπόθεση οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό κάθε εβδομάδα.

“Προσπαθούμε να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς οι συγκεκριμένοι μαθητές έχουν χάσει περισσότερα μαθήματα σε σχέση με τους αντίστοιχους της πρωτοβάθμιας”, τόνισε η Νίκη Κεραμέως και υπογράμμισε ότι στόχος είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο Άκης Σκέρτσος μίλησε για επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων από τις αρχές Απριλίου με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση.

Σχετικά με τις ημερομηνίες του ανοίγματος ο κ. Σκέρτσος είπε “έγινε ήδη μια προσυζήτηση την Παρασκευή όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ» και πως «συνεπώς μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες. Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση κι από εκεί και πέρα στα μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

“Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από αυτό που γίνεται σήμερα, άρα η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει και να πάμε σε μια οργανωμένη πλέον και με τάξη διαδικασία εξόδου των ανθρώπων με τη βοήθεια και του καλού καιρού σε εξωτερικούς χώρους’ είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Στόχος είναι το σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, τόνισε από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Θέλουμε να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα, να δοθούν “ανάσες” στην κοινωνία και να επιτραπούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Διαχώρισε το πράσινο φως στις διαδημοτικές μετακινήσεις από τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, εξηγώντας πως είναι νωρίς ακόμα για αυτές, όπως και για την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας.

Για το άνοιγμα της εστίασης, εκτίμησε πως θα εξεταστεί μετά τα μέσα Απριλίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι αθλητικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, συστήνοντας λίγο υπομονή για την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα