Helleniq Energy: Αποτελέσματα β΄ τριμήνου/α΄ εξαμήνου 2023

Η HELLENiQ ENERGY Holdings Α.Ε. («Εταιρεία») ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Β’ Τριμήνου 2023, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα €164 εκατ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €26 εκατ..

Συνολικά για το Α’ Εξάμηνο, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανέρχονται σε €568 εκατ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη σε €277 εκατ., καταγράφοντας μια ακόμα θετική επίδοση του Ομίλου.

Σημειώνεται ότι στα λειτουργικά

αποτελέσματα δεν συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα ΔΕΠΑ και ELPEDISON που ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.

Τα αποτελέσματα στο Β’ Τρίμηνο επηρεάστηκαν από τα χαμηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, ιδιαίτερα συγκρινόμενα με τα ιστορικά υψηλά της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η εξέλιξη αυτή περιόρισε τη βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα από τις καλύτερες λειτουργικές επιδόσεις και την αυξημένη διαθεσιμότητα των 3 διυλιστηρίων.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις πετρελαιοειδών έφτασαν στους 3,95 εκατ. τόνους (+16%), με τις εξαγωγές να ενισχύονται κατά 28%, αντιπροσωπεύοντας το 54% των συνολικών όγκων πωλήσεων. Αντίστοιχα, αυξημένη συνεισφορά είχαν και οι ΑΠΕ, καθώς, μέσα από τις επενδύσεις τής τελευταίας διετίας έχει αυξηθεί σημαντικά η εγκατεστημένη βάση και η παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα €7 εκατ. στο Β’ Τρίμηνο 2023 (2022: €524 εκατ.) και στα €162 εκατ. στο Α’ Εξάμηνο 2023 (2022: €869 εκατ.). Η σημαντική μείωση των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων αντικατοπτρίζει ευκρινώς την επίπτωση των τιμών και της αποτίμησης των αποθεμάτων ασφαλείας που καλείται να τηρεί και να χρηματοδοτεί η Εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η διαφορά εξ’ αυτού του λόγου, μεταξύ των δύο περιόδων ξεπερνά τα €700 εκατ., καθώς το Α’ Εξάμηνο 2023 ενσωματώνει ζημιές €197 εκατ. που αντιστρέφουν μέρος των €513 εκατ. που είχε η Εταιρεία ως κέρδη το Α’ Εξάμηνο 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα