CNN: «Φρένο» στα «Έκτακτα δελτία» – Μέλημα η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των τηλεθεατών (Photos/Video)

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του τηλεοπτικού κοινού και η επιστροφή στην ουσιαστική δημοσιογραφία και ενημέρωση αποτελούν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής του CNN στο εξής και βάσει αυτών βάζει τέλος στην κατάχρηση των «Έκτακτων δελτίων».

Την νόρμα στον αμερικανικό ειδησεογραφικό οργανισμό με την παγκόσμια εμβέλεια και επιδραστικότητα εξέδωσε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του CNN, Κρις Λίχτ (διαδέχθηκε τον Τζεφ Ζάκερ) με σκοπό να αντιμετωπιστεί

η αξιοποίηση σε, ως τώρα, αλόγιστο βαθμό της ένδειξης «Breaking news».

Οι δύο ισχυροί άνδρες του ειδησεογραφικού δικτύου, ο Λιχτ αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας Warner Bros Discovery, Ντέιβιντ Ζάτσλαβ, έχουν θέσει ως προτεραιότητα τους να διαμορφώσουν νέα πολιτική στο CNN υπερ της παραδοσιακής δημοσιογραφίας.

Οι προθέσεις και ο σκοπός σαφείς από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ο Λιχτ την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα νέα καθήκοντα του, τον περασμένο Φεβρουάριο, σε μήνυμα εσωτερικής κυκλοφορίας στο προσωπικού του ειδησεογραφικό οργανισμού σημείωνε: «Δυστυχώς πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα ΜΜΕ.

Νομίζω ότι μπορούμε να γίνουμε φάρος για την ανάκτηση αυτής της εμπιστοσύνης με το να είμαστε ένας οργανισμός που αποτελεί παράδειγμα των καλύτερων χαρακτηριστικών της δημοσιογραφίας: να λέμε χωρίς φόβο την αλήθεια στην εξουσία, να αμφισβητούμε τα κατεστημένα, να αμφισβητούμε την «γκρουπαρισμένη σκέψη» και να εκπαιδεύουμε τους τηλεθεατές και τους αναγνώστες με ξεκάθαρα γεγονότα και διεισδυτικά σχόλια, με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει και θα είμαστε υπέρμαχοι της αλήθειας».

Πάνω- κάτω στο ίδιο μήκος κύματος ήταν το νέο σημείωμα προς το προσωπικό του CNN που εμφανίστηκε στα μέιλ.

«Είμαστε αφηγητές της αλήθειας, επικεντρωμένοι στην ενημέρωση, όχι στην ανησυχία των τηλεθεατών μας», τονίζει στο σημείωμα, αναφέρουν παρατηρητές των αμερικανικών ΜΜΕ.

Ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο η ένδειξη «Breaking news» έχει αισθητά περιοριστεί και στο τηλεοπτικό περιεχόμενο και στην διαδικτυακή ενημέρωση.

Ο όρος «Έκτακτη Είδηση» έχασε το νόημα του

Η ηγεσία ίσως του πιο προβεβλημένου ειδησεογραφικού οργανισμού των ΗΠΑ, προχώρησε στην νέα πολιτική αναγνωρίζοντας «τα παράπονα των ανθρώπων εντός και εκτός του Οργανισμού» ότι το CNN έκανε εως τώρα κατάχρηση της ένδειξης «Έκτακτη Είδηση».

«Είναι τόσο έντονη η χρήση και η παρουσία του στοιχείου αυτού σε κάθε κανάλι, δίκτυο με αποτέλεσμα ο όρος να χάσει το νόημα του και την ουσία του για την κοινή γνώμη», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του CNN.

Μια ιδέα για να γίνει αντιληπτό πως οι ξένοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί αντιλαμβάνονται τα πράγματα (εαυτούς, ενημέρωση, τηλεθεατές/αναγνώστες/χρήστες ιστοσελιδων, αξιοπιστία, εγκυρότητα, εμπιστοσύνη) δίνει ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης από το CNN.

Συστάθηκε μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον διευθυντή του γραφείου του CNN στην Ουάσινγκτον και αντιπρόεδρο του δικτύου, Σαμ Φέιστ, η οποία δημιούργησε τις κατευθυντήριες γραμμές στο πλαίσιο της νέας πολιτικής που θα διέπει στο εξής όλες τις δομές του ειδησεογραφικού οργανισμού.

«Βελτιώσεις θα χρειαστούν και είμαστε δεκτικοί σε σχόλια και παρατηρήσεις, αλλά οι νέοι κανόνες είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης ώστε η ένδειξη «Έκτακτη Είδηση» να δηλώνει ό,τι κάτι αληθινά σημαντικό συμβαίνει», τόνισε ο Λιχτ.

Η νέα πολιτική στο CNN είναι η υλοποίηση της επιθυμίας του προέδρου της Warner Bros Discovery και του μέντορα του πολυεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή του ομίλου Discovery, Τζόν Μαλόουν, να επαναφέρουν το CNN στην αυστηρή δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων και μακριά από τον σχολιασμό.

«Επικεντρωνόμαστε στην ενημέρωση και την αλήθεια. Πρέπει να είμαστε ζωντανοί, να έχουμε επαφή με την πραγματικότητα και να χαίρουμε του σεβασμού του κοινού μας– αυτό που μετράει σε κάθε ρεπορτάζ, σε κάθε είδηση μας είναι πως μας βλέπει ο κόσμος, σε κάθε σημείο της χώρας και του πλανήτη», αναφέρει μεταξύ άλλων το ενημερωτικό σημείωμα του Λιχτ για την «επόμενη μέρα» του CNN.

Διαβάστε επίσης

ΕΡΤ: Δύο εκπομπές σταματούν και μια συνεχίζει (Photos)

Angelo Moriondo: Το Google Doodle τιμά τον εφευρέτη της μηχανής espresso (Photos/Video)

Χρήστος Φερεντίνος: «Έκλεψε» ανθοδέσμη από το πλατό της Καινούργιου για να τη δώσει στη Γερμανού (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
CNN, Φρένο, Έκτακτα, – Μέλημα, PhotosVideo,CNN, freno, ektakta, – melima, PhotosVideo