LIVE: Αναλυτικές οδηγίες για την σταδιακή άρση των μέτρων

Πολιτική

 

H φιλοσοφία και οι διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στις 18:00 απευθύνθηκε στους Έλληνες πολίτες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης παρουσιάζεται αναλυτικά από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού Έργου 'Ακη Σκέρτσο και εξειδικεύεται ανά τομέα, από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη,

αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρή Λιβάνιο και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για Θέματα Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας αντιμετώπισής του.

Την παρουσίαση συντονίζει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Παρακολουθήστε ζωντανά:

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα είναι μια "γέφυρα ασφάλειας", δήλωσε ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος, σημειώνοντας πως κάθε στάδιο άρσης των μέτρων θα αξιολογείται καθημερινά, ώστε να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα όπου κρίνεται απαραίτητο.

Ευχαρίστησε για το υψηλό αίσθημα προσωπικής και ατομικής ευθύνης, μίλησε για κατάκτηση και εξέφρασε τα συλληπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων από τον κορονοϊό.

Τόνισε ότι «το σχέδιο εξόδου, το έχουμε ονομάσει γέφυρα ασφάλειας και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας» και το οποίο όπως είπε «όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο», αν και η πραγματικότητα είναι ότι «σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του».

Επεσήμανε ότι το σχέδιο υπακούει στις βασικές αρχές σχεδίων που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες αλλά υιοθετεί και εθνικές λύσεις, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα προσαρμόζει το σχέδιο εξόδου στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, στους διαθέσιμους πόρους της, στην κουλτούρα της.

Προσδιόρισε το επόμενο δίμηνο ως εκείνο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνιση, προσωπική και συλλογική με στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής. Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες.

Τόνισε ότι είναι κατανοητός ο φόβος αλλά συμβούλευσε όσους φοβούνται και διστάζουν να περάσουν στην επόμενη φάση, «να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να καταννοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά». Συμβούλευσε όμως να το ξανασκεφτούν και εκείνους που μπορεί να δείχνουν ανεύθυνη συμπεριφορά.

Υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα» είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο απ' ό,τι τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και μέσα μεταφοράςΕυλαβική τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησηςΔημιουργία μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασηςΕπαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε κύματαΣταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας, πάντα υπό αιρεσιμότηταΗ πιστή τήρηση των κανόνων γίνεται πιο επιτακτική σε αυτή τη νέα φάσηΗ επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής συνεπάγεται την αύξηση των κρουσμάτωνΘα ακολουθήσει η τρίτη φάση, που θα διαρκέσει μέχρι την εύρεση του εμβολίου κατά του κορονοϊούΤο επόμενο δίμηνο είναι το στάδιο της επιστροφής σε μια νέα κανονικότητα

Κορωνοϊόςάρση μέτρωνLOCKDOWNΜητσοτάκηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα