Daily Sabah: Βομβαρδισμοί Τουρκίας στη Συρία - Άγκυρα: Έτοιμοι για επιχειρήσεις - Αξιωματούχος ΗΠΑ: «Δεν αποχωρούμε πλήρως» (Video)

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες - Ανακοίνωση τουρκικού υπ. Άμυνας: Επιτεθήκαμε αεροπορικά και σε Ιράκ - Διαψεύδει η κουρδική πλευρά ΚΟΣΜΟΣ

 

Τις επιχειρήσεις της στις θέσεις Κούρδων στα σύνορα με Συρία και Ιράκ ξεκίνησε η Τουρκία αργά το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην επιδρομή συμμετείχαν και μαχητικά, αλλά και drones.

#BREAKING: Reports: Turkish warplanes have bombed the Semelka Border Crossing

at the Syria-Iraq border
pic.twitter.com/4Pi1mAratB

— Amichai Stein (@AmichaiStein1) October 7, 2019

 

Το υπ. Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι έκανε επιδρομή στο Ιράκ και εξουδετερώθηκαν τρεις πολεμιστές του PKK.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Daily Sabah, το πυροβολικό της Τουρκίας εξαπέλυσε επίθεση στην πόλη Αλ- Μαλικίγια της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το πυροβολικό βομβάρδισε θέσεις των Κούρδων (YPG).

Η Daily Sabah αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε να βομβαρδίζει τρομοκράτες που συνδέονται με το PKK στην πόλη al-Malikiyah στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Το τουρκικό πυροβολικό ξεκίνησε να βομβαρδίζει θέσεις του YPG στις γύρω περιοχές της πόλης Malikiyah, που βρίσκεται ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία. Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά το αίτημα που υπέβαλλε ο Τούρκος πρόεδρος στο Κοινοβούλιο για την επέκταση του δικαιώματος της Τουρκίας να διεξάγει διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα βόρεια του Ιράκ και της Συρίας για έναν ακόμη χρόνο.

Το αίτημα, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, έδινε στον τουρκικό στρατό το δικαίωμα να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις 30 Οκτωβρίου του 2018 έως και τις 30 Οκτωβρίου του 2019».

Επίσης, βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο καταγράφει φερόμενη αεροπορική επιδρομή που διενεργούν οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις σε συνοδεία υποστήριξης των Μονάδων Υποστήριξη του Λαού (YPG).

Η αεροπορική επιδρομή φέρεται να έλαβε χώρα κοντά στη Συριακή πόλη Σεμάλκα, πλησίον των συνόρων Συρίας – Ιράκ – Τουρκίας.

Σύμφωνα με το δίκτυο al-Ikhbariya, τουρκικά αεροπλάνα επιτέθηκαν στην έδρα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην επαρχία Αλ-Χασάκα.

Κουρδικά ΜΜΕ διαψεύδουν πάντως τις αναφορές για τουρκική αεροπορική επιδρομή σε θέσεις του SDF στη Συρία, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας σε σημείο ελέγχου στα σύνορα Συρίας - Ιράκ, κατά των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).

 

#Turkey air force bombed a convoy bringing support to #YPG via the Semalka border crossing that links #Syria to Iraq. pic.twitter.com/Z5WH23lQik

— Ali Özkök (@Ozkok_A) October 7, 2019

Τουρκία: Επιτεθήκαμε αεροπορικώς στο βόρειο Ιράκ

Το Yπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι έκανε επιδρομή στην περιοχή Γκάρα, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και εξουδετερώθηκαν τρεις πολεμιστές του PKK. Όπως αναφέρει ο επίσημος λογαριασμός του τουρκικού Υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του: «Στην επιχείρηση που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας και των UAV στην περιοχή Γκάρα στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, εξουδετερώθηκαν τρεις πολεμιστές του ΡΚΚ που ανήκουν σε μια αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την εισβολή

Ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, γνωστοποίησε μέσω Twitter το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύροι να ζουν με ασφάλεια, υποστήριξε ταυτόχρονα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών.

Τραμπ: Προειδοποίησα τον Ερντογάν να μη βλάψει κανέναν Αμερικανό στρατιωτικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες Δευτέρα πως προειδοποίησε τον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με «μεγάλα προβλήματα» εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Συρία, βλάψουν οποιοδήποτε στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκεται στην εμπόλεμη χώρα.

Ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν «αν χτυπηθεί οποιοσδήποτε από τους ανθρώπους μας, [θα υπάρξουν] μεγάλα προβλήματα», σύμφωνα με τον ίδιο τον Ρεπουμπλικάνο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά προχθές Κυριακή.

«Είπα στην Τουρκία εάν κάνει οτιδήποτε πέραν αυτού που θεωρούμε ανθρωπιστικό (...) θα υποστεί τον αποδεκατισμό της οικονομίας της», επανέλαβε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν πλήρως τα στρατεύματά τους»

Οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν πλήρως τα στρατεύματά τους από τις περιοχές της εμπόλεμης Συρίας όπου είναι ανεπτυγμένα και επιχειρούν, τόνισε ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος ενημερώνοντας δημοσιογράφους και διευκρίνισε ότι περίπου πενήντα ως εκατό στρατιωτικοί απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι.

«Αυτό δεν συνιστά αποχώρηση από τη Συρία», επέμεινε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, το αμερικανικό Πεντάγωνο τόνισε στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας ότι θα ήταν «κακή ιδέα» να υπάρξει κανονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων και ότι σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα θα φέρει την ευθύνη για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης ή την αναζωπύρωση της δράσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η αναδίπλωση που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για να σφαγιαστούν οι Κούρδοι και επανέλαβε την προειδοποίηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου ότι η Ουάσινγκτον θα πλήξει οικονομικά την Άγκυρα εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο ο αξιωματούχος είπε πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί ανοικτά με την Τουρκία για «οποιαδήποτε ενέργεια κάνει στη Συρία».

Η Άγκυρα, τουλάχιστον «μέχρι τώρα», δεν έχει αρχίσει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας όπως αναμένεται, πρόσθεσε.

Daily SabahβομβαρδισμοίΣυρίαΤουρκίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα