H σιωπή κάποτε φέρνει θάνατο

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

Πολλοί γνώριζαν, μα ελάχιστοι είχαν μιλήσει. Και όσοι το έκαναν, φαίνεται ότι έπεσαν θύματα απειλών και πιέσεων ώστε να «κρατήσουν το στόμα τους κλειστό».

Λίγες ώρες μετά τον τραγικό επίλογο στην υπόθεση της εξαφάνισης του Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι αστυνομικοί ξεκινούν από μηδενική βάση έναν δεύτερο γύρο ερευνών και λήψης καταθέσεων προς αναζήτηση των πιθανών ηθικών αυτουργών της σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης του 20χρονου φοιτητή, που τον ώθησαν στο απονενοημένο διάβημα.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα

νέο bullying, με θύματα αυτήν τη φορά τους φερόμενους ως θύτες της ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης του 20χρονου σπουδαστή. Την παρέα των «σκληρών Κρητικών», οι οποίοι αποτελούσαν τον «κλειστό κύκλο της παρέας» του Γιακουμάκη στη σχολή, αλλά, όπως αναφέρουν οι καταγγελίες και τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έρευνες, και τα πρόσωπα που φέρεται να βρίσκονται πίσω από τις δύσκολες ώρες που περνούσε ο Βαγγέλης κατά την παραμονή του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Οι ίδιοι, πάντως, μετά τη δημόσια διαπόμπευση και τον «λιθοβολισμό» τους στο Διαδίκτυο, σπάνε τη σιωπή τους και δηλώνουν αθώοι.

Την ίδια ώρα, μαρτυρία κατοίκου δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση και ενισχύει την εκδοχή ότι όχι μόνο κάτι συνέβη στον Βαγγέλη μέσα στη σχολή, που τον οδήγησε στην απογνωση και στον θάνατο, αλλά και ότι κάποιοι γνώριζαν τι έγινε και γι’ αυτό τον έψαχναν λίγες ώρες μετά. Οι συμφοιτητές του 20χρονου παραδέχθηκαν ότι όντως τον έψαχναν, όμως δεν θέλησαν να πουν το γιατί.

Νέες έρευνες

Μετά την τραγική κατάληξη που είχε η υπόθεση της εξαφάνισης με τον θάνατο του 20χρονου, στον νέο κύκλο ερευνών που ξεκινάει και έχει αναλάβει εισαγγελέας αναμένεται να ασκηθεί μεγάλη πίεση όχι μόνο στους έξι Κρητικούς σπουδαστές οι οποίοι έκαναν τα καψόνια και τις ταπεινωτικές επιθέσεις στον Βαγγέλη, αλλά και στον ευρύτερο κύκλο των παιδιών που έβλεπαν και γνώριζαν πολύ καλά τι γινόταν, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν μιλήσει. Από τις 80 καταθέσεις που είχαν πάρει οι αστυνομικοί αρχικά, πέντε ή έξι ήταν αξιοποιήσιμες. Στόχος είναι να ανοίξουν επιτέλους τα στόματα, όμως ακόμα και τώρα, μετά τον θάνατο του Βαγγέλη, φαίνεται ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο.

Η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη είναι αποφασισμένη να δώσει αγώνα για να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για την τραγωδία και ο δικηγόρος της έχει εντολή, όταν πάρει στα χέρια του τη δικογραφία, να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο του 20χρονου.

Ομερτά στη σχολή

Την ίδια ώρα, ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, μετά την αποκάλυψη που έκανε χθες στο Mega για ένα ακόμη περιστατικό εκφοβισμού στη σχολή του Βαγγέλη, σήμερα επανέρχεται και καταγγέλλει ότι σπουδαστές που ξέρουν τι έχει συμβεί, έχουν δεχθεί απειλές για να μη μιλήσουν.

«Πριν από λίγες ημέρες επικοινώνησε μαζί μου η μητέρα ενός δευτεροετούς σπουδαστή της σχολής, η οποία μου ανέφερε πως πριν από 15 ημέρες ο γιος της δέχθηκε απειλές μέσω του Facebook και με γραπτά μηνύματα στο κινητό του να “κρατήσει το στόμα του κλειστό” σχετικά με τα όσα γνώριζε για τα βασανιστήρια στον Βαγγέλη. Παρ’ όλα αυτά μιλήσαμε με το παιδί και ο ίδιος έχει ήδη καταθέσει στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, όπου κατέθεσε και το αποδεικτικό υλικό των ανώνυμων απειλών που έχει δεχθεί» αναφέρει ο Γ. Τσούκαλης.

Και το πόρισμα - φωτιά, όμως, από την έρευνα που έγινε στη σχολή του άτυχου σπουδαστή από την Επιτροπή του Αγροτικού Οργανισμού ΕΛΓΟ «Δήμητρα», περιγράφει την «ομερτά» που φαίνεται ότι είχε επιβάλει η ομάδα των Κρητικών φοιτητών.

Πόρισμα – φωτιά

Οι διαπιστώσεις του πορίσματος είναι οδυνηρές καθώς γίνεται σαφές ότι:

Έλαβαν χώρα γεγονότα ενδοσχολικής βίας σε βάρος τόσο του σπουδαστή Γιακουμάκη όσο και άλλων σπουδαστών που ζούσαν κάτω από απειλές και τον φόβο που προκαλούσε η ομάδα των Κρητικών σπουδαστών, η οποία λειτουργούσε σε κλειστό κύκλο προκαλώντας εύλογο φόβο στους συμμαθητές τους.

Καθηγήτρια, υπεύθυνη της εστίας, καταθέτει για τη συμπεριφορά ορισμένων σπουδαστών σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, από τις πληροφορίες που της παρασχέθηκαν, ότι όντως το 2014 ήταν απαράδεκτη, βίαιη και εξευτελιστική. Ειδικότερα, του έκλειναν το ζεστό νερό όταν ο Βαγγέλης έκανε μπάνιο, τον κλείνανε σε ντουλάπα, του ρίχνανε κέρματα, τον ξύρισαν παρά τη θέλησή του.

Επίσης, σύμφωνα με το πόρισμα της ελεγκτικής επιτροπής: «Δεν ελήφθησαν τα προσήκοντα αυστηρά μέτρα καθώς δεν καταλογίστηκαν ποινές κατά των Κρητικών μαθητών που πρωτοστατούσαν σε βιαιότητες και απειλές σε βάρος τόσο του εξαφανισθέντος Βαγγέλη Γιακουμάκη όσο και σε βάρος άλλων μαθητών, από κανένα όργανο της Σχολής».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», από τον Μάρτιο του ’14, οπότε και ο Βαγγέλης άλλαξε δωμάτιο έπειτα από παρέμβαση καθηγητή της σχολής και αίτημα του ίδιου, τα περιστατικά εκφοβισμού και κακοποίησης είχαν ελαχιστοποιηθεί.

Όμως από τον Ιανουάριο του ’15, όπως αποκάλυψε στο «Π» μέλος της επιτροπής που διενήργησε τη διοικητική έρευνα στη Γαλακτοκομική Σχολή, οι επιθέσεις σε βάρος του Βαγγέλη επαναλήφθηκαν με ακόμα πιο άγρια περιστατικά.

Και ενώ οι επιθέσεις εναντίον του Βαγγέλη κλιμακώνονταν, ο τέως διευθυντής της σχολής, ο οποίος απομακρύνθηκε μετά τις αποκαλύψεις, αντί να πάρει μέτρα, το μόνο που έκανε τον Φεβρουάριο του 2015 ήταν να ζητήσει τηλεφωνικά συμβουλές από την υπεύθυνη για την ενδοσχολική βία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.

Μία μέρα μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη ο τέως διευθυντής επικοινώνησε εκ νέου με την κοινωνική λειτουργό, δίχως όμως να της αναφέρει τίποτα – όπως η ίδια υποστηρίζει – σχετικά με την εξαφάνιση του 20χρονου σπουδαστή.

Την Τετάρτη, για πρώτη φορά οι σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων παρεμβαίνουν στην υπόθεση και με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι στοχοποιούνται αδιακρίτως ενώ κάνουν λόγο για τηλεοπτικά και διαδικτυακά λαϊκά δικαστήρια.

«Αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης είναι να στοχοποιείται άκριτα οποιοσδήποτε από εμάς. Έτσι γινόμαστε με τη σειρά μας θύματα εκφοβισμού και διαπόμπευσης από όσους ισχυρίζονται ότι είναι πολέμιοι των φαινομένων αυτών» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των σπουδαστών της σχολής.

Βαγγέλης ΓιακουμάκηςέρευνεςbullyingθάνατοςIssue: 1856Issue date: 19-03-2015
Keywords
Τυχαία Θέματα