Eurovision 2023: Γλασκώβη και Λίβερπουλ «κονταροχτυπιούνται» για τη διοργάνωση (Photos)

Υπόθεση για δύο – πόλεις – είναι πλέον η διοργάνωση του φετινού, 67ου στη σειρά, διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023.

Στην τελική «αναμέτρηση» πέρασαν, από τις συνολικά επτά υποψηφιότητες, η Γλασκώβη και το Λίβερπουλ.

H επίσημη ανακοίνωση έγινε πριν από μερικές ώρες από την EBU και τον BBC που έχει αναλάβει την διοργάνωση και την κάλυψη του τραγουδιστικού θεσμού.

Οι δύο πόλεις είχαν υποβάλει τις «καλύτερες δυνατές προσφορές»

και η τελική απόφαση θα ληφθεί «έπειτα από μερικές εβδομάδες», σύμφωνα με το BBC.

Νωρίτερα χθες από την ειδησεογραφική εκπομπή «BBC Breakfast» η παρουσιάστρια Σάλι Νιούτζεντ άφησε υπαινιγμούς για το Μάντσεστερ. Εν τέλει… έπεσε έξω.

Γιατί Λίβερπουλ και Γλασκώβη

Το Λιβερπουλ από το 2015 είναι ανακηρυγμένη από την UNESCO η Πόλη της Μουσικής, έχει πλούσια μουσική κληρονομιά και βεβαίως είναι η «μήτρα» των The Beatles. Έθεσε υποψηφιότητα με την M&S Bank Arena.

Η Γλασκώβη, όμως, διαθέτει την περίφημη OVO Hydro Arena, μια κλειστή αρένα πολλαπλών χρήσεων η οποία βρίσκεται στο Scottish Campus της πόλης, στο μεγαλύτερο πάρκο ψυχαγωγίας της Σκωτίας, και «εμφανίζεται» στην ταινία «Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision: Η Ιστορία των Fire Saga» («Eurovision Song Contest: The fire saga»), ένα κωμικό μιούζικαλ του Netflix με θέμα δύο επαρχιώτες τραγουδιστές που ονειρεύονται να γίνουν ποπ σταρ σε έναν διεθνή μουσικό διαγωνισμό.

Tα κριτήρια επιλογής

Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί από το BBC και την EBU και θα βασίζεται στις δυνατότητες της πόλης ή (και) της περιοχής στην διαθεσιμότητα κατάλληλου χώρου για μεγάλες διοργανώσεις όπως ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision.

Tα κριτήρια για την τελική επιλογή είναι:
Χώρος υποδοχής ικανός να φιλοξενήσει τουλάχιστον 10.000 θεατές και διαθέσιμος για έξι έως οκτώ εβδομάδες (στο διάστημα Απριλίου- Μαϊου)
Κέντρο Τύπου για 1.500 δημοσιογράφους.
Ξενοδοχειακές υποδομές για τουλάχιστον 2.000 αντιπροσώπους, δημοσιογράφους και θεατές.
Η δέσμευση που μπορεί να αναλάβει μια πόλη (ή περιοχή) για την φιλοξενία της εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής συνεισφοράς.

Η ισχυρή πολιτιστική προσφορά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με παράλληλες δράσεις πέραν του οπτικοακουστικού προγράμματος και η προβολή του ουκρανικού πολιτισμού και της ουκρανικής μουσικής ώστε να είναι σαφές πώς η Ουκρανία ήταν η φετινή νικήτρια του διαγωνισμού.
Η εναρμόνιση με τις προτεραιότητες του BBC όπως η προσβασιμότητα των υπηρεσιών του στο ευρύ κοινό και η υποστήριξη της τοπικής οικονομίας.

Στην αρχική λίστα μεταξύ των πόλεων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμφανίζονταν 20 πόλεις μεταξύ των οποίων οι Αμπερντίν, Μπρίστολ, Μπέλφαστ, Κάρντιφ, Λονδίνο, Νότινγχαμ, Εδιμβούργο, Ντάρλινγκτον.

Η τελική- βραχεία- λίστα αποτελείτο από τις εξής επτά: Γλασκώβη, Νιουκαστλ, Μάντσεστερ, Λιντς, Λίβερπουλ, Σέφιλντ, Μπίρμινγχαμ.

Το Λονδίνο εξαιρέθηκε εξ αρχής διότι το BBC ήθελε μια αποκεντρωμένη διοργάνωση, στο πλαίσιο προσπάθειας που κάνει για ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις… μακράν κέντρου.

Στοιχήματα και δημοψηφίσματα

Στο μεταξύ τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν. Περισσότερες πιθανότητες (64%) φαίνεται να συγκεντρώνει η Γλασκώβη καθώς οι αποδόσεις σε τέσσερις στοιχηματικές εταιρείες είναι μικρές, έναντι του Λίβερπουλ (36%).

Αντιθέτως στο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα που έχει ανοίξει η ιστοσελίδα eurovisionworld, των φανατικών του θεσμού, με το ερώτημα «Ποιά πόλη πρέπει να φιλοξενήσει τη Eurovision 2023» τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι αντιστρόφως ανάλογα προς τις πιθανότητες των στοιχημάτων.

Οι προτιμήσεις σε ποσοστό 63% είναι υπερ του Λίβερπουλ με τη Γλασκώβη να συγκεντρώνει το 37%.

Για την ιστορία στην Βρετανία ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovsion έχει γίνει άλλες οκτώ φορές. Στο Λονδίνο (1960, 1963, 1968 and 1977), στο Εδιμβούργο(1972), στο Μπράιτον (1974), στο Χάρογκεϊτ (1982) και στο Μπέρμινχαμ (1998).

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eurovision Song Contest (@eurovision)

Κανονικά ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision για το 2023 θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία, έπειτα από την νίκη της με τους Kalush Orchestra, αλλά λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην χώρα από τη Ρωσία, η EBU, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση έκρινε ότι θα ήταν επικίνδυνη η διεξαγωγή του επόμενου διαγωνισμού εκεί και επέλεξε την Αγγλία που κατέλαβε την δεύτερη θέση στον φετινό διαγωνισμό.

Διαβάστε επίσης

Σασμός – Spoiler: Η αιματηρή επίθεση και η αποκάλυψη του πραγματικού δολοφόνου

Χαμός στο στούντιο του Σκάϊ: Σβέρκος και Παπαναγιώτου μάλωναν ακόμα και εκτός αέρα (Video)

GNTM: Ένταση ανάμεσα στους κριτές – Στα… πατώματα η Σοφία Χατζηπαντελή (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurovision 2023, Γλασκώβη, Λίβερπουλ, Photos,Eurovision 2023, glaskovi, liverpoul, Photos