Financial Times: Nέα πρόταση και «Plan B» ετοιμάζει η Ευρώπη
Οι πιστωτές ετοιμάζουν έκτακτο σχέδιο για να προστατεύσουν την ευρωζώνη από μια ελληνική χρεοκοπία αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμα τους, ενώ προσθέτουν πως δόθηκε διορία ως και το Σάββατο στον Αλέξη Τσίπρα για επίτευξη συμφωνίας. Βαρύ το κλίμα στο Eurogroup, με τον Σόιμπλε
Oι ηγέτες της Ε.Ε., έχοντας υπερβεί αναρίθμητες διορίες για να δεχτεί η Ελλάδα ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα απελευθερώσει 7,2 δισ. ευρώ σε βοήθεια, όρισαν το Σάββατο ως την τελευταία ευκαιρία της Αθήνας να καταλήξει σε συμφωνία ή διαφορετικά να ενεργοποιηθεί ένα "Plan B" που θα προσπαθήσει να αποτρέψει μια ελληνική χρεοκοπία από το να βλάψει την υπόλοιπη ευρωζώνη αναφέρουν στο δημοσίευμα οι Financial Times.
Και σημειώνουν: «Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών το Σάββατο προγραμματίστηκε μετά την τέταρτη διαδοχική αποτυχία του Eurogroup αυτήν την εβδομάδα να βρει κοινό έδαφος με την Αθήνα, παρά τις μαραθώνιες ολονύκτιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, και τους επικεφαλής των θεσμών.
Οι συνομιλίες κατέρρευσαν την Πέμπτη το πρωί, όταν οι θεσμοί – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – απαίτησαν από τον κ. Τσίπρα να αποδεχτεί μια συμβιβαστική πρόταση ή να παρουσιαστεί το σχέδιο ως μια προσφορά «take it or leave it» στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.
Τα σχέδια των δανειστών χάλασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που παρουσίασε την δική του πρόταση – που σύμφωνα με αξιωματούχους ήταν σαν το σχέδιο των δανειστών με τροποποιήσεις – την οποία οι ομόλογοι του δέχτηκαν να αξιολογήσουν, προτού διακόψουν πλήρως τις συνομιλίες.Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως δεν υπάρχει πιθανότητα οι πιστωτές να δεχτούν την νέα ελληνική πρόταση και ότι ετοιμάζουν σχέδια για την «απομόνωση» της Ελλάδας, ώστε να μην εξαπλωθεί οποιαδήποτε οικονομική αναταραχή προκληθεί από μια χρεοκοπία.
Τα σχέδια αυτά πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν κεφαλαιακούς ελέγχους και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση φάνηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, όταν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες, με πρώτο τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφεραν στους ομολόγους τους πως πιστεύουν ότι το συμβιβαστικό σχέδιο των πιστωτών είναι πολύ επιεικές, αφήνοντας λίγα περιθώρια για παραχωρήσεις στην Αθήνα.
«Δεν υπάρχει καμία σύγκλιση» είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Τα πράγματα είναι σκούρα». Άλλος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η αδυναμία των υπουργών Οικονομικών να συμφωνήσουν σημαίνει πως «τώρα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι ηγέτες». Αλλά συνεργάτες πρωθυπουργών δήλωσαν ότι η Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, θέλει το ζήτημα να διευθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών, παρά την επιθυμία του κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί με τους ομολόγους του.
«Σε ορισμένους τομείς έχει κανείς την εντύπωση ότι έχουν πάει πίσω» είπε η κ. Μέρκελ κατά την άφιξη της στην Σύνοδο Κορυφής.
Το σχέδιο των δανειστών που παρουσιάστηκε στο Eurogroup, αντίγραφο του οποίου έχουν οι Financial Times, κάνει κάποιες παραχωρήσεις προς την Αθήνα, αλλά σε μεγάλο βαθμό επιμένει στην συγκεκριμενοποίηση των απαιτήσεων για μεγαλύτερη εξοικονόμηση από τις συντάξεις, το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων.
Απαιτεί από την Αθήνα να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη ως το 2022 και να αποσύρει σταδιακά ως το 2019 την ενίσχυση αλληλεγγύης που δίνεται στους πιο φτωχούς συνταξιούχους.
Χωρίς μια συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να περάσουν τα μέτρα οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή και να παραταθεί το πρόγραμμα πριν λήξει την Τρίτη. Αρκετά κοινοβούλια της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η γερμανική Bundestag, πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε παράταση του προγράμματος.
Υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν τα 1,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ την Τρίτη. Αν η Αθήνα χρεοκοπήσει, θα αυξηθούν οι πιέσεις στην ΕΚΤ για μια επανεξέταση των δανείων διάσωσης που εγκρίνει ως τώρα, παρά τους φόβους για μαζική φυγή καταθέσεων.
Ο Γιένς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Bundesbank, άσκησε δριμεία κριτική στην έκτακτη ρευστότητα που χορήγησε η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες την Πέμπτη, λέγοντας πως έχει γίνει η μοναδική πηγή χρηματοδότησης τους και δημιουργεί αμφιβολίες για «την οικονομική τους σταθερότητα».
«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλες τις πλευρές των διαπραγματεύσεων ότι το Ευρωσύστημα δεν πρέπει να προσφέρει ενδιάμεση χρηματοδότηση στην Ελλάδα, ακόμα και αν υπάρχει η εκτίμηση πως θα εκταμιευτούν οι δόσεις αργότερα» είπε ο πρόεδρος της Bundesbank. «Όταν τράπεζες χωρίς πρόσβαση στις αγορές αγοράζουν χρέος ενός κράτους το οποίο είναι αποκλεισμένο και αυτό από τις αγορές, η εύρεση διεξόδου στον ELA εγείρει σοβαρές ανησυχίες για νομισματική χρηματοδότηση» πρόσθεσε».
Πηγή: Euro2day.gr
Financial TimesPlan BHas video:- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κάντην από τας Βρυξέλλας το ταχύτερο…
- Έβγαλε τα λεφτά της από την τράπεζα, της τα έκλεψαν αμέσως
- Πέθανε η αδελφή της Βέφας Αλεξιάδου!
- Ποιος Αρνιακός; Έτσι λένε τον καιρό στο Μεξικό - Δείτε και θα χαζέψετε... [video]
- Βάσεις 2015: Πτώση των βάσεων στα τέσσερα από τα πέντε επιστημονικά πεδία
- Ραγδαίες εξελίξεις «βλέπει» η Ν.Δ.
- Σε κίνδυνο η ρίγανη και το τσάι του βουνού
- «Τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Κάντην από τας Βρυξέλλας το ταχύτερο…
- Πέθανε η αδελφή της Βέφας Αλεξιάδου!
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στις 26-06-2015
- Γιούνκερ: H εξοντωτική διαπραγμάτευση, δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος δουλειάς
- Ξεθωριάζει το όνειρο του Πούτιν για τη «μεγάλη Ρωσία»
- Καζάνι εν βρασμώ ο ΣΥΡΙΖΑ...
- Άστατος ο καιρός
- Απίστευτο! Δουλέμποροι εγκατέλειψαν ανάπηρη σε βράχο του Αιγαίου (Photos)
- Βολές Ρέντσι στους ομολόγους του για το μεταναστευτικό: Είστε χασομέρηδες
- Η Λαγκάρντ ενημέρωσε το ΔΣ του ΔΝΤ: Η ελληνική κυβέρνηση κωλυσιεργεί και είναι απρόβλεπτη

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Financial Times: Nέα πρόταση και «Plan B» ετοιμάζει η Ευρώπη
- Οι τζιχαντιστές πούλησαν ως «σκλάβες» 42 γυναίκες
- Αλάσκα: 9 νεκροί από συντριβή αεροσκάφους
- Απίστευτο! Δουλέμποροι εγκατέλειψαν ανάπηρη σε βράχο του Αιγαίου (Photos)
- Πέθανε η αδελφή της Βέφας Αλεξιάδου!
- Άστατος ο καιρός
- «Στοπ» από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη συναυλία Νταλάρα-Βιτάλη-Γλυκερίας στους Φιλίππους
- Γιούνκερ: Eίμαι εξουθενωμένος
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στις 26-06-2015
- Βολές Ρέντσι στους ομολόγους του για το μεταναστευτικό: Είστε χασομέρηδες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χωρίζουν μετά από δέκα χρόνια Πιτ - Τζολί;
- Λαγκάρντ κατά Αθήνας: Η ελληνική κυβέρνηση κωλυσιεργεί και είναι απρόβλεπτη
- Συγκίνησε ο Μουσταφά
- FT: Plan Β με capital controls και ανθρωπιστική βοήθεια
- Τρομάζει η Ευρώπη στην αποχώρηση της Βρετανίας
- Ματέο Ρέντσι προς Ευρωπαίους ηγέτες: «Δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι»
- Πάτρα: "Σαρώνει" στους αριστούχους το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Λάγγουρα - Δείτε ποιοι αρίστευσαν φέτος
- Άγγελος Τσιγκρής: «Η έλλειψη αστυνόμευσης στην Ανατολική Αιγιάλεια δεν θα γίνει αποδεκτή…»