Eurovision 2023: Τα φαβορί του πρώτου σημερινού ημιτελικού – Στο φάσμα του αποκλεισμού η Ελλάδα (Video)

Ποιο ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών; Εδώ αρχίζει η Eurovision. Σήμερα στις 22.00 ανοίγει η αυλαία στην Liverpool Arena. Απομένουν περίπου 12 ώρες. Φαίνεται πως όλα είναι έτοιμα για την 67η διοργάνωση.

Η έναρξη νοηματοδοτείται με ένα βίντεο. Όλα αρχίζουν από ένα σαλόνι κάποιο σπιτιού στο Λίβερπουλ πριν από ένα χρόνο. Ένα αγόρι μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθεί τη στγμή ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του διαγωνισμού

τραγουδιού της Eurovision και τη μπάντα Kalush Orchestra από την Ουκρανία με το τραγούδι «Stefania» να κατακτά την πρώτη θέση. Στην επόμενη σκηνή, το ίδιο αγόρι βλέπει τον παρουσιαστή Γκρέιαμ Νόρτον να ανακοινώνει ότι το Λίβερπουλ θα φιλοξενήσει τον φετινό τελικό, 67ο στη σειρά. Τρέχει στην κουζίνα να το πει στην μητέρα του και στη συνέχεια στους γείτονες και στους φίλους του.

Η είδηση «απλώνεται» σε όλο το Λίβερπουλ και η πόλη προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη Eurovision 2023 για λογαριασμό της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος έπειτα από τη ρωσική εισβολή εδώ και ένα χρόνο μαίνεται.

Σε ένα ημερολόγιο έχει σημειώσει τις τρείς- σημαντικές για εκείνο- ημερομηνίες και σε ένα κύκλο έχει βάλει το 9.

Ενθουσιασμένο το παιδί που επιτέλους έφτασε η μεγάλη η μέρα ανοίγει την τηλεόραση να δει τον πρώτο ημιτελικό αλλά δεν μπορεί. Η εικόνα παραμορφώνεται. Κάτι περίεργο συμβαίνει. Σα να ανοίγει ένα κανάλι τηλεμεταφοράς και το αγόρι βρίσκεται στη σκηνή της Liverpool Arena.

Μαζί είναι κι ένας φίλος του και έπειτα από μια χορογραφημένη σκηνή θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της τελικής φάσης της τραγουδιστικής διοργάνωσης με ένα μέντλεϊ από το «Together in electric dreams» των Φιλιπ Οκέι – Τζιόρτζιο Μοροντερ και το ουκρανικό «Маяк» (Φάρος) των Hardkiss τα οποία θα ερμηνεύσει η Τζούλια Σανινα, μια από τις οικοδέσποινες της φετινής Eurovsion, με τη μπάντα της… Hardikss.

Το σκανδιναβικό «μπλοκ» (Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία) το οποίο διαγωνίζεται στον αποψινό ημιτελικό μαζί με το Ισραήλ εμφανίζεται να έχει το ίδιο υψηλό ποσοστό πρόκρισης στον τελικό. Κάθε μια από τις τέσσερις αυτές χώρες παρουσιάζεται από τις στοιχηματικές με ποσοστό πρόκρισης 96% και εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις.

Την δεκάδα που θα περάσει στον τελικό του Σαββάτου συμπληρώνουν στις εκτιμήσεις οι Τσεχία, Μολδαβία, Σερβία, Ελβετία, Πορτογαλία και Κροατία.

Στο μεταξύ η αγωνία για την ελληνική συμμετοχή όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση της διοργάνωσης κορυφώνεται.

Κρίσιμα 24ωρα για την Ελλάδα

Η Ελλάδα με ποσοστό πιθανοτήτων στο 49%– μέχρι στιγμής- είναι στην κόψη του ξυραφιού. Οι στοιχηματικές την εμφανίζουν στην 12η θέση, όπερ σημαίνει ότι με τις εκτιμήσεις τους η ελληνική εκπροσώπηση με το «What they say» ενδέχεται να αποκλειστεί και να μην περάσει στον τελικό του Σαββάτου.

Αν δεν αλλάξει κάτι και έπειτα από την ερμηνεία του Βίκτωρα Βερνίκου, το βράδυ της Πέμπτης, παρατηρητές του θεσμού θεωρούν ότι θα υποστούμε ένα τραγουδιστικό αλλά και οικονομικό (μικρό) Βατερλό αν συνεκτιμηθεί ότι για τη συμμετοχή της Ελλάδας η ΕΡΤ κατέβαλε περι τις 200.000 ευρώ, κατά γιουροβιζιονικούς κύκλους οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν .

Σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία παραμένει ενεργεί, στο Eurovisionworld, με ερώτημα ποια χώρα θα πρέπει να κερδίσει στον διαγωνισμό, η Σουηδία συγκεντρώνει ποσοστό 19% (ή 56.850 ψήφους), το υψηλότερο μέχρι τώρα. Το αμέσως επόμενο ποσοστό (16%) έχει η Φινλανδία, τρίτο κατά σειρά το Ισραήλ με ποσοστό 9% από τους χρήστες του ιντερνετ και με μόλις 6% η Νορβηγία. Στην Ελλάδα δίνουν μόλις 1% (ή 3.332 ψήφους) και λιγότερο από αυτό για την Κύπρο το οποίο αντιστοιχεί σε 1.904 ψήφους.

Στον σημερινό- πρώτο- ημτελικό η σειρά εμφάνισης των χωρών είναι η εξής: Νορβηγία, Μάλτα, Σερβία, Λετονία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κροατία, Ελβετία, Ισραήλ, Μολδαβία, Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν, Τσεχία, Ολλανδία, Φινλανδία.

Τα τραγούδια των «Big Five» (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), καθώς και της περσινής νικήτριας Ουκρανίας, δεν διαγωνίζονται, αφού προκρίνονται απευθείας στον τελικό της Eurovision. Ψηφίζουν, όμως, στους δύο ημιτελικούς. Στον Α’ ημιτελικό ψηφίζουν Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία. Στον Β’ ημιτελικό ψηφίζουν Ισπανία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλαγές στην ψηφοφορία

Φέτος θα ισχύσουν αλλαγές στον τρόπο ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, καθώς αποκλειστικά και μόνο οι θεατές, θα καθορίσουν τα τραγούδια που προκρίνονται από τους δύο Ημιτελικούς στον Μεγάλο Τελικό, ενώ δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ψήφου σε θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό

Στον σχολιασμό ημιτελικών και τελικού θα είναι η Μαρία Κοζάκου και η Τζένη Μελιτά.

Διαβάστε επίσης:

MTV Movies και TV Awards: Οι νικητές και οι χαμένοι των βραβείων (Video)

Δημήτρης Οικονόμου: Το μήνυμα που του έστειλε ΑΕΚτζής «μες τη μαύρη νύχτα» (video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πούλιτζερ σε Associated Press και New York Times

Keywords
eurovision, ελλαδα, video, eurovision 2012, eurovision 2013, new york times, associated press, new york, liverpool, arena, orchestra, ημερολόγιο, τζουλια, μπλοκ, συμμετοχή, σημαίνει, ΕΡΤ, ηλεκτρονική, ψηφοφορία, ιντερνετ, κυπρος, big, γαλλια, mtv, movies, press, york, times, τζουλια αλεξανδρατου, τζουλια 2 μαυροι, τζουλια 2 μαυροι download, δημητρης λιντζερης, τζουλια αλεξανδρατου 2012, Ημέρα της μητέρας, βιντεο, χωρες, ημερολόγιο, ηλεκτρονική, αυλαια, γερμανια, ηνωμενο βασιλειο, ιρλανδια, ισπανια, ισραηλ, ιταλια, μαλτα, μητερα, ολλανδια, ουκρανια, σουηδια, τηλεοραση, τραγουδια, movies, αγωνια, βραδυ, βρισκεται, δυνατοτητα, ευρω, ελβετια, ιδιο, ιντερνετ, λιβερπουλ, εικονα, κουζινα, κροατια, λετονια, μολδαβια, μαρια, νορβηγια, νορτον, οκει, παιδι, πορτογαλια, σερβια, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, στην κουζινα, το αγορι, τσεχια, φινλανδια, φορα, ψηφοφορία, ωρες, αγορι, arena, associated press, χωρα, εισβολη, liverpool, μπροστα, new york, orchestra, press, σημαίνει, σκηνη, york
Τυχαία Θέματα