Crash test για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας η Κυριακή της Ορθοδοξίας και η 25η Μαρτίου – Τι δείχνει η απουσία Ιερώνυμου από την παρέλαση

Κρίσιμο θα είναι το διήμερο της Κυριακής της Ορθοδοξίας (24 Μαρτίου) και της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, μετά την περίοδο της ψυχρότητας που επέφερε η ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο και κατ’ επέκταση της τεκνοθεσίας.

Η Εκκλησία από την αρχή τέθηκε κάθετα απέναντι σε αυτό. Παρουσίασε τα δικά της “θεολογικά, νομικά και κοινωνικά” επιχειρήματα, υποστηρίζοντας ότι ο γάμος ομόφυλών ζευγαριών έρχεται σε

ευθεία αντίθεση με τη βιβλική και πατερική διδασκαλία της Ορθοδόξου θεολογίας.

Η ηγεσία της Εκκλησίας θεωρεί ότι εξέφρασε τις θέσεις της με σοβαρότητα και χωρίς υπερβολές. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιδίωξε να στείλει μήνυμα ότι δεν είναι υπέρ των συγκρούσεων. Γι’ αυτό δεν τάχθηκε κατά προσώπων, αλλά διατύπωσε τις θέσεις του, άλλοτε συγκαταβατικά (με τη δήλωση του ότι δεν έχει πρόβλημα με τη συμβίωση) και άλλοτε πιο αυστηρά (όπως το να γίνει δημοψήφισμα), προσέχοντας να μην παρεκκλίνει από το Συνοδικό πνεύμα το οποίο εκφράστηκε ομόφωνα στις 23 Ιανουαρίου για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το μέτωπο και οι παράπλευρες απώλειες

Από την ημέρα ψήφισης του νόμου για τον «γάμο ομόφυλων ζευγαριών» δημιουργήθηκε ένα άλλο μέτωπο το οποίο επέφερε και παράπλευρες απώλειες, όπως ήταν το επιτίμιο που επιβλήθηκε στον Αρχιδιάκονο του Αρχιεπισκόπου π. Ιωάννη εξαιτίας της αρθρογραφίας του.

Υπήρξε ωστόσο επιπλέον δυσαρέσκεια από την πλευρά της Εκκλησίας για δύο σημεία: Πρώτον για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η επίσημη στάση της από την Πολιτεία, η οποία διαμήνυσε ότι «ακούμε, σεβόμαστε, αλλά εμείς νομοθετούμε» και «ή παπάς ή ζευγάς». Και δεύτερον από τον τρόπο που «εορτάστηκε» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 15ης Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ως μη όφειλε εκ του θεσμού που εκπροσωπεί, καθώς και συνεργατών του πρωθυπουργού.

Η Εκκλησία εξέλαβε αυτή την αντιμετώπιση ως υποτιμητική κι έτσι έκανε ένα βήμα πιο πέρα, λαμβάνοντας την απόφαση δια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να εορτάσει «λιτά» φέτος την Κυριακή της Ορθοδοξίας αλλάζοντας μία παράδοση αιώνων. Αποκλείοντας στην πραγματικότητα τους εκπροσώπους της Πολιτείας από τον εορτασμό.

Η λιτότητα δεν αφορά στο τυπικό του εορτασμού το οποίο έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, αλλά στον τρόπο και στον τόπο που θα τιμηθεί η μεγάλη ημέρα για την Ορθοδοξία. Έτσι, στις 24 Μαρτίου, Κυριακή της Ορθοδοξίας, η Μονή Πετράκη -και όχι ο Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών- θα αποτελέσει το επίκεντρο του εορτασμού, καθώς εκεί θα τελεστεί η Συνοδική Θεία Λειτουργία κατά την οποία θα ιερουργήσουν μόνο τρεις Συνοδικοί Μητροπολίτες και όχι όλη η Σύνοδος.

Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Τον πανηγυρικό της ημέρας, έχει ορισθεί να εκφωνήσει ο  Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Η απόφαση της Εκκλησίας

Εντυπωσιακή εξέλιξη της τελευταίας στιγμής είναι η απόφαση της Εκκλησίας να εορτάσει κεκλεισμένων των θυρών στα ΜΜΕ. Ούτε η ΕΡΤ θα κάνει αναμετάδοση και η εικόνα που θα δοθεί θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη από την Εκκλησία αφού μόνο ο δικός της φωτογράφος θα είναι παρών μέσα στο ναό!

Μία ακόμη παράπλευρη θεσμική απώλεια είναι το γεύμα το οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, παραθέτει η Προεδρία της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της ΔΙΣ, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, και τα μέλη Αυτής, φέτος δεν πρόκειται να γίνει. Είναι μια παράδοση που τηρούν όλοι οι ηγέτες των ορθοδόξων λαών. Οι Ιεράρχες θεώρησαν περιττό να παρατεθεί το γεύμα αυτό, μετά τις εξελίξεις γιατί όπως λένε θα κατηγορηθούν για υποκρισία και δεν θα έχει άδικο ο λαός!

Με τις κινήσεις αυτές κλείνει το κεφάλαιο «αντίδραση» από πλευράς ΔΙΣ. Αλλά και η κατάσταση στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις δεν προβλέπεται να είναι διαφορετική. Δεν αποκλείεται, πάντως, να δούμε αντιδράσεις από απλούς κληρικούς έναντι εκπροσώπων του Κοινοβουλίου οι οποίοι υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Και σε τέτοιες περιπτώσεις είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσουν και οι βουλευτές, αλλά και ο ίδιος ο κόσμος.

Καθοριστική θα είναι και η Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου, μία ημέρα ορόσημο για τον Ελληνισμό καθώς σηματοδοτεί την έναρξη του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. «Είναι ημέρα που δεν ενδείκνυται για εντάσεις και τα μηνύματα που εκπέμπονται απαιτούν ενότητα». Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως πήρε την απόφαση να μην παραστεί στην παρέλαση και όρισε ως εκπρόσωπο του τον Μητροπολίτη Θαυμακού κ. Ιάκωβο, Ηγούμενο της Μονής Πετράκη.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση τηρεί, τουλάχιστον φανερά, σιγή απέναντι στην αντίδραση της Εκκλησίας, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους γιατί ξέρει ότι το αντίθετο θα έχει επιπτώσεις στις ευρωεκλογές.

Παραδέχεται ότι είναι λογικό η Εκκλησία να ενοχλήθηκε από αυτή την ενέργεια να ψηφιστεί νόμος, αλλά εκτιμά πως σύντομα οι πάγοι θα λιώσουν και οι σχέσεις θα αποκατασταθούν. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών και στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Λέγεται ότι έστρωσε το χαλί για να βαδίσουν ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος.

Η πορεία των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας θα εκτιμηθεί εκ πρώτης όψεως μετά το κρίσιμο τεστ του εορταστικού διημέρου. Οι πράξεις θα κρίνουν εφεξής αν η πορεία προς το Πάσχα θα περάσει από το πάθος στην ανάσταση και θα αποκαταστήσει την καλή επικοινωνία και συνεργασία των δύο πλευρών.

Μέχρι τώρα, πάντως, σε δημόσιο επίπεδο, τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός δεν έχουν κάνει κάποια άλλη κίνηση για να έλθουν κοντά οι δύο πλευρές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εργάζονται τα επιτελεία τους και μάλιστα πυρετωδώς από την πλευρά της Εκκλησίας.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ανδρουλάκης για ευρωεκλογές: «Κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος ελπίδας και προοδευτικό μήνυμα απέναντι στη ΝΔ»

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Σύσσωμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο – Οι ανακοινώσεις των κομμάτων

Χρήστος Σπίρτζης: «Η ΝΔ είναι σε παραζάλη με τα Τέμπη»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Crash, Εκκλησίας-Πολιτείας, Κυριακή, Ορθοδοξίας, 25η Μαρτίου –, Ιερώνυμου,Crash, ekklisias-politeias, kyriaki, orthodoxias, 25i martiou –, ieronymou