Fed: Ανακοίνωσε νέα αύξηση επιτοκίων και ταυτόχρονα έβαλε «φρένο» για μελλοντικές αυξήσεις

Στην τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων ύψους 75 μονάδων βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, στο 3,75% με 4%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά ταυτόχρονα έστειλε και σήμα ότι οι μελλοντικές αυξήσεις θα είναι μικρότερες, καθώς θα λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο της «σωρευτικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής».

Τον Μάρτιο τα επιτόκια βρίσκονταν στο επίπεδο του 0% με 0,25%.

Η κεντρική τράπεζα

έχει αυξήσει τα επιτόκια και στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις.

«Η συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια θα είναι κατάλληλες» τονίζεται στο ανακοινωθέν. «Για τον καθορισμό του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων, η FOMC θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, την καθυστέρηση με την οποία η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, και τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις» επισημαίνεται.

Σύμφωνα με το Reuters, η φρασεολογία στο ανακοινωθέν αντανακλά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την πολιτική της Fed, τον αντίκτυπό της στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία και τον κίνδυνο που θα μπορούσαν να θέσουν στο χρηματοοικονομικό σύστημα οι συνεχόμενες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Μετά τη νέα αύξηση τα επιτόκια βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Πρόκειται για τον ταχύτερο γύρο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές του 1980.

Στο ανακοινωθέν, επισημαίνεται ότι οι αξιωματούχοι παραμένουν σε επιφυλακή για τα ρίσκα που θέτει ο πληθωρισμός. Σημειώνεται, επίσης, ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ήπιο ρυθμό, με την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή.

Διαβάστε επίσης:

Πρεμιέρα για το «καλάθι του νοικοκυριού»: Τι λένε τα σούπερ μάρκετ

ΓΣΕΕ: «Βουτιά» 20-40% στην αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων σε 6 μήνες

Καλάθι του νοικοκυριού: «Ποδαρικό» με προβλήματα στο e-katanalotis  – Τα προϊόντα ανά σούπερ μάρκετ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Fed, Ανακοίνωσε,Fed, anakoinose