Guardian: Η Ευρώπη "παλεύει" να βρει κοινή απάντηση στο ελληνικό δημοψήφισμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανία και Γαλλία προσπάθησαν να αποφύγουν τη μεγάλη ρήξη σε σχέση με την Ελλάδα το βράδυ της Δευτέρας, την ώρα που η ευρωζώνη απηύθυνε καταδικαστική ετυμηγορία στην συντριπτική νίκη του Αλέξη Τσίπρα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, γράφει ο Guardian.

Η Άνγκελα Μέρκελ απαίτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να καταθέσει νέες προτάσεις για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Την ώρα που ανησυχίες αυξάνονται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ξεμείνουν από ρευστό και σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις στην εληνική οικονομία, οι ελπίδες για λύση έχουν περιοριστεί. Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την απελπισία τους και αντάλλαξαν αλληλοκατηγορίες για το πώς πρέπει να απαντήσουν στην συντριπτική απόρριψη της λιτότητας ας αντάλλαγμα για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μία κίνηση ενάντια στα σενάρια που ήθελαν να φεύγει από την εξουσία και να αλλάζει η κυβέρνηση στην Ελλάδα με την προσπάθεια να πάρει τη συναίνεση στη διαπραγματευτική του στρατηγική από τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Τσίπρας επίσης, θυσίασε τον Γιάνη Βαρουφάκη με μία συμβιβαστική κίνηση προς τους δανειστές, γράφει η Βρετανική εφημερίδα.

Στο Παρίσι η Μέρκελ και ο Ολάντ προσπάθησαν να σχεδιάσουν κοινή προσέγγιση και στρατηγική στην εντεινόμενη κρίση και με αφορμή την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας George Osborne, εξέφρασε την άποψη ότι η λύση για στην κρίση περιορίζονται γρήγορα, όμως η Μέρκελ ζήτησε από τον Τσίπρα να κάνει την επόμενη κίνηση.

Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία είναι ανυπόμονοι για μία συμφωνία, την ώρα που η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ευρωπαϊκός βοράς μοιάζουν ικανοποιημένοι με το σενάριο να περάσει από την ικανοποίηση του δημοψηφίσματος στην αφυπνιστική πραγματικότητα των κλειστών τραπεζών, της έλλειψης μετρητών και της απομόνωσης, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

ΓαλλίαΓερμανίασυμφωνίαΔημοψήφισμαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα