H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων στο 8ο Delphi Economic Forum

Στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμμετείχε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. στις 26-28 Απριλίου, αναδεικνύοντας τον καταλυτικό ρόλο της στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, στην εξωστρέφεια και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ, π. ΤΑΝΕΟ), είχε μια ιδιαίτερα ενεργή παρουσία, μαζί με την κα. Ιsabelle Bebear, Head of International & European

Affairs της Bpi France και Αντιπρόεδρο της ΕΑΤE, καθώς και με εκπροσώπους της Mubadala, διευκολύνοντας τη δικτύωση εκπροσώπων του οικοσυστήματος με ξένους επενδυτές από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αφού φιλοξενούσε καθόλη τη διάρκεια του οικονομικού Φόρουμ εκπροσώπους από τη Mubadala αλλά και την κα. Ιsabelle Bebear, Head of International & European Affairs της Bpi France και Αντιπρόεδρο της ΕΑΤΕ.

Τη σημασία του να αδράξει η Ελλάδα την ευκαιρία κάλυψης του μεγάλου επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε στην περίοδο της κρίσης, ανέδειξε ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ καθηγητής κ. Χάρης Λαμπρόπουλος κατά την παρέμβασή του στο πάνελ του Φόρουμ των Δελφών με θεματική «Απελευθερώνοντας το Ανεκμετάλλευτο Δυναμικό: Επενδύοντας και Επιχειρώντας στην Περιφέρεια».
Υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέον μια πληθώρα διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και αναφέρθηκε στα δομημένα επενδυτικά σχήματα που διαμορφώνει η ΕΑΤΕ διαχειριζόμενη επενδυτικά κεφάλαια  ύψους 2,1 δισ ευρώ.

Ο κ. Λαμπρόπουλος επεσήμανε τον κυρίαρχο ρόλο που θα διαδραματίσει η περιφέρεια σε αυτή την προσπάθεια, αναφέροντας ότι αναπτύσσονται μικρομεσαίες και startup εταιρείες διαμάντια που θα μπορέσουν να διεκδικήσουν με επιτυχία διεθνή και ελληνικά επενδυτικά  κεφάλαια.

Τόνισε εξάλλου ότι σε αυτή την κατεύθυνση η ΕΑΤΕ αξιοποιεί βέλτιστες διεθνείς πρακτικές αλλά και τις δυνατότητες διεθνούς συνεργασίας με σημαντικούς εταίρους όπως, μεταξύ άλλων, η BPI France, η Μubadala, η ADQ και άλλα.

Κατέληξε ότι, η χώρα εξαιτίας της φιλοεπενδυτικής πολιτικής που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο ραντάρ των ξένων επενδυτών που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνει πλέον η Ελλάδα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι, ζητούμενο παραμένει η αναβάθμιση και επικαιροποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ανθρωπίνου κεφαλαίου μας (reskilling & upskilling).

Συμμετέχοντας στο πάνελ με θεματική «Η νέα εποχή για την Ελλάδα και την Περιφέρεια ως Κόμβος Καινοτομίας», η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ, κυρία Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της εξωστρέφειας και της ομαδικής δουλειάς για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και για τη διαρκή ενημέρωση για τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Invest Europe, αναφορικά με την επένδυση επιχειρηματικών κεφαλαίων ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει ανέβει πολύ  υψηλότερα στη λίστα των χωρών, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξωστρέφεια και τις δυνατές συνέργειες με μεγάλα επενδυτικά ιδρύματα, που έχει φέρει η νέα εποχή για τις επενδύσεις στη χώρα με την μετατροπή του ΤΑΝΕΟ στην πολύ δυναμική πλέον ΕΑΤΕ.

Επίσης, με τη συμμετοχή στο «Scale Up Initiative», μια πρωτοβουλία που αφορά την κινητοποίηση κεφαλαίων για την ενίσχυση των Ευρωπαϊκών scale-ups, η ΕΑΤΕ βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους εταίρους της, Bpi France, KFW από τη Γερμανία, TESI από τη Φιλανδία και Vaekstfonden από τη Δανία με σκοπό την από κοινού επένδυση σε Ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία, προκειμένου να επιτευχθεί η διατήρηση της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης.

Την έντονη παρουσία της καινοτομίας και τη δημιουργία ψηφιακών πλατφόρμων ως συστατικά στοιχεία στις νέες επενδύσεις, σχολίασε επίσης η κυρία Λυμπεροπούλου στο πάνελ «E-Merging Platforms: The Future of Economy». Όπως τόνισε και κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, «Μια πλατφόρμα χρησιμοποιείται για να παρέχονται επιλογές, διαφάνεια, και πρόσβαση στην πληροφορία, καθώς οι απαιτήσεις των χρηστών διαρκώς αυξάνονται. Υπό αυτή τη οπτική, η ΕΑΤΕ αποτελεί μια πλατφόρμα επιλογών, καθώς διαχειρίζεται δημόσια και ευρωπαϊκά κεφάλαια μέσω προγραμμάτων τα οποία προσφέρονται στους υποψήφιους διαχειριστές ». Επιπλέον, ανέφερε ότι η ΕΑΤΕ αποτελεί τον αξιόπιστο θεσμικό συνομιλητή και εταίρο για τους επενδυτικούς οργανισμούς που επιθυμούν να τοποθετηθούν στην Ελληνική αγορά παρέχοντας τη δυνατότητα συνεπενδύσεων.

Σχετικά με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (π.ΤΑΝΕΟ)

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ πρώην ΤΑΝΕΟ) συστάθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει του άρθρου 28 του Ν. 2843/2000. Διέπεται από τις διατάξεις του άνω νόμου όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει καθώς και από τις διατάξεις του Ν.4608/19. Σκοπός της εταιρίας είναι η συμμετοχή σε κεφαλαιουχικές εταιρείες και σε σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου που θα ιδρυθούν ειδικά για το σκοπό αυτόν και θα διέπονται από τη νομοθεσία κράτους -μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, η διαχείριση επιχειρήσεων και κεφαλαίων προορισμένων για συμμετοχή σε κεφαλαιουχικές εταιρείες και σε αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Α.Κ.Ε.Σ.) του άρθρου 7 του Ν. 2992/2002 (ΦΕΚ 54/Α), εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (Ε.Κ.Ε.Σ.) του άρθρου 5 του Ν.2367/1995 (ΦΕΚ 261/Α) και αντίστοιχα σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου που θα διέπονται από τη νομοθεσία αλλοδαπού κράτους και θα επενδύουν στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, η σύσταση και διαχείριση επενδυτικών σχημάτων και η παροχή συμβουλών για τη διαχείρισή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, 8ο Delphi Economic Forum,elliniki anaptyxiaki trapeza ependyseon, 8o Delphi Economic Forum