Euro insight: H Μέρκελ είναι αποφασισμένη να εμποδίσει το Graccident-Φοβάται αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποφασισμένη να εμποδίσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από ατύχημα επειδή φοβάται αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια είναι η Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ευρωπαϊκών θεμάτων Euro insight.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ενιαίο

νόμισμα θα είναι επειδή δεν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των εταίρων για το πώς πρέπει να λειτουργεί η ευρωζώνη και όχι λόγω του χρέους της Ελλάδας.

"Πρόκειται για πολιτική απόφαση.Δε θα υπάρξει ατύχημα ή αλλιώς Graccident όπως συνηθίζεται να λέγεται" σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο.

Η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα- η οποία έχει πρόσβαση σε πληροφορίες μέσα στην καγκελαρία - αναφέρει ότι ενώ η Μέρκελ πιστεύει ότι η ευρωζώνη πλέον είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις της αγοράς μετά από τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη οι πιθανές γεωπολιτικές συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης θεωρούνται απρόβλεπτες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αναφέρει το άρθρο, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί ακόμη και ανορθόδοξες λύσεις για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ μεταξύ των οποίων είναι να αυξηθεί το όριο των T-bills που μπορεί να εκδίδει και να πουλάει η Ελλάδα, να υπάρξει προσωρινός έλεγχος κεφαλαίων σε περίπτωση bank-run, να δοθούν χρήματα στην Αθήνα από το τρέχον πρόγραμμα και να καθυστερήσουν οι πληρωμές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

Στην πραγματικότητα καμία από αυτές τις λύσεις δεν θα ήθελε να ακολουθήσει η Γερμανία, αλλά δεν τις διαγράφει ως εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Σύμφωνα με το Euro insight αυτή η υποστήριξη δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Προηγουμένως θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία στην Ελλάδα με την οποία η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Άρα θα δεσμευτεί σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων και θα αποδεχθεί την υποδομή των προγραμμάτων διάσωσης, ενώ περαιτέρω η Γερμανία θα είναι έτοιμη να της παράσχει νέα βοήθεια που δεν θα είναι άλλη από ένα τρίτο πακέτο στήριξης.

Το Βερολίνο εξακολουθεί να πιστεύει πως υπάρχει αρκετός χώρος για να βρεθεί λύση. Θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και σε μεταγενέστερο στάδιο να μειωθεί ακόμη και η επιβάρυνση του χρέους.

Σε όλα αυτά ο βασικός αντίπαλος της Μέρκελ είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

H ευρωπαϊκή ιστοσελίδα αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι ότι ο Σόιμπλε θεωρεί πως δεν μπορεί να μιλάει κανείς για Ένωση, αν δεν τηρούνται οι νόμοι και οι κοινά αποδεκτές διαδικασίες. Επιπροσθέτως, ο Σόιμπλε θεωρεί πως η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να οδηγήσει την Ελλάδα με τρόπο συμβατό σε αυτό που ονομάζεται πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση εντός του ευρώ.

Οι διαφορές της Μέρκελ με τον Σόιμπλε , το τελευταίο διάστημα, έχουν μετριαστεί. Το πρόβλημα είναι ότι για όλα τα παραπάνω η γερμανική κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει ένα ρίσκο. Πρώτον, αν διαπιστώσει πως δεν γεφυρώνονται οι διαφορές με την Αθήνα. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα ζητήσει να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία της ΕΕ για να ενισχύσουν την Ελλάδα που ενδεχόμενα θα βρίσκεται εκτός ευρώ. Το άλλο ρίσκο είναι ότι αν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω χρηματοδότηση, η Μέρκελ θα συναντήσει έντονη πίεση και αντίδραση από τους βουλευτές της.

«Θα πάρουμε το ρίσκο», λέει αξιωματούχος πολύ κοντά στην Μέρκελ. Η καγκελάριος θα μπορεί να στηριχθεί στη θετική ψήφο των Σοσιαλιστών που είναι πιο ανοιχτοί σε παραχωρήσεις.

ΜέρκελΣόιμπλεGraccident
Keywords
Τυχαία Θέματα