«First dates»: Θα περάσει κι αυτό…

Στη δεκαετία του ’90 τρεντ είχε γίνει μια τυπολογία εκπομπών η οποία έγραψε το δικό της – μικρό- κεφάλαιο στην ελληνική τηλεόραση. Ήταν η λεγόμενη trash tv.

Τότε, μεταξύ άλλων, είχαν προκαλέσει αίσθηση εκπομπές όπως το «Χρυσό κουφέτο» που πρωτοεμφανίστηκε το 1995 στο Μακεδονία TV, «κατέβηκε» στην Αθήνα και γνώρισε στιγμές «δόξας» σε New Channel και Star Channel.

Λίγο

μετά «ξεφύτρωσε» (2002) το επίσης παρακμιακό «Το ζευγάρι της χρονιάς» στο Alter. Μικρός χαμός κι εκεί. Τα πράγματα ήταν φαινομενικά αθώα, αυθόρμητα.

Μπροστά στις κάμερες, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, υποτίθεται άγνωστοι μεταξύ τους, συναντιούνταν για να γνωριστούν με σκοπό την πιθανότητα σχέσης – με το ερωτικό στοιχείο στο φόντο και αμυδρή υπόνοια για κάτι πιο πικάντικο.

Σαν να μπήκε σε χρονοκάψουλα και από τα 90’ς «προσγειώθηκε» σήμερα, φαντάζει το αποκαλούμενο dating show «First dates» του Star. Το αμπαλάζ θεωρητικά πιο σύγχρονο, το περιεχόμενο πανομοιότυπο με τα προγράμματα της προηγούμενης 20ετίας στη βάση του.

Στη νέα πρόταση του Star άνθρωποι – υποτίθεται- άγνωστοι μεταξύ τους κατευθύνονται σε χώρο διαμορφωμένο σε ρεστοράν «φορτωμένο» με τηλεοπτικές κάμερες να συμφάγουν ανα δύο με την υπόνοια ότι μπορεί να προκύψει κάτι παραπάνω. Σχέση, ίσως. Αυθορμήτως; Όχι δα…

Σε σκηνοθετημένο, μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα, δεν υπάρχει υποψία αυθορμητισμού. Όλοι το ξέρουν αυτό.

Άλλωστε, δηλώνεται από το ίδιο το πρόγραμμα καθώς στο τέλος του επεξηγηματικού κειμένου για την εκπομπή υπάρχει η φράση «Όπως ακριβώς και στην πραγματική ζωή». Μεταξύ μας, πλεονασμός ο επιθετικός προσδιορισμός «πραγματική».

Αλλά αν συμφωνήσουμε ως προς αυτό, η επεξήγηση υπογραμμίζει το κατασκευασμένο του πράγματος. Το στημένο.

Στο μεταξύ τα πράγματα είναι πιο απλά. Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων γίνεται με πολλούς και ποικίλους τρόπους πιο εύκολη.

Στην εποχή της υπερπροσφοράς, της εξάπλωσης του ίντερνετ και της πληθώρας ιστοσελίδων και εφαρμογών γνωριμιών για ενήλικους, χωρίς να εκτεθεί και με διακριτικότητα μπορεί να έχει κάθε είδους κοινωνική επαφή και επικοινωνία.

Οι θαμώνες του τηλεοπτικού εστιατορίου προσπαθούν να πείσουν ότι είναι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας».

Άλλωστε πρόκειται για βρετανική τηλεοπτική πατέντα η οποία έκανε την παρθενική εμφάνιση της το 2013 από το Channel 4 και προηγήθηκαν της Ελλάδας και του Star 19 χώρες και κανάλια που πήραν τα δικαιώματα αξιοποίησης του.

Η ίντριγκα, με μπούσουλα την τηλεθέαση, κλιμακώνεται στο πρόγραμμα. Αλλά πάλι με αμφίβολο αποτέλεσμα. Όπως συνέβη για παράδειγμα, στο επεισόδιο στο οποίο πήγαν στο «εστιατόριο» για γνωριμία δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες. Ο ντόρος – στιγμιαίος- εξαντλήθηκε και εξαφανίστηκε στο χωνευτήρι των σόσιαλ μίντια.

Προφανώς και υπάρχει μερίδα τηλεθεατών που το παρακολουθεί και θα το παρακολουθεί.

Από την ελληνική τηλεόραση έχουν περάσει πιο «προχωρημένα», πιο «τολμηρά» και περισσότερο ιντριγκαδόρικα προγράμματα όπως το «The bachelor» και το «Love island». Η ανταπόκριση που βρήκαν γνωστή. Μπροστά σε αυτά, το «First dates» μοιάζει με σόδα χωρίς ανθρακικό. Είναι όμως χρήσιμο ως βοήθημα για καταπολέμηση της αϋπνίας. Και «γεμίζει» τηλεοπτικό χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: «Πράσινο φως» στα λογισμικά παρακολούθησης σε δημοσιογράφους;

Amazon: Μήνυση για εγγραφή εκατομμυρίων συνδρομητών σε άλλη υπηρεσία χωρίς να το γνωρίζουν

ΗΠΑ: Βίντεο ντοκουμέντο από καταδίωξη υποβρυχίου με κοκαΐνη αξίας 232 εκατ. δολαρίων

Keywords
Τυχαία Θέματα