LIVE: Παράταση 14 ημερών στα έκτακτα μέτρα - Μέτρα τύπου «Πόρου» σε Λέσβο και Ζάκυνθο

Στοπ στις πτήσεις από και προς ΚαταλονίαΕΛΛAΔΑ

 

Τα σταθερά υψηλά κρούσματα στη χώρα μας, με βάση και τα σημερινά δεδομένα, καθώς και του αριθμού των διασωληνομένων ασθενών, δείχνουν μια ήπια αυξητική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, στην έναρξη της σημερινής τακτικής ενημέρωσης με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο

Χαρδαλιά τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και υφυπουργός Υγείας Δόμνα Μιχαηλίδου που ανακοίνωσε μέτρα για τους οίκους ευγηρίας.

Επίσης αναφέρθηκε στη μικρή ηλικία των ατόμων με κρούσματα, με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι έχουμε μια παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά από άτομα 20-30 ετών, που είναι «σιωπηλοί» φορείς και άρα δύσκολο να ιχνηλατηθούν.

Τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη οι νέοι, κυρίως, που επιστρέφουν από τις διακοπές να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να φορούν μάσκα, ώστε να περιοριστεί δραματικά η εξάπλωση στο οικείο περιβάλλον.

Σημείωσε ότι ο έλεγχος της επιδημίας αποτελεί κοινωνική προσπάθεια, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις έχουν διπλό στόχο, τον έλεγχο της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της κοινωνικής δραστηριότητας.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, έκτακτα μέτρα επιβάλλονται σε Λέσβο και Ζάκυνθο:

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.Υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους

Παράλληλα ανακοινώθηκε παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος σε Πάρο, Αντίπαρο, Χαλκιδική και Χανιά αλλά και υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων στις 24.00 στην Ημαθία. 

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν και η αναστολή από το βράδυ της 31ου Αυγούστου των πτήσεις από Βαρκελώνη και Καταλονία.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς παράλληλα γνωστοποίησε ότι παρατείνονται για 14 ημέρες τα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων που ήδη ισχύουν όπως:

Τα μέτρα που αφορούν τις αποστάσειςΗ χρήση μάσκαςΤα μέτρα προστασίας σε παραλίεςΤα προσωρινά μέτρα που ισχύουν για εκκλησίες και τόπους λατρείαςΗ αναστολή πανηγυριών και εκδηλώσεις όπου οι συμμετέχοντες είναι όρθιοιΗ απαγόρευση επισκέψεων σε κλειστές μονάδεςΑπαγόρευση λειτουργίας επιχειρήσεων παροχής τυχερών παιχνιδιών και ντισκοτέκΟ δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων στην Ελλάδα και οι περιορισμοί στις πτήσεις από και προς Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευή ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 270, εκ των οποίων τα 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 9800 (ημερήσια μεταβολή +2.8%), εκ των οποίων 55.6% άνδρες. Τα 2012 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4347 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 259 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη και το 93.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 35 (65.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 12 (34.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

ΚορωνοϊόςΧαρδαλιάςΜαγιορκίνηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα