G20: «Ιστορική συμφωνία» για «παγκόσμιο φόρο 15% στις πολυεθνικές» (Video)

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) «ενέκριναν» το Σάββατο την «ιστορική συμφωνία για μια πιο σταθερή και πιο δίκαιη διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική», με την οποία επιβάλλεται ένας παγκόσμιος φόρος «τουλάχιστον 15%» στα κέρδη των πολυεθνικών, αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Οι υπουργοί Οικονομικών απηύθυναν επίσης έκκληση στις δύστροπες χώρες, καθώς η δήλωση έχει υπογραφεί μέχρι τώρα από 131 από τα 139 μέλη της

ομάδας εργασίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στον οποίο μετέχουν προηγμένες και αναδυόμενες χώρες.

«Καλούμε όλα τα μέλη» αυτής της ομάδας, που «δεν έχουν ακόμη προσυπογράψει τη διεθνή συμφωνία, να το πράξουν», αναφέρουν οι υπουργοί.

Οι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν επίσης αυτή την ομάδα «να αντιμετωπίσει γρήγορα τα εναπομείναντα ζητήματα» και να παρουσιάσει «ένα λεπτομερές σχέδιο για την εφαρμογή των δύο πυλώνων» της συμφωνίας μέχρι την επόμενη σύνοδο της G20 τον Οκτώβριο.

Ο «πυλώνας 1» της συμφωνίας έγκειται στο να διατεθεί ένα μέρος του φόρου επί των κερδών, που καταβάλλεται από τις πολυεθνικές, στις λεγόμενες χώρες «της αγοράς», δηλαδή τις χώρες στις οποίες οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους. Ο φόρος δεν θα καταβάλλεται συνεπώς πλέον αποκλειστικά εκεί όπου οι εταιρείες έχουν εγκαταστήσει τις έδρες τους.

Στο στόχαστρο είναι οι επιχειρήσεις που πραγματοποούν παγκόσμιο τζίρο άνω των 20 δισεκ. ευρώ και των οποίων η αποδοτικότητα είναι μεγαλύτερη του 10%.

Ο στόχος είναι, οι πολυεθνικές και κυρίως οι GAFA (ακρωνύμιο για τις γιγάντιες εταιρείες Google, Amazon, Facebook και Apple), οι οποίες είχαν μεγάλα κέρδη κατά την πανδημία της Covid-19 και τα λοκντάουν, να μην πληρώνουν φόρους, το ύψος των οποίων είναι αστείο έναντι των κερδών τους.

Ο «πυλώνας 2» αντιστοιχεί στη θέσπιση ενός ελάχιστου ποσοστού φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των πολυεθνικών. Ένα κράτος θα μπορεί να φορολογεί τα κέρδη εξωτερικού μιας από τις εθνικές επιχειρήσεις του, τα οποία έχουν φορολογηθεί στο εξωτερικό με ποσοστό κατώτερο αυτού του ελάχιστου ποσοστού, ώστε να αντισταθμίσει τη διαφορά.

«Όχι άλλοι περιορισμοί για τον κορωνοϊό»

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Ντανιέλε Φράνκο δήλωσε το Σάββατο πως οι παραλλαγές του κορωνοϊού αποτελούν μείζονα πηγή ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία, όμως πρόσθεσε πως ο κόσμος πρέπει να αποφύγει να επιβάλει νέους περιορισμούς στη ζωή των ανθρώπων για να καταπολεμήσει την πανδημία.

«Η μόνη απάντηση είναι ο εμβολιασμός», δήλωσε ο Φράνκο, μιλώντας στο τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πλούσιων χωρών που συνεδρίασαν στη Βενετία υπό την ιταλική προεδρία.

«Η μείζων πηγή οικονομικής αβεβαιότητας σχετίζεται με την πανδημία και τις νέες παραλλαγές», δήλωσε ο Φράνκο μιλώντας στους δημοσιογράφους, όμως πρόσθεσε πως «συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να αποφύγουμε να εφαρμόσουμε ξανά οποιουσδήποτε περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών και στον τρόπο ζωής των ανθρώπων».

«Δεν υποσχόμαστε εμβόλια στον Τρίτο Κόσμο»

Κατά τη συνάντηση, η G20 δεν υποσχέθηκε οποιαδήποτε επιπλέον κεφάλαια για τη χρηματοδότηση εμβολίων για τις φτωχές χώρες που κινδυνεύουν από τις παραλλαγές της Covid και όπου τα ποσοστά του εμβολιασμού είναι χαμηλά, όμως ο Φράνκο δήλωσε πως η G20 θα επανεξετάσει το θέμα τον Οκτώβριο.

Ο Φράνκο χαιρέτισε τη στήριξη από την G20 της «ιστορικής» συμφωνίας για το πού και πόσο θα πρέπει να φορολογούνται οι πολυεθνικές εταιρείες, λέγοντας πως θα έχει ως αποτέλεσμα ένα «πιο δίκαιο και πιο συντονισμένο σύστημα», αν και παραμένει η επεξεργασία των λεπτομερειών.

Ένταση με διαδηλωτές

Στο μεταξύ, διαδηλωτές κατά της G20 συγκρούσθηκαν αργά το απόγευμα με την ιταλική αστυνομία στα στενά δρομάκια της Βενετίας. Οι διαδηλωτές έριξαν καπνογόνα και γυάλινα μπουκάλια και οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση γκλοπ. Η ένταση διήρκεσε περίπου ένα τέταρτο ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου ενώπιον Μάας: Αν η Ελλάδα κάνει ασκήσεις όπου θέλει, θα έχουμε ατύχημα

Συνεχίζονται οι χρυσές «δουλειές» για τους κλινικάρχες: Διπλασιάζεται και η τιμή για απλή νοσηλεία περιστατικών Covid

Ρύθμιση χρεών: Πώς και ποιοι θα πάρουν 420 δόσεις και κούρεμα οφειλής έως 80%

Keywords
Τυχαία Θέματα