«Iron Beam – Σιδερένια Ακτίνα»: Το νέο σύστημα αεράμυνας που πιθανόν να αντικαταστήσει τον «Σιδερένιο Θόλο» του Ισραήλ

Στην χρήση ενός νέου πυραυλικού συστήματος για βολή στόχων με τεχνολογία λέιζερ προσανατολίζεται το Ισραήλ, υπό την πίεση των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το σύστημα αεράμυνας με την ονομασία  «Iron Beam» βρίσκεται στα τελικά στάδια δοκιμών, είναι ένα υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό που εξουδετερώνει τις εναέριες απειλές, στοχεύοντας με ακτίνες λέιζερ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, η «Σιδερένια Ακτίνα» είναι

ήδη λειτουργική και χρησιμοποιείται.

Το Times of India αναφέρει πως πρόκειται για μία υπερσύγχρονη και αναγκαία ταυτόχρονα προσθήκη στο οπλοστάσιο του Ισραήλ. Ήδη το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας της χώρας, το Iron Dome είναι αρκετά αποτελεσματικό στην αναχαίτιση των ρουκετών της Χαμάς, όμως ο «θόλος» παρουσιάζει ένα διπλό μειονέκτημα.

Footage of “the operation of the Iron Beam laser system” appeared on Israeli resources. Officially, Israel has not yet commented on these recordings. Some users are skeptical about them and call them “computer graphics”. pic.twitter.com/soSJap04yI

— Only Truth (@Neurographx) October 15, 2023

Καταρχάς το κόστος είναι τεράστιο, αν υπολογίσει κανείς τη συχνότητα με την οποία χρειάζεται η συνδρομή του στην αναχαίτιση των συνεχόμενων ρίψεων. Δεύτερον, ούτως ή άλλως, τα αποθέματα του Ισραήλ σε πανάκριβα πυρομαχικά έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Η εταιρεία Rafael, που αναπτύσσει το σύστημα Iron Beam, υπόσχεται, πλέον, ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό και πολύ πιο χαμηλό σε κόστος χρήσης όπλο.

The iron beam https://t.co/N9o8C2RAd1 pic.twitter.com/zzU0o7yaTn

ISRAEL MOSSAD (@MOSSADil) October 14, 2023Θα αντικατασταθεί ο Σιδερένιος Θόλος;

Το Iron Beam προορίζεται ως εργαλείο αποτελεσματικής αεράμυνας που θα συμπληρώσει και, ίσως, αντικαταστήσει μελλοντικά το Iron Dome. Μεταξύ των ατού του συστήματος λέιζερ είναι το δραστικά μειωμένο κόστος ανά ρίψη (περίπου 2.000 δολάρια σε σύγκριση με τα 100.000 δολάρια ανά ρίψη του Iron Dome), η τρομερή του ακρίβεια, η μειωμένες απαιτήσεις σε προσωπικό και ο θεωρητικά άπειρος αριθμός ρίψεων που μπορεί να κάνει. Το Iron Beam συνιστά την έκτη προσθήκη στην παράταξη των αμυντικών συστημάτων του Ισραήλ, μαζί με τα Arrow 2 και Arrow 3, το David’s Sling και το γνωστό Iron Dome.

The iron beam https://t.co/N9o8C2RAd1 pic.twitter.com/zzU0o7yaTn

ISRAEL MOSSAD (@MOSSADil) October 14, 2023

Ήδη, με τη χρηματοδότηση του ισραηλινού κράτους, η εταιρεία Rafael έχει επισημοποιήσει το σύστημα, που βρίσκεται υπό κατασκευή. Για την ώρα δεν είναι γνωστό σε τι βαθμό το «Iron Beam» βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη χρήση του. Εδώ και πολλά χρόνια το κράτος του Ισραήλ κάνει στρατιωτική χρήση τεχνολογίας λέιζερ. Ποτέ, όμως, έως σήμερα δεν έχει χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα του οποίου η ίδια η δέσμη λέιζερ έχει την απαραίτητη ισχύ για να εξουδετερώνει μακρινούς στόχους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το 2022, της κατασκευάστριας εταιρίας, για τη σταθεροποίηση και βελτιστοποίηση του Iron Beam θα χρειάζονταν 2 έως 3 χρόνια. Το σύστημα προορίζεται, τόσο για χερσαία, όσο και για ναυτική χρήση.

Διαβάστε επίσης:

Κινήσεις Πούτιν-Μπάιντεν στη διπλωματική σκακιέρα για το Μεσανατολικό, επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν – Δύο σχέδια ψηφίσματος στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Νέες συγκρούσεις στα σύνορα με Λίβανο – «Αποτύχαμε να αποτρέψουμε την επίθεση της Χαμάς» παραδέχεται η υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ

Μάντσεστερ: Λεωφορείο «μπήκε» σε κατάστημα – Αναφορές για τραυματίες

Keywords
Τυχαία Θέματα