Johnny Otis: Ο θεός του Rhythm & Blues ήταν Έλληνας! (Videos)

Η ιστορία του Τζόνι Ότις, έχει τα πάντα. Μοιάζει με την ιστορία του Οδυσσέα, που περιπλανήθηκε «χρόνους δέκα» μετά την άλωση της Τροίας, μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη.

Ο Τζόνι Ότις, είχε ελληνική καταγωγή, αλλά γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1921, στο Βαλιέχο, στην Καλιφόρνια. Ο πατέρας του, Αλέξανδρος Βελιώτης, ήταν από την Ερμιόνη, και η μητέρα του Ειρήνη Κισκάκη, ήταν από την Ύδρα.

Η οικογένεια απέκτησε τρία παιδιά, τον Τζον, την Ντόροθι, και τον Νίκολας ο οποίος υπηρέτησε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, και χρημάτισε πρέσβης

στην Ιορδανία και την Αίγυπτο. Τα παιδιά ανατράφηκαν σύμφωνα με τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ελλάδας, εκκλησιάζονταν στον ελληνορθόδοξο ναό της περιοχής, και φοιτούσαν σε ελληνικό σχολείο.

Ο πατέρας Αλέξανδρος Βελιώτης, τις Κυριακές έψελνε στην εκκλησία, ενώ είχε και σχέσεις με τις ελληνικές αδελφότητες «Greek-American Progressive Association» (GAPA), και «American Hellenic Educational Progressive Association» (AHEPA), που στήριζαν τους ομογενείς ώστε να προσαρμοστούν στα αμερικανικά δεδομένα, και τους πρόσφερε μια μίνιμουμ προστασία ενάντια στη ρατσιστική εγκληματική οργάνωση, Κου Κουξ Κλαν.

Η μητέρα, Ειρήνη, ασχολιόταν με τη ζωγραφική και έπαιζε μαντολίνο, ταλέντα που πέρασε και στον γιο της.

Ο Τζόνι Βελιώτης, ήταν ένας όμορφος άντρας με μαύρα μαλλιά και ένα στενό γοητευτικό μουστάκι. Ο Τζόνι αγάπησε στο σχολείο την Αφρο-Αμερικανίδα Φίλις Γουόλκερ, με την οποία κλέφτηκαν και παντρεύτηκαν στο Ρίνο, μια από τις ελάχιστες πολιτείες που τελούσαν μικτούς γάμους. Έζησαν μαζί 70 ολόκληρα χρόνια και έκαναν τέσσερα παιδιά.

Πολύπλευρο ταλέντο

Ο Τζόνι είχε ταλέντο στη μουσική, έπαιζε πιάνο και τύμπανα, συνέθετε μουσική, έφτιαχνε τραγούδια, έκανε μουσικές παραγωγές, ήταν ανιχνευτής ταλέντων, ζωγράφος, γλύπτης, και πολιτικός ακτιβιστής. 

Άρχισε από νεαρή ηλικία να παίζει ντραμς και πιάνο σε διάφορα κλαμπ, για να βγάζει χρήματα. Τότε, ο Νατ Κινγκ Κόουλ, τον έπεισε να μετακομίσει στο Λος Άντζελες. Εκεί ο Τζόνι Βελιώτης έφτιαξε το δικό του συγκρότημα, και ηχογράφησε το πρώτο του χιτ, «Harlem Nocturne», υπογράφοντας ως Τζόνι Ότις.

Ο Τζόνι, άνοιξε επίσης το κλαμπ «Barrelhouse», που ήταν το πρώτο R&B στέκι του Λος Άντζελες.

Το 1950, ο Τζόνι, είχε ήδη 10 τραγούδια του να φιγουράρουν στο «Top 10», της μουσικής R&B. Το 1958, κυκλοφόρησε η μεγαλύτερη επιτυχία του, «Willie and the Hand Jive» που αργότερα το διασκεύασε ο Έρικ Κλάπτον! Άλλο κομμάτι του, ήταν το «Every Beat of My Heart», το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία από την Gladys Knight & the Pips, έκανε επίσης την παραγωγή του τραγουδιού «Hound Dog» για χάρη της θρυλικής Big Mama Thornton, ενώ το τραγούδι αργότερα έγινε μεγάλη επιτυχία από τον Elvis Presley, ο οποίος όμως δεν ανέφερε ποτέ τους δημιουργούς του.

Ο Τζόνι Ότις, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση Αφρο-Αμερικανών καλλιτεχνών, όπως οι Etta James, Hank Ballard, Big Mama Thornton, Little Willie John, Little Esther Phillips και ο Little Richard.

Ακτιβισμός

Ο Τζόνι Ότις, τη δεκαετία του 1960, στήριξε το κίνημα Black Power, και τον Malcolm X με τον οποίο τους έδενε μια βαθιά φιλία.

Το 1968, ο Τζόνι Ότις, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Listen to the Lambs», στο οποίο εξηγούσε γιατί στήριξε τις ταραχές στην περιοχή Watts, του Λος Άντζελες, εκθέτοντας τις συνθήκες της φτώχιας, των άθλιων σπιτιών, της υψηλής ανεργίας, της αστυνομικής βίας και του απόλυτου ρατσισμού που οδήγησαν στις ταραχές.

Το κατεστημένο ταράχτηκε. Δεν θα συγχωρούσε ποτέ, έναν λευκό που τόλμησε και στάθηκε δίπλα στους μαύρους. Οι πόρτες άρχισαν να κλείνουν, η Βρετανική ποπ έκανε την εμφάνισή της στις ΗΠΑ, ενώ η εμφάνιση της μουσικής disco, του hard rock, και του heavy metal τη δεκαετία του 1970, έβαλαν ένα πρόωρο τέλος στη μουσική του καριέρα.

Έτσι, ο Τζόνι Ότις, εκτός από μια επανεμφάνιση στις αρχές της δεκαετίας του 1970, για την οποία επέμενε ο Φρανκ Ζάπα (επίσης ελληνικής καταγωγής), έστρεψε τη δημιουργικότητά του στη ζωγραφική και τη γλυπτική, τέχνες με τις οποίες επίσης καταπιανόταν. Το 1965, μάλιστα είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο, ζωγραφίζοντας τον Νατ Τέρνερ, μορφή της εξέγερσης των μαύρων σκλάβων, του 1831.

Πατρική Κληρονομιά

Ο Τζόνι Ότις, άφησε πίσω του όχι μόνο μια πλούσια μουσική κληρονομιά, αλλά και έναν μουσικό διάδοχο! Τον σπουδαίο μουσικό, Σούγκι Ότις, ο οποίος το 1969, κυκλοφόρησε το πρώτο του δίσκο, «Here Comes Shuggie Otis». Η πρώτη του αυτή δουλειά άρεσε στον μεγάλοB.B. King, ο οποίος τον ξεχώρισε από τους νέους κιθαρίστες. Ο Σούγκι Ότις, έπαιξε επίσης μπάσο στον δίσκο του Φρανκ Ζάπα «Ηot Rats»(1969), και συγκεκριμένα στο πασίγνωστο ορχηστρικό κομμάτι «Peaches en Regalia».

Ο Σούγκι Ότις, το 1971, κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του, «Freedom Flight» και έκανε επιτυχία με το κομμάτι «Strawberry Letter 23» το οποίο μάλιστα λάτρεψε ο Κουίνσι Τζόουνς. Λέγεται ότι το 1974, ο Σούγκι Ότις απέρριψε πρόταση του Μπίλι Πρέστον για μια συνεργασία με τους Rolling Stones.

Ο Σούγκι Ότις, είναι ο μουσικός που θα κλεινόταν στο στούντιο και θα έπαιζε όλα τα όργανα. Αυτό αποτέλεσε αργότερα σοβαρή επιρροή για καλλιτέχνες σαν τον Prince και τον Lenny Kravitz. Το τρίτο του άλμπουμ «Inspiration Information», κυκλοφόρησε ξανά το 2001, από την εταιρεία «Luaka Bop Records» του Ντέιβιντ Μπερν.

Το πράγμα όμως δεν σταματά εδώ. Ο Σούγκι Ότις έχει έναν γιο, τον Έρικ Ότις ο οποίος συνεργάζεται με τον μουσικό Λούις Λεντμπέτερ, δισέγγονο του θρυλικού Lead Belly. Μαζί έχουν στήσει μια 13μελή μπάντα και συνεχίζουν έτσι την μεγάλη παράδοση των Big Band.

Έτσι, ο Τζόνι Ότις, το παλικάρι με την ελληνική καταγωγή, το 1958 δεν έλαμψε σαν διάττων αστέρας, αλλά έβαλε τα θεμέλια μιας μουσικής δυναστείας, που ακόμα ανθίζει, παράγει και διαιωνίζεται.

Photo By Wikipedia

Διαβάστε επίσης:

Disney: Ο Μίκυ Μάους γίνεται serial killer – Τι συμβαίνει με τα δικαιώματα του αγαπημένου ποντικιού; (photos/video)

Ερυθρά Θάλασσα: Νέες πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων παρά τις απώλειες (video)

Ιαπωνία – Σύγκρουση αεροσκαφών: Το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους εξετάζουν οι αρχές για το δυστύχημα στο αεροδρόμιο (photos/videos)

Keywords
johnny, rhythm, blues, videos, θεος, blues, johnny, rhythm, top 10, elvis presley, heavy metal, rolling stones, lenny kravitz, ηπα, αιγυπτος, ελλαδα, hellenic, ahepa, ντραμς, νατ, κινγκ, top, hand, heart, knight, dog, big, elvis, james, john, phillips, black, power, ποπ, εμφάνιση, rock, heavy, king, peaches, freedom, flight, επιρροή, εταιρεία, photo, disney, serial, ιαπωνια, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, ξανα, δουλεια, ζωγραφικη, ηπα, θαλασσα, ιθακη, ιορδανια, καριερα, μητερα, μουσικη, νατ, τραγουδια, υδρα, φιλια, james, αεροδρομιο, ακτιβιστης, αλωση, βιβλιο, γινεται, δευτερο, εγινε, εθιμα, ειρηνη, εκκλησια, εμφάνιση, επιρροή, επιτυχια, ερμιονη, εταιρεία, ηλικια, κινγκ, μαλλια, μικυ, μορφη, ντραμς, παντα, οικογενεια, παιδια, πιανο, ποπ, πορτες, ρολο, συγκεκριμενα, σχολειο, τις κυριακες, τρια, τυμπανα, υπουργειο εξωτερικων, black, big, δικαιωματα, heavy metal, elvis, elvis presley, phillips, john, hellenic, heavy, hand, υπουργειο, knight, king, κομματι, lenny kravitz, λευκο, μοιαζει, οργανα, power, rock, rolling stones, serial, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα
Johnny Otis, Rhythm, Blues, Έλληνας Videos,Johnny Otis, Rhythm, Blues, ellinas Videos