Guardian: Η ελληνική αστυνομία εξαναγκάζει μετανάστες να κάνουν επαναπροωθήσεις στον Έβρο

Ρεπορτάζ για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο βρετανικός Guardian, υποστηρίζοντας ότι αιτούντες άσυλο εξαναγκάζονται να συμμετέχουν σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης, που γίνονται υπό την επίβλεψη της ελληνικής αστυνομίας.

Αιτούντες άσυλο τους οποίους επικαλείται ο Guardian ισχυρίζονται ότι στρατολογήθηκαν με απειλές από έναν Σύρο, που ζει σε κοντέινερ έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στην ελληνική

μεθόριο και χρησιμοποιήθηκαν ως βαρκάρηδες για να οδηγήσουν άλλους παράτυπους μετανάστες πίσω στην Τουρκία.

Έξι παράτυποι μετανάστες, Σύροι και Μαροκινοί, περιγράφουν πως συμμετείχαν σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης στον Έβρο, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση από την αστυνομία ενός εγγράφου που τους επιτρέπει παραμονή ενός μήνα στην Ελλάδα.

Οι δύο από αυτούς λένε πως τους χρησιμοποιούν σαν «σκλάβους». Υποστηρίζουν ότι είδαν Έλληνες αστυνομικούς να γδύνουν και να ληστεύουν αιτούντες άσυλο πριν τους βάλουν σε υπερφορτωμένα φουσκωτά, τα οποία οι άνδρες αυτοί έλαβαν την εντολή να οδηγήσουν στην τουρκική όχθη του ποταμού.

Το ρεπορτάζ είναι αποτέλεσμα κοινής έρευνας των: Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel και ARD Report München και οι συντάκτες ισχυρίζονται ότι έχουν οπτικό υλικό και έγγραφα που στοιχειοθετούν τα όσα αναφέρουν.

Οι άνδρες που μίλησαν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, υποστήριξαν ότι ανταποκρίθηκαν σε έκκληση -μέσω Facebook– της ομάδας Consolidated Rescue, προς οποιονδήποτε μπορούσε να καταθέσει την εμπειρία του για την συγκεκριμένη πρακτική.

Οι πληροφορίες για επαναπροωθήσεις έχουν πυκνώσει μετά τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τον Guardian, όταν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους οδηγήθηκαν εκεί μαζικά από τις τουρκικές αρχές και έφθασαν στα ελληνικά σύνορα όταν ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι άνοιξε «την πύλη» προς την Ευρώπη. Οι ελληνικές αρχές αρνούνται τις κατηγορίες για επαναπροωθήσεις και επιμένουν ότι η Ελλάδα έχει μία «αυστηρή αλλά δίκαιη» πολιτική μετανάστευσης.

Ωστόσο, όπως γράφει ο Guardian, κάτοικοι χωριών που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μιλούν ανοιχτά για τους αιτούντες άσυλο, που συνήθως εμφανίζονται με μάσκες και «εργάζονται» για την αστυνομία. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι δύο Έλληνες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πρακτική να χρησιμοποιούνται υπήκοοι τρίτης χώρας σε επαναπροωθήσεις.

Οι μαρτυρίες των έξι μεταναστών

Ο Σύρος, που στο ρεπορτάζ αποκαλείται «Μπάσελ», χωρίς να είναι αυτό το πραγματικό του όνομα, υποστήριξε ότι πέρασε τρεις μήνες σε κελί του αστυνομικού τμήματος στο χωριό Τυχερό, όπου συμμετείχε σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης άλλων αιτούντων άσυλο. Ο «Μπάσελ» είχε περάσει τον Έβρο και μπήκε στο ελληνικό έδαφος μαζί με μια ομάδα ατόμων, τα οποία σταμάτησε η αστυνομία. Ισχυρίζεται ότι οι αστυνομικοί τους χτύπησαν και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου τους έγδυσαν και τους έβαλαν σε κελιά.

Όταν διαπιστώθηκε ότι μιλούσε αγγλικά, ο «Μπάσελ» λέει πως τον έβγαλαν από το κελί και του έκαναν μία πρόταση: θα δούλευε για την αστυνομία ειδάλλως θα τον κατηγορούσαν για διακίνηση προσφύγων και θα τον οδηγούσαν στην φυλακή. Το αντάλλαγμα ήταν μία άδεια για να παραμείνει στην Ελλάδα για ένα μήνα, αλλά στο διάστημα αυτό θα έμενε κλειδωμένος τη μέρα και θα κυκλοφορούσε την νύχτα, συμμετέχοντας στις επαναπροωθήσεις άλλων αιτούντων άσυλο.

Ο «Μπάσελ» υποστηρίζει ότι του είπαν πως δεν θα είχε καμία αμοιβή για τη «δουλειά» αυτή, αλλά θα έπαιρνε ένα μερίδιο από τα υπάρχοντα που είχαν οι αιτούντες άσυλο που συλλαμβάνονταν. Ακόμα δύο άτομα αφηγήθηκαν αντίστοιχες ιστορίες, προσθέτοντας ότι τους χτυπούσαν αν κάτι δεν πήγαινε καλά στις επαναπροωθήσεις,

«Η δουλειά είναι πολύ επικίνδυνη και λόγω της εχθρότητας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων», είπε ο «Μπάσελ». Αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ρεπορτάζ υποστηρίζουν ότι η τακτική αυτή ακολουθείται για να αποφευχθούν οι εμπλοκές με άνδρες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Τρεις Σύροι, που κρατήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα στο χωριό Νέο Χειμώνιο, είχαν το ίδιο αφήγημα. Όλοι τους είχαν πληρώσει περίπου 5.000 δολάρια σε έναν μεσάζοντα στην Κωνσταντινούπολη για να τους φέρει σε επαφή με διακινητή, που θα τους περνούσε στην Ελλάδα. Ο διακινητής τους διαβεβαίωνε ότι στην Ελλάδα θα τους περίμενε ένας Σύρος μαζί με τους αστυνομικούς. Τελικά διαπίστωσαν ότι θα έπρεπε να οδηγούν γεμάτες με αιτούντες άσυλο πίσω στην Τουρκία, σε αντάλλαγμα για τη δική τους διέλευση στο ελληνικό έδαφος.

Ένας από αυτούς, ο «Φαρχάντ» υποστήριξε ότι τους απειλούσε ένας Σύρος που έλεγε πως ονομάζεται «Μάικ» και συνεργαζόταν με την αστυνομία στο Νέο Χειμώνιο σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης. Ο «Μάικ» φρόντιζε επίσης για την «στρατολόγηση» άλλων αιτούντων άσυλο. Ο «Φαρχάντ» είπε ότι αρχικά αρνήθηκε να πάρει μέρος σε αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά ο «Μάικ» τον απείλησε ότι όχι μόνο θα έχανε τα χρήματα που είχε πάνω του, αλλά «θα εξαφανιζόταν» αν γυρνούσε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο «Μάικ», που διέμενε στο αστυνομικό τμήμα, έψαχνε για αιτούντες άσυλο στην όχθη του ποταμού για να τους αποσπάσει χρυσαφικά και γινόταν βίαιος αν οι άνθρωποι δεν του έδιναν ό,τι είχαν, γράφει ο Guardian.

Ο «Μάικ» είναι ένας καλογυμνασμένος άνδρας με ένα τατουάζ σπαρτιατικού κράνους, τον οποίον αναγνώρισαν οι άνδρες που μίλησαν στους ρεπόρτερ και ένας ντόπιος καταστηματάρχης, ο οποίος τον έχει δει μαζί με αστυνομικούς. Ο «Μάικ» λέγεται πως δουλεύει μαζί με τον αδελφό του, που είχε καταδικαστεί για φόνο και καταζητείται για απαγωγή.

Ο «Μπάσελ» τελικά αφέθηκε ελεύθερος και έφυγε από την Ελλάδα, αλλά όταν αναφέρεται στην εμπειρία του λέει πως «αυτή ήταν μια περίοδος σκλαβιάς».

Ο Guardian υποστηρίζει ότι ήρθε σε επαφή με τα αστυνομικά τμήματα στο Τυχερό και στο Νέο Χειμώνιο, όπως και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον πρόεδρο των συνοριοφυλάκων στον Έβρο, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση ως την ώρα που έγινε αυτή η δημοσίευση. Για να προστατευθούν τα άτομα που μίλησαν στο ρεπορτάζ αυτό, δεν χρησιμοποιήθηκαν τα πραγματικά ονόματά τους.

Διαβάστε επίσης:

Γάμος… αλά σκωτσέζικα: Πώς οι κάτοικοι ενός νησιού έσωσα τον γάμο ενός ζευγαριού από τις ΗΠΑ μέσα σε ένα βράδυ (photos)

Νάνσι Πελόζι: Σάλος από το βίντεο που τη δείχνει να σπρώχνει… κοριτσάκι! Τι απαντά η ίδια

Σύνοδος G7: Οι ηγέτες συμφώνησαν να μελετήσουν την επιβολή πλαφόν στη ρωσική ενέργεια

Keywords
Τυχαία Θέματα
Guardian, Έβρο,Guardian, evro