Iράν: Λιγοστεύουν οι πιθανότητες να βρεθεί ζωντανός ο Ραϊσί – Τι θα σημαίνει για τη χώρα ο θάνατός του, πώς το αντιμετωπίζουν οι πολίτες

Οι εντατικές έρευνες στο βορειοδυτικό Ιράν για τον εντοπισμό των μελών του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα.

Η προοπτική να βρεθεί ζωντανός ο 63χρονος πρόεδρος, ο οποίος εξελέγη το 2021, μειώνεται καθώς περνούν οι ώρες. Τηλεοπτικά ΜΜΕ στο Ιράν ανέφεραν πως το ελικόπτερο βρέθηκε, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει προσέγγιση στο σημείο λόγω των εξαιρετικά κακών καιρικών συνθηκών. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης είναι τεράστια, με πυκνή ομίχλη, βροχή και στο σκοτάδι,

ενώ την ίδια ώρα η χώρα περιμένει με αγωνία να μάθει για την τύχη του Νο2 ηγέτη της χώρας. 

Η ιρανική κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο Μουχάμαντ Μουχμπάρ. Η κυβέρνηση ενέκρινε περαιτέρω κινητοποίηση στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, την οποία περιπλέκουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Κάπου 65 ομάδες συμμετέχουν σ’ αυτές, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου ο κ. Μουχμπάρ, 69 ετών, θα αναλάβει πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε περίπτωση θανάτου του κ. Ραϊσί.

Την εξέλιξη της κατάστασης παρακολουθεί με προσοχή η διεθνής κοινότητα, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Ιράν είναι μεγάλος παράγοντας στη Μέση Ανατολή, περιοχή που συγκλονίζεται από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές για πιθανή απότομη προσγείωση ενός ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας στην Ουάσινγκτον.

Αραβικές χώρες και Τουρκία, στέλνουν διασώστες

Αρκετές χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ) δήλωσαν την υποστήριξή τους στην Τεχεράνη και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην έρευνα, όπως επίσης η Συρία και το Ιράκ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέκονται στο πλευρό του Ιράν και είναι έτοιμα να παράσχουν υποστήριξη στις προσπάθειες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο, το οποίο συνετρίβη σήμερα το μεσημέρι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ.

Η Τουρκία έστειλε 32 διασώστες και έξι οχήματα στο Ιράν για να συμμετάσχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ανακοίνωσε απόψε η κυβερνητική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD).

Türkiye, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve heyetini arama kurtarma çalışmalarına destek veriyor

Türk arama kurtarma ekibi, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin kazaya uğramasının ardından İran'a intikal için yola çıktı https://t.co/oepC04RDig pic.twitter.com/hIQodgpzQz

— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) May 19, 2024

Ομάδες από δεκαπέντε μέλη η καθεμία είναι επίσης “σε ετοιμότητα” σε Άγκυρα, Ντιγιάρμπακιρ και Ικόνιο. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci και ένα ελικόπτερο Cougar εξοπλισμένο με δυνατότητες νυχτερινής όρασης αναπτύχθηκαν επίσης, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Τι θα σημαίνει για το Ιράν ο ενδεχόμενος θάνατος του Ραϊσί

Ο πρόεδρος Ραϊσί είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο θάνατός του, αν επιβεβαιωθεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες, όπως τονίζει το Sky News.

Ο αντιπρόεδρός του Μοχάμαντ Μοχμπέρ θα αναλάβει τον έλεγχο της προεδρίας και θα διεξαχθούν εκλογές εντός 50 ημερών σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα. Παράλληλ,α υπάρχει ανησυχία πως το κίνημα κατά της κυβέρνησης θα αναγεννηθεί μετά το 2022, ενώ εγκυμονεί ο κίνδυνος να υπάρξει από αντιφρονούντες κάποια απόπειρα να επωφεληθούν από την κατάσταση και να προσπαθήσουν να πλήξουν την κυβέρνηση.

Ο διάδοχος του Ραΐσι πάντως, θα είναι πιθανότατα ο εκλεκτός υποψήφιος του ανώτατου ηγέτη και σίγουρα ένας άλλος υπερσυντηρητικός σκληροπυρηνικός, σημειώνει το δημοσίευμα, θεωρώντας πως αν επιβεβαιωθεί ο θάνατός του, υπάρχει πρόβλημα και με την διάδοχη κατάσταση για τον ανώτατο ηγέτη, αφού ο Ραϊσί προορίζονταν να αντικαταστήσει τον Χαμενεϊ, όταν αυτός αποβιώσει. Σε αυτό το σενάριο, ο γιος του Χαμενεϊ, ο Μοτζταμπά, γίνεται το πρώτο φαβορί για την διαδοχή του.

Ενδεχόμενος θάνατός του, θα χωρίσει τη χώρα στα δύο καθώς για τους θρησκευόμενους και συντηρητικούς Ιρανούς, ο θάνατος του Ραΐσι θα είναι θλιβερός,ωστόσο για πολλούς άλλους, θα είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου που είχε αίμα στα χέρια του καθώς το όνομά του συνδέεται με τους θανάτους πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως στη διάρκεια της ημέρας και στο άκουσμα πως ενδέχεται να είναι νεκρός, σε αρκετά σημεία της Τεχεράνης, κάμερες κατέγραψαν… πυροτεχνήματα.

Iranians celebrating the Raisi helicopter crash with fireworks. They believe he's dead.

"I hope the rest of them die in the same," the voice on the video says. pic.twitter.com/ols40xlWVJ

Iran News Wire (@IranNW) May 19, 2024

People in Iran are setting off fireworks after hearing that the helicopter of the President of the Islamic Regime in Iran has crashed pic.twitter.com/1LxgDMAzR0

— Visegrád 24 (@visegrad24) May 19, 2024

Fireworks in Iran tonight as news spread the president may have died in a crashpic.twitter.com/yRsiqoXcZx

— Aviva Klompas (@AvivaKlompas) May 19, 2024

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ κατά Σιλιάνοφσκα για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας: «Απογοητευμένοι που δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας»

Το Ιράν ζήτησε τη συνδρομή της Άγκυρας για την πτώση του ελικοπτέρου του Ραϊσί – Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ιράν που αγνοείται μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου του

Keywords
Τυχαία Θέματα
Iράν, Λιγοστεύουν, Ραϊσί –,Iran, ligostevoun, raisi –