Independent: Οι μεγάλες κρίσεις του 2015 θα γίνουν ακόμη χειρότερες το 2016 – Η Ελλάδα ανάμεσα σε αυτές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι μεγάλες κρίσεις του 2015 αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες το 2016, αναφέρει ανάλυση που δημοσιεύει η εφημερίδα Independent και τονίζει ότι το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό το 2016 θα είναι πιο ασταθές ιδιαίτερα από την έλλειψη μιας παγκόσμιας στρατηγικής.

Οι αναλυτές των πολιτικών κρίσεων της Eurasia Group αναφέρουν ένα κενό δύναμης που προκαλεί αστάθεια και τονίζουν ότι οι «ρηχές» σχέσεις Αμερικής – Ευρώπης

προκαλούν παγκόσμια αστάθεια.

Ελπίδα θα είναι η ήττα του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, εάν φυσικά κερδίσει το χρίσμα των ρεπουμπλικανών, κάτι που φαίνεται αρκετά πιθανό.

Δείτε τις μεγαλύτερες πηγές πολιτικών κινδύνων για το 2016

Τουρκία

Ο πρόεδρος Ερντογάν πιέζει για ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο θα έχει αυτός τον έλεγχο και όχι το κοινοβούλιο, μία επιθετική κίνηση που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις επενδύσεις στην Τουρκία. Οι αμερικανικές πιέσεις για να αντιμετωπίσουν τον ISIS ουσιαστικά κάνει την χώρα πιο ευάλωτη στις επιθέσεις των τρομοκρατών.

Ελλάδα

Η χαμηλή ανάπτυξη και η πτώση του βιοτικού επιπέδου έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην αποστασιοποίηση, αλλά δεν υπάρχουν εκλογές αυτή τη χρονιά για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το 2016 πιο ήρεμο αλλά δεν είναι απόλυτο, καθώς η απουσία εκλογών μπορεί να οδηγήσει σε έντονες διαμαρτυρίες στους δρόμους.

Βραζιλία

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο από την αποτυχία να τιθασεύσει το αυξανόμενο οικονομικό έλλειμμα.

Είτε η Ρούσεφ, μείνει είτε αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Τέμερ, κανείς δεν φαίνεται ικανός να διευθετήσει τα αυξανόμενα προβλήματα της χώρας.

Απρόβλεπτοι ηγέτες

Ο κόσμος το 2016 μπορεί να γίνει πιο ευμετάβλητος από ένα «αστερισμό» ηγετών με ερειστική συμπεριφορά. Οι αναλυτές περιλαμβάνουν σε αυτούς τους ηγέτες τον Πούτιν, τον Ερντογάν, τον Ποροσένκο και τον αντιπρόεδρο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η άνοδος των τεχνολόγων

Στην έκτη θέση των κινδύνων οι αναλυτές τοποθετούν την τεχνολογία και τις ομάδες από τη Silicon Valley μέχρι τους Hackers και τις πιέσεις που μπορούν να ασκήσουν στην πολιτική. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτές οι ομάδες θα δεχθούν πιέσεις από τις κυβερνήσεις με συνέπειες στις αγορές αλλά και στην πολιτική

Σαουδική Αραβία

Το βασίλειο απομονώνεται όλο και περισσότερο και φαίνεται ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας μάχονται κατά του εαυτού τους, είναι πιθανό να αυξηθεί η επιθετικότητά τους στην περιοχή. Το σενάριο της ένοπλης σύγκρουσης με το Ιράν είναι πλέον ρεαλιστικό.

Isis και οι «φίλοι» τους

Η απάντηση στην πιο ισχυρή τρομοκρατική ομάδα στην ιστορία είναι αρκετά αποπροσανατολισμένη κυρίως από την έλλειψη συντονισμού των χωρών που τον καταπολεμούν. Το 2016 δεν αναμένεται να φέρει λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Κίνα

Η μόνη χώρα σήμερα με σαφή παγκόσμια γεωπολιτική στρατηγική είναι η Κίνα. Όμως οι περισσότεροι ισχυροί παίχτες δεν είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα ηνία στην Κίνα και διαφωνούν με τις προτεραιότητές της.

Η κλειστή Ευρώπη

Η Ευρώπη αναμένεται να δεχθεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα από την πολιτική των κλειστών συνόρων. Η ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι πολύ πιθανή και πολλοί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει.

Συμμαχία Ευρώπης – ΗΠΑ

Η πιο σημαντική παγκόσμια συμμαχία, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι πιο αδύναμη από ποτέ. Με τις ΗΠΑ να μην παρεμβαίνουν πλέον στο όνομα και της Ευρώπης και η Συρία, είναι πιθανό να αναδείξουν ακόμη μεγαλύτερες διαφορές και κανείς από τους δύο δεν θα αναλαμβάνει την ευθύνη να σβήσει τις παγκόσμιες φωτιές. Ο παγκόσμιος πυροσβέστης φαίνεται να έχει χαθεί, τονίζουν οι αναλυτές.

Ελλάδαπαγκόσμια κρίσηΗΠΑτζιχαντιστέςΠούτινΕρντογάνΤσίπραςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα