Eurovision 2022: Περισσότερος εντυπωσιασμός και πρόκληση, λιγότερη ουσία στον β’ ημιτελικό

Πάει κι αυτή. Πέρασε. Η μετάδοση του β’ ημιτελικού της Eurovision. Σε γενικές γραμμές οι περισσότερες των συμμετοχών λίγη σημασία έδωσαν στην ουσία, όσο στο στοιχείο του εντυπωσιασμού, στην πρόκληση.

Ως και ο Γιώργος Καπουτζίδης με το –δεικτικό– σχόλιο του «θα δείτε αρκετό γυμνό. Όλοι έχουν γδυθεί απόψε εκτός από εμάς» με αφορμή την πρώτη ημίγυμνη εμφάνιση στην σκηνή του Pala Olimpico από τους Φινλανδούς, προετοίμαζε για το τι θα ακολουθούσε.

Η

δεύτερη βραδιά της διοργάνωσης είχε γυμνό, είχε και σκηνοθετημένο φιλί μεταξύ ανδρών. Εκβίασε την πρόκληση. Κάποιος στο Σαν Μαρίνο και στον Ακίλε Λάουρο να πει να γκουγκλάρει ενδεικτικά το συγκλονιστικό «Φιλαδέλφεια» του πιο μακρινού 1993, το «Κλείσε τα μάτια» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη (2003), το «Brokeback Mountain» του 2005 ή το «Ταγκό των Χριστουγέννων» (2011) του Νίκου Κουτελιδάκη.

Εμφανίσεις που «φώναζαν»

Γυμνό, τούλια, δαντέλες πάνω σε ανδρικά κορμιά (Σαν Μαρίνο), φτερά και πούπουλα (που έχαναν τον συμβολισμό τον οποίον εντέλει ήθελαν να εξυπηρετήσουν),  led φώτα σε φόρεμα (Μαυροβούνιο), «κουρτίνα» προσώπου  από ζιργκόν που θύμιζε φερετζέ (κάτι τέτοιο τελος πάντων), τα πάντα όλα είχε ο β’ ημιτελικός της Eurovision. Α, είχε και τραγούδια. Ναι.

Η εκπροσώπηση της Κύπρου κάτι είχε ξεχάσει. Ό,τι βρισκόμαστε στο 2022 (προς 2023 πάμε). Η πρόταση με το «Ela» θύμιζε εναρκτήριο μέρος προγράμματος πολιτιστικού κέντρου της παραλιακής την εποχή της επίπλαστης ευμάρειας στις αρχές της χιλιετίας.

Με -ενδεικτικούς- στίχους «All in my, in my head/ All in my, lucid dreams/ Take my pain away/ Έλα έλα, έλα έλα, Στην αγκαλιά μου ζήσε άλλη μια μέρα/ Στην αγκαλιά μου πάμε μαζί πιο πέρα/ Στα όνειρά μου, βαλέ φτερά και πέτα/ You can be my only one/ Na-na-na-na-ni-aman» η «καλή μέρα» φάνηκε από νωρίς. Ήδη από ημέρες το τραγούδι, στα προγνωστικά, βρισκόταν στη ζώνη του αποκλεισμού.

Περισσότερο ενδιαφέρον είχαν οι ιστορίες των καλλιτεχνών σε κάποιες των περιπτώσεων παρά το σόου διαρκείας στη σκηνή του Pala Olimpico.

Από τις εκπλήξεις η εκπροσώπηση της Ρουμανίας με το «Llamame» («Πάρε με») με ισπανοαγγλικό στίχο που πέρασε στον τελικό παρα τα περι αντιθέτου προγνωστικά.

Μετά την Dana το χάος

Το Ισραήλ κάτι ήθελε να πει με το «I’m» που ερμήνευσε ο Μάικλ Mπέν Ντάβιντ αλλά έπειτα από την Dana International και  το «Diva» του 1998, πρέπει κάποιος να καταπιεί σπαθιά να διασχίσει κολυμπώντας λίμνη με κροκόδειλους ή ό,τι άλλο, για να κάνει την υπέρβαση και να πάει το πράγμα λίγο παρακάτω. Αφήστε που στο μεταξύ πήρε μέρος και κέρδισε η Conchita Wurst και το «Rise like a Phoenix» το 2014.

Το αποτύπωμα της πάντως άφησε κι ας μην προκρίθηκε στο τελικό η εκπροσώπηση της Αυστραλίας με τον Σέλντον Ρίλεϊ και το «Not the same», μια δραματική μπαλάντα με βιωματικούς στίχους.

Είχε έντονο το στοιχείο του εντυπωσιασμού (ο φερετζές με ζιργκόν αλλά και πολλά- λευκά- φτερά, που προαναφέραμε), αλλά ήταν κάπως υπερβολικός.

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν

Πάντως, όσες συμμετοχές δεν πέρασαν στον τελικό μάλλον δικαίως δε προχώρησαν και επιβεβαιώθηκαν προγνωστικά και εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών.

Οι συμμετοχές-εμφανίσεις που ξεχώρισαν- και πολλές συμπίπτουν με τα προγνωστικά και τα στοιχήματα- ήταν της Πολωνίας (συγκαταλέγεται στα φαβορί) της Φινλανδίας και της Σουηδίας αλλά και της Τσεχίας.

Για την ιστορία πέρασαν στον τελικό Βέλγιο, Τσεχία, Αζερμπαϊτζάν, Πολωνία, Φινλανδία, Εσθονία, Αυστραλία, Σουηδία, Ρουμανία και Σερβία.

Μια φορά, τα μηχανάκια της Nielsen δεν πρέπει να τα σαγήνεψε. Αυτό πιθανόν να συμβεί αύριο 14/5 (ΕΡΤ1, 22.00) στον τελικό στον οποίο θέση εξασφάλισε η Ελλάδα με το «Die together» και την Αμάντα Γεωργιάδη.

Εκεί θα κάνουν την εμφάνιση τους και οι αποκαλούμενες Big Five, ο ιδρυτικός-χρηματοδοτικός συνασπισμός των Γερμανίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας.

Συνολικά θα ακουστούν 25 τραγούδια εκπροσωπώντας τις: Ελλάδα, Αρμενία,  Νορβηγία,  Λιθουανία,  Ολλανδία,  Πορτογαλία, Ελβετία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ισλανδία, Σερβία, Πολωνία, Ρουμανία, Βέλγιο, Σουηδία, Αυστραλία,  Εσθονία, Αζερμπαϊτζάν, Φινλανδία, Τσεχία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία κι Ιταλία.

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα της Καθημερινής στα 100 χρόνια του Βήματος

Eurovision: Τη δική τους «συμμετοχή» ετοιμάζουν οι Απαράδεκτοι

Τηλεθέαση: Η νοσηλεία Φίλιππου και μωρού εκτόξευσε τη «Γη της ελιάς»

Keywords
Τυχαία Θέματα