Eαρινή Σύνοδος ΔΝΤ: «Ανεβάζει» ρυθμούς η κυβέρνηση - Στην Ουάσιγκτον Τσακαλώτος και Χουλιαράκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από απόσταση παρακολουθεί το Μαξίμου όλη τη συζήτηση γύρω από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προσβλέποντας σε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα στην εαρινή Σύνοδο του Ταμείου.
Στο μεταξύ σύμφωνα με το Έθνος στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας θα κορυφωθούν στις 21- 23 Απριλίου, στρέφονται τα βλέμματα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Από τις επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου από τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη (αναχωρούν από την Ελλάδα το πρωί της Πέμπτης), προσδοκάται να υπάρξει ο συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων και Ταμείου για το θέμα του χρέους, κάτι που θα επαναφέρει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το οικονομικό επιτελείο με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη και Δημήτρη Παπαδημητρίου σήμερα θεωρείται πολύ πιθανό να συμμετάσχει σε σύσκεψη προετοιμασίας υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τις θέσεις που θα αναπτύξει η ελληνική πλευρά στη σύνοδο του ΔΝΤ.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή, με γνώση της διαπραγμάτευσης, που δεν θέλει να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέση με το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον ρόλο του ΔΝΤ, αναφέρει στο «Εθνος» πως «το τι είναι θέση και τι διαπραγματευτικό χαρτί του κάθε παίκτη δεν είναι εύκολο να το διαχωρίσει κανείς αυτήν τη χρονική στιγμή».

Στα «όπλα» της ελληνικής αποστολής θα περιλαμβάνεται και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που επετεύχθη το 2016. Αυτό θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 21 Απριλίου και θα επικυρωθεί από τη Eurostat στις 24 του μηνός και αναμένεται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, να έχει υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα θετικό carry over για τα επόμενα χρόνια.

Στις επαφές στην Ουάσινγκτον αναμένεται να δοθεί και το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα- Τρίτη, προκειμένου να προχωρήσει η συγγραφή της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και να μπει το συνολικό πακέτο (μέτρα- αντίμετρα, πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος) στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης, το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν τα εξής:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις, καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για το 2019- 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά από το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και η μελέτη βιωσιμότητας (DSA) από το ΔΝΤ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας της 1ης Απριλίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν τελειώσει όλα έως το Eurogroup στις 22 Μαΐου (συμπεριλαμβανομένων των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος), ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE). Θα έχει προηγηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις αρχές του Μαΐου, όπου θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του staff level agreement και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Μεταξύ των δύο συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα έχει νομοθετηθεί το πακέτο των μέτρων- αντίμετρων που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.

Στο όλο πλαίσιο έχει ενδιαφέρον η συνέντευξη που παραχώρησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, το Ταμείο εμμένει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτυγχάνει μακροπρόθεσμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ και όχι 3,5% του ΑΕΠ όπως θεωρεί η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών. «Εάν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε αδικαιολόγητα μακροοικονομικά πλαίσια», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ίδια, για να ληφθεί η απόφαση της εκ νέου χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος «αφενός θέλουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, και σε αυτό πλησιάζουμε- η ομάδα μας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί ώστε να υπάρξει μια δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές- και αφετέρου θέλουμε ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, και γι' αυτό θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση».

Πάντως λίγα 24ωρα πριν από την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ η κυβέρνηση εμφανίζει μια σχετική ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι όλη η συμφωνία με τους δανειστές έχει «χτιστεί» πάνω στην προοπτική συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα. Τα μέτρα ύψους 2% έχουν συμφωνηθεί ακριβώς διότι το ΔΝΤ για να αποδεχθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα που αξιώνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι αυτά μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσα από περικοπές. Ασχέτως του ότι εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα μπουν σε εφαρμογή και αντίμετρα που θα επιφέρουν τη λεγόμενη δημοσιονομική ισορροπία.

Κυβερνητικές πηγές προβλέπουν πως στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ είναι πολύ πιθανόν να επέλθει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο Ταμείο και τη γερμανική πλευρά. Κάτι που σημαίνει ότι ο Σόιμπλε θα αποδεχθεί μια αναλυτική περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που επιζητεί και η ελληνική κυβέρνηση (όρος για την ένταξη στο QE) και η Λαγκάρντ θα αποδεχθεί τις γερμανικές προτάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πηγή: Έθνος

ΔΝΤΤσακαλώτοςΧουλιαράκηςΕαρινή Σύνοδος ΤαμείουΛαγκάρντHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα