Go home, Carles…

ΚΟΣΜΟΣ

Κατώτερος των προσδοκιών εμφανίστηκε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Καταλονίας αφήνοντας τους οπαδούς του στα κρύα του λουτρού, σύμφωνα με σχολιαστές. Σε επικίνδυνη ζώνη ο Τραμπ μετά την απαγγελία κατηγοριών.

Η «φυγή» Πουτζντεμόν στο Βέλγιο, του ήρωα των Καταλανών και του ανθρώπου που επιδίωξε να μείνει στην ιστορία, σχολιάζεται με αρνητικό τρόπο από τον γερμανικό και διεθνή τύπο. Εκεί όμως που του βγάζουν το καπέλο οι σχολιαστές είναι ότι με τη στάση του συνεχίζει να προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας.

Αιφνιδίασε ο Κάρλες Πουτζντεμόν

«Η φυγή του από την Καταλονία

φαίνεται ως πράξη δειλίας», σχολιάζει διαδικτυακά το Spiegel Online. «Δημηιουργεί την εντύπωση ότι ένας πολιτικός, αφού κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για ένα εγχείρημα και τους έβαλε σε θέση να πρέπει να αναλάβουν μεγάλο ρίσκο, στη συνέχεια την κοπανάει, όταν κλήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του και μάλιστα την ημέρα που η ισπανική εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες», σημειώνει ο γερμανός σχολιαστής. Η ισπανική El Confidencial επιχειρεί να «διαβάσει» τη στάση του Πουτζντεμόν. «Δύο πράγματα δείχνει η έξοδός του στο Βέλγιο, την αμηχανία των ανθρώπων του κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας και τη βαθιά ρήξη μέσα στο ίδιο το κίνημα», σημειώνει. «Με το ταξίδι του ο Πουτζντεμόν αιφνιδίασε τους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτόν… Η εισαγγελία μπορεί να του καταλογίσει ότι απέδρασε, κάτι που συνεπάγεται προφυλάκιση. Με τη στάση του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και τους συνοδοιπόρους του. Αλλά τα εκατομμύρια οπαδών, τους οποίους διαίρεσε. Γιατί άλλοι θεωρούν ότι κράτησε τις δεσμεύσεις του για διεθνοποίηση της διένεξης. Άλλοι θεωρούν ότι με το ταξίδι του στις Βρυξέλλες τους άφησε στα κρύα του λουτρού».

Αντίθετα, προσεκτική κριτική προς τον ισπανό πρωθυπουργό ασκεί η νορβηγική Dagsavisen, που πρόσκειται στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. «Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την ισπανική κυβέρνηση δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο Σύνταγμα. Μια λογική στάση. Αλλά παράλληλα έγινε παράκληση προς τον Ραχόι να μην εξαντλήσει τα όρια της δύναμής του» υπενθυμίζει ο νορβηγός δημοσιογράφος. «Η καθαίρεση του Πουτζντεμόν δεν συνάδει με αυτήν την παράκληση, ένας λόγος παραπάνω να παρακολουθήσει κανείς τις εξελίξεις πιο στενά. Η Νορβηγία θα πρέπει να κάνει σαφές στις ισπανικές αρχές ότι νέο κρούσμα κατάχρησης εξουσίας αποτελεί απερισκεψία.».

Σε επικίνδυνη ζώνη ο Ντόναλντ Τραμπ

Στις ΗΠΑ η απαγγελία σοβαρών κατηγοριών σε βάρος προσώπων που ήταν επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ με αιχμές για εμπλοκή των Ρώσων στον προεκλογικό αγώνα, ρίχνει βαριά σκιά και στον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο. «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας εξέλιξης, που ίσως διαρκέσει όσο και η θητεία Τραμπ» προεξοφλεί η γαλλικήLe Monde. «Μόνο και μόνο η ύπαρξη υποψιών έχουν επηρεάσει ήδη την εξωτερική πολιτική του προέδρου. Ενώ στην αρχή τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, τώρα δείχνει να έχει παραλύσει υπό την υποψία ότι συνεργάστηκε παράνομα με τη χώρα. Γνωρίζει ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση και έχει δίκιο».

Πιο σοβαρά εκτιμά την κατάσταση η ολλανδική De Telegraaf θεωρώντας ότι με την απαγγελία κατηγοριών η πολυσυζητημένη έρευνα για πιθανή ρωσική ανάμειξη στον προεκλογικό αγώνα εισήλθε σε νέα φάση. «Ο Τραμπ βιάστηκε να καταλήξει σε συμπεράσματα ότι τίποτα δεν συνέβη. Ακόμη και η κατηγορία από το στρατόπεδό του ότι οι ανακρίσεις έχουν πολιτικά κίνητρα δεν βγήκε αληθινή. Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μίλερ μπόρεσε να πείσει έναν ομοσπονδιακό δικαστή να συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία μετέτρεψε σε κατηγορίες τις πρώτες υποψίες. Παράλληλα τρέχουν και οι έρευνες στο Κογκρέσο. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα βγει σύντομα από την επικίνδυνη ζώνη» λέει κλέινοντας ο σχολιαστής.

Πηγή: DW

ΠουτζντεμόνΚαταλονίαΤραμπΗΠΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα