Brian Jones: Η άνοδος και η πτώση του πατέρα των Rolling Stones

Οι Rolling Stones είναι αδιαμφισβήτητα οι πατέρες της ροκ και μπορούμε να πούμε ότι δημιούργησαν το rock ‘n’ roll lifestyle.

Ο Brian Jones υπήρξε ιδρυτικό μέλος της μπάντας από την οποία κι εκδιώχθηκε κακήν κακώς κι είναι ένα ιδιαίτερο είδος ταπείνωσης να σε απομακρύνουν από το ίδιο σου το δημιούργημα.

Στα

χρονικά της ροκ «μυθολογίας», η αποχώρηση το Jones από τους Stones συνέχισε να συζητιέται πολύ καιρό μετά την αποχώρησή του. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1962.

Σύμφωνα με τον Andrew Loog Oldham στο βιβλίο του Stone Alone, ο Μπράιαν ήταν αουτσάιντερ από την αρχή. Υπήρξαν πολλοί λόγοι για τους οποίους στο τέλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Αρχικά, ο Jones είχε κάνει συμφωνία να πληρώνεται περισσότερο από τους υπόλοιπους ερήμην τους. Έπειτα είχε επιλέξει, ήδη από το 1963, να ταξιδεύει μόνος του στις περιοδείες και να μένει σε άλλο ξενοδοχείο. Ήταν ιδιαίτερα συναισθηματικός και βιρτουόζος στην κιθάρα όμως τον επισκίασε το συνθετικό ταλέντο του Keith Richards και του Mick Jagger. Αυτό τον έκανε να αισθάνεται αποξενωμένος και σιγά σιγά έπαψε ακόμα και να τους μανατζάρει.

Αυτή η αίσθηση αποξένωσης και μοναξιάς σε συνδυασμό με τη ζωή του ροκ σταρ των 70s τον οδήγησαν στα σκοτεινά μονοπάτια του LSD και του χασίς. Όλα αυτά συνδυάστηκαν με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η φυσική του κατάσταση χειροτέρευε μέρα με τη μέρα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί πολλές φορές. Όμως η προσωπικότητά του δέχτηκε το χειρότερο πλήγμα. Ο ρόλος του στο συγκρότημα υποβαθμίστηκε δραματικά. Του ζητήθηκε να εγκαταλείψει τους Rolling Stones τον Ιούνιο του 1969.

Ένα μήνα αργότερα βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του στο σπίτι του στο Σάσεξ, σε ηλικία μόλις 27 χρονών.

Το τελευταίο ντοκιμαντέρ του Νικ Μπρούμφιλντ, «The Stones and Brian Jones», ρίχνει φως στην άνοδο και την πτώση του Τζόουνς, αναλύοντας τα power games εντός της μπάντας αλλά και τον τρόπο ζωής που τον οδήγησε στον πρόωρο και τραγικό του θάνατο.

Ο Jagger και ο Richards απολαμβάνουν τη ροκ αθανασία τους, όμως όπως υπογραμμίζει ο Μπρούμφιλντ το DNA του Jones κυλάει στις φλέβες των Rolling Stones. Η αγάπη του Jones για τα μπλουζ ήταν καθοριστική για την ταυτότητα του συγκροτήματος. Ο μπασίστας των Stones, Bill Wyman αποθέωσε με μαεστρία την ορχηστρικές πινελιές του συντρόφου του Jones, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκτέλεσή του στην ηχογράφηση του Ruby Tuesday.

Οι συνεντεύξεις του ντοκιμαντέρ κλίνουν όλες στο συμπέρασμα πως η ψυχολογική αστάθεια του Jones ήταν αυτή που οδήγησε στην οριστική απομάκρυνσή του. Σαν σερί αποπομπής η οικογένειά του τον πέταξε έξω. Έκανε κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του παιδιά με πολλές γυναίκες. Δύο εκ των πρώην του, η Anita Pallenberg και η Zouzou Γαλλίδα ηθοποιός, αφηγούνται το διάστημα όπου τον βοηθούσαν να επιζήσει εξαιτίας της παρακμής του από τα ναρκωτικά και μιλούν γι αυτόν με συμπόνια κι αγάπη. Η Zouzou πιστεύει ότι ο Jones κυνηγούσε γυναίκες που του θύμιζαν τον εαυτό του κι είχαν τάσεις αυτοκαταστροφής.

Ο Μπρούμφιλντ έχει κάνει ερευνητικά ντοκιμαντέρ για τον Kurt Cobain, την Courtney Love, τον Biggie και τον Tupac, όμως αποφεύγει να ανοίξει ξανά το ζήτημα του πνιγμού του Jones. Οι συνεντεύξεις που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ αφορούν δυσάρεστες στιγμές στη ζωή του Jones τις οποίες όμως ο δημιουργός ντύνει με κατανόηση και θαυμασμό για εκείνον, μοιάζει με θαυμαστή που διατηρεί μια γλυκόπικρη συμπάθεια για τον διάβολό του.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Δύο ακόμη εκτελέσεις σε Αλαμπάμα και Τέξας – Οι ιστορίες του Κέισι Μακγουόρτερ και του Ντέιβιντ Ρεντερία (videos)

Δυτική Όχθη: Τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι από πλήγμα του Ισραήλ με drone στην Τζενίν

ΠΟΥ: Η μοναξιά συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια υγεία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Brian Jones,Rolling Stones