KLAB ARCHITECTURE: Ποιοτικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός μέσα από πρωτοποριακές ιδέες

Advertorial

Η KLab Architecture (Kinetic Lab of Architecture) δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο το 2001.

Μια ομάδα εξαιρετικά ταλαντούχων αρχιτεκτόνων που τάσσεται υπέρ της αναζήτησης του ποιοτικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού μέσα από πρωτοποριακές ιδέες. Κάθε έργο αντιμετωπίζεται μοναδικά μέσα από ενεργό διάλογο που αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού. Οι αρχές σύνθεσης πηγάζουν από κάθε ξεχωριστή συνεργασία με στόχο να δοθεί μορφή στα όνειρα και στις επιθυμίες του χρήστη, πηγαίνοντας τον ένα βήμα πιο μακριά, διευρύνοντας τους

ορίζοντές του, και εξασφαλίζοντας του ποιότητα σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής του.

Οι KLab θέτουν πολύ υψηλές προσδοκίες και στοχεύουν στην δημιουργία αρχιτεκτονικών γεγονότων και όχι απλά στην εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων. Η διεθνής αναγνώριση σφραγίστηκε τον Αύγουστο του 2008 με την επιλογή τους από το Wallpaper Magazine στα πιο ανερχόμενα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου.

Το 2010 οι KLab παρουσιάστηκαν με το έργο τους στο βιβλίο STARCHITECTS ανάμεσα σε 60 αρχιτέκτονες οραματιστές του 21ου αιώνα. Από το 2010 με γραφείο στο Λονδίνο η KLab Architecture έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο καινοτόμο διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο.

Το 2012, το PLACEBO Pharmacy κατέκτησε το βραβείο καλύτερου εμπορικού κτιρίου στα 10α διεθνή βραβεία αρχιτεκτονικής που διοργάνωσε το περιοδικό Domus της Ρωσίας.

Το 2011 το ίδιο έργο ήταν shortlisted για το Piranesi Award. To 2012 η KLab συμμετείχε στην Biennale της Βενετίας με το έργο Urban Cubes.

Το 2014 η πολυκατοικία "Urban Stripes" ήταν υποψήφια για το βραβείο Mies Van Der Rohe, και είχε επιλεγεί ανάμεσα στα καλύτερα κτίρια κατοικιών της Ελλάδος.

Τέλος, το 2017, το έργο Δ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Γλυφάδας διακρίθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στην κατηγορία «Κτίρια κοινόχρηστης λειτουργίας».

Δ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Γλυφάδας

Η μελέτη και υλοποίηση δημόσιων κτιρίων στην Ελλάδα είναι προβληματική. Ο τρόπος ανάθεσης, αλλά και η ελλειπής ανάδειξη του αρχικτέκτονα ως του κεντρικού άξονα από την αρχή ως το τέλος της κατασκευής δημιούργησαν μία δημόσια αρχιτεκτονική που τα τελευταία χρόνια είναι χωρίς ταυτότητα.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε αυτό το δημόσιο έργο ήταν να σπάσουμε και να αλλάξουμε αυτή την αλληλουχία ενεργειών και να αποκαταστήσουμε το ρόλο του αρχιτέκτονα ως βασικού συντελεστή στη δημιουργία του νέου αυτού κτιρίου.

Μία δεύτερη πρόκληση είναι η ανάδειξη ενός νέου τύπου κατασκευής που και αυτός έχει αρχιτεκτονικά πληγεί στη χώρα μας, την προκατασκευή. Η όλη κατασκευή μεταφέρθηκε από το εργοστάσιο παραγωγής της και ο συνολικός χρόνος υλοποίησης του έργου ήταν 6 μήνες. Η προκατασκευή που ήταν ορισμένη από τα προαπαιτούμενα του διαγωνισμού καθόρισε σημαντικά και τη μορφή του κτιρίου αφού το βασικό module έπρεπε να μεταφέρεται με νταλίκα.

Η κεντρική ιδέα είναι ο παιδικός σταθμός να αναφερθεί στη κλίμακα των χρηστών του και να απαραγάγει ένα μοντέλο αστικού χωριού. Η βασική κλίμακα είναι το αρχέτυπο σχέδιο της κατοικίας στα μάτια ενός παιδιού και η επανάληψή του όρισε τις νέες μονάδες όπως της αίθουσας που αποτελείται από 3 module, ή τελικά και του συνόλου του παιδικού σταθμού.

Ο διαγωνισμός είχε απαραίτητα ισόγεια δομή, προκατασκευή και κάλυψη ίση με τη δόμηση. Οι περιορισμένοι κοινόχρηστοι χώροι εσωτερικά στο σταθμό είναι απόρροια αυτών των διατάξεων.

Ο παιδικός σταθμός σχεδιάστηκε με τη λογική όλες οι αίθουσες να έχουν τρεις ελεύθερες πλευρές και συνεπώς η διάταξη γίνεται γύρω από μία κεντρική αυλή, αλλά διαμορφώνεται και με μικρότερα αίθρια που δημιουργούν εσωτερικές θεάσεις από τους κοινόχρηστους χώρους.

Υπήρξε προσπάθεια ώστε απλά υλικά και κοινοί τρόποι κατασκευής να δημιουργήσουν μία πιο ιδιαίτερη κατασκευή που θα είχε μικρό ενεργειακό αποτύπωμα. Οι εξωτερικοί τοίχοι κατασκευάστηκαν με 10εκ πάχος έτσι ώστε να έχουμε παραπάνω χώρο εσωτερικά, ζητούμενο από την εξαιρετικά ασφυκτική κάλυψη. Οι εξωτερικοί τοίχοι και οι στέγες έχουν επικαλυφθεί με εξωτερική μόνωση, μία σχετικά τολμηρή ιδέα αφού δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και την κατασκευή περγκολών από κόντρα πλακέ θαλάσσης και φυσικά με τη διάταξη των ανοιγμάτων η κατασκευή είναι βιοκλιματική δημιουργώντας συνθήκες άνεσης για τις δραστηριότητες των παιδιών.

Τέλος, η φύτευση, θα γίνει ελπίζουμε πολύ γρήγορα βασικό στοιχείο της σύνθεσης αφού μεγάλα πλατάνια θα σκιάζουν την εσωτερική αυλή και άλλα δέντρα θα τονίζουν τη διαφορετικότητα κάθε εποχής.

Klab architectureHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα