H σύγκρουση Ζωής με Παππά για το ΕΣΡ – Οι διάλογοι, οι αντεγκλήσεις και το …τρολάρισμα της αντιπολίτευσης!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πρακτικά της θυελλώδους συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ δόθηκαν στην δημοσιότητα. Από την… ανάγνωση των πρακτικών ξεχωρίζει ο έντονος διάλογος που είχε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, οι οποίοι, επί της ουσίας, συνέχισαν, τον… καυγά που

είχαν ανοίξει κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα. Στα αξιοσημείωτα, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο «υποδέχτηκαν», σχολίασαν και αντέδρασαν σε όσα άκουγαν τα υπόλοιπα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων...

Το τεταμένο κλίμα μεταξύ της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του υπουργού Επικρατείας διαγράφεται στο παρακάτω απόσπασμα:

«ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Υπουργέ, θα σας παρακαλούσα να διευκρινίσετε ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Τη διευκρίνισα, κυρία

Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Μισό λεπτό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Επί της διαδικασίας, δεν θα

επιθυμούσα η παρούσα συνεδρίαση να εξελιχθεί σε μία διαδικασία αντεγκλήσεων μεταξύ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Όχι, καμία αντέγκληση. Κοιτάξτε, θα

πρέπει η Διάσκεψη…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας):…εμού και της Προέδρου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Όχι, όχι δεν υπάρχει τέτοια…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Δυστυχώς, υπάρχει τέτοιος

κίνδυνος.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΆΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μπορούμε να πάρουμε μέρος και εμείς

στον καυγά ή θα μείνει μόνο μεταξύ σας;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ (ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Να πάρουμε μέρος

και εμείς στη συζήτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Μισό λεπτό, κύριε Λυκούδη, που άνοιξε η όρεξή σας. Μισό λεπτό».

Στην τοποθέτηση της η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε:

«Επειδή όμως διατυπώθηκε από τον κύριο Υπουργό, σε δημόσια συνεδρίαση -σε άλλο forum, όχι κοινοβουλευτικό- η άποψη ότι είναι ληγμένες όλες οι θητείες όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, γεγονός που, εάν επιμένει σε αυτήν την ερμηνεία ο κύριος Υπουργός, σημαίνει ότι η Διάσκεψη πρέπει να ανεύρει επτά μέλη και όχι τρία, πρέπει να εξηγηθεί πώς συνέβη αυτό και επί τη βάσει -θα μας πει ο κύριος Υπουργός- ποιας ερμηνείας. Και θα πρέπει, επίσης, να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες και να αναληφθούν και οι σχετικές ευθύνες.

Άρα, ως Πρόεδρος της Βουλής παρακαλώ με βάση όσα εκτέθηκαν, τα οποία αφενός περιλαμβάνουν τη δική μου τοποθέτηση για λόγους αρχής και δεοντολογίας ότι δεν θα συμμετάσχω στη διαδικασία ανεύρεσης προσώπων και προτάσεων για τη συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή, πράγμα που έχει για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ως μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων αναλάβει ο κ. Φίλης και αφετέρου, σε σχέση με την ανάλυση του νομικού πλαισίου εν σχέσει με την θητεία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, η άποψή μου είναι αυτή την οποία σας εξέθεσα, η οποία ερείδεται και στις ερμηνείες που έχουν μέχρι σήμερα γίνει του ν. 4055/2012, σε σχέση όχι μόνο με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και με όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές. Και ήταν ένας νόμος που, αν δεν κάνω λάθος, ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της περιόδου δεν είχε ψηφίσει, είχε καταψηφίσει και σε σχέση με αυτήν τη διάταξη. Επειδή όμως διατυπώθηκε από τον κύριο Υπουργό, σε δημόσια συνεδρίαση -σε άλλο forum, όχι κοινοβουλευτικό- η άποψη ότι είναι ληγμένες όλες οι θητείες όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, γεγονός που, εάν επιμένει σε αυτήν την ερμηνεία ο κύριος Υπουργός, σημαίνει ότι η Διάσκεψη πρέπει να ανεύρει επτά μέλη και όχι τρία, πρέπει να εξηγηθεί πώς συνέβη αυτό και επί τη βάσει -θα μας πει ο κύριος Υπουργός- ποιας ερμηνείας. Και θα πρέπει, επίσης, να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες και να αναληφθούν και οι σχετικές ευθύνες. Άρα, είναι νομίζω ευθύνη όλων να πάρουν πολύ συγκεκριμένα θέση. Πρέπει να πάρουμε και θέση και να το λύσουμε αυτό το θέμα, διότι δεν μπορεί να έχουμε μια Ανεξάρτητη Αρχή η οποία νομίζει ότι λειτουργεί νόμιμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί νόμιμα, ούτε μπορεί να έχουμε κυρώσεις οι οποίες θα ακυρωθούν γιατί θα υιοθετήσουμε μια άλλη ερμηνεία. Η δική μου άποψη είναι ότι ό,τι ισχύει για όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων θα πρέπει να ισχύσει και εν προκειμένω. Αλλά για όλους τους λόγους που σας εξέθεσα και λόγω της αποχής μου από τη διαδικασία ανεύρεσης, εκείνο το οποίο θεωρώ υποχρέωσή μου να αναλάβω ως ευθύνη στο στάδιο αυτό είναι να αποσαφηνιστεί πλήρως ποια είναι η θέση της Διάσκεψης, εάν αναζητούμε τρία πρόσωπα ή επτά και πώς κινούμαστε φυσικά σε σχέση με τις υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές. Διότι αν υποστηριχθεί μια άλλη ερμηνεία και προσέγγιση, αυτό θα πρέπει καταδήλως να ισχύσει για όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές».

Στην τοποθέτηση του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς υποστήριξε:

«Ορισμένα από αυτά που είπε η κυρία Πρόεδρος δεν θα τα σχολιάσω. Θα μπω στην ουσία του θέματος. Και ο υποφαινόμενος και η Κυβέρνηση συνολικά γίνεται το τελευταίο διάστημα δέκτης επιθέσεων από πολύ συγκεκριμένα κέντρα, ακριβώς επειδή έχει έρθει και έχει αναρτηθεί το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες θα καταθέσω την παράκληση της Κυβέρνησης προς τη Διάσκεψη των Προέδρων να το θωρακίσουμε θεσμικά και να μη δώσουμε δυνατότητα και πάτημα σε διάφορα κέντρα να αμφισβητήσουν τις διαδικασίες και τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί το τηλεοπτικό τοπίο την επόμενη δεκαετία. Η ερμηνεία η οποία κατατέθηκε από την Πρόεδρο δεν με βρίσκει σύμφωνο, διότι κατά το άρθρο 101Α του Συντάγματος υπάρχει ορισμένη θητεία για τα μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών και η εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4055/2012 είναι σαφές ότι προϋποθέτει και απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, διότι αν αυτό δεν συνεκτιμηθεί, θα μπορούσε η Κυβέρνηση η παρούσα να φέρει μία διάταξη σε ένα άσχετο νομοσχέδιο που να παρατείνει τη θητεία ή να μειώνει τη θητεία των μελών. Άρα, και η εφαρμογή των θητειών που προβλέπεται προϋποθέτει –νομίζουμε- την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων». είπε και συνέχισε « Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι για ένα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο έχει τη σύνθεση που έχει αυτήν τη στιγμή, η θητεία των μελών του να παρατείνεται ανά τρίμηνα και ανά εξάμηνα, δεν είναι μια σύνθεση που θα ήθελε η δημοκρατία μας να είναι η σύνθεση η οποία θα πάρει την ευθύνη για να διαμορφώσει το νέο τηλεοπτικό τοπίο».

Διαβάστε όλα τα πρακτικά της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων με αντικείμενο συζήτησης το ΕΣΡ:

ΒουλήΔιάσκεψη ΠροέδρωνΖωή ΚωνσταντοπούλουΝίκος ΠαππάςπρακτικάΕΣΡFiles: ΠΡΑΚΤΙΚΑHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα