Brexit: Σε συμφωνία κατέληξαν Βρετανία-Ε.Ε. - Τουσκ: Αν η Βρετανία θέλει να επιστρέψει, η πόρτα θα είναι ανοικτή

ΚΟΣΜΟΣ

 

Ολοκληρώθηκε η Συνάντηση Κορυφής για το Brexit όπως ανακοίνωσε με tweet o εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.  Υιοθετήθηκαν όλα τα συμπεράσματα.

Νωρίτερα, σε μια λιτή δήλωση περιορίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, καθώς το Brexit είναι ένα από τα θέματα συζήτησης. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πως είναι σχετικά βέβαιος ότι η νέα

συμφωνία Brexit θα ψηφιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, μετά την ομιλία Τζόνσον στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τότε αποχώρησε από την αίθουσα και οι 27 ηγέτες συνέχισαν να συζητούν το ζήτημα του Brexit.

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Τουσκ τόνισε πως η συμφωνία έγινε δυνατή επειδή αξιολογήθηκε θετικά από την Ιρλανδία. Η βασική διαφορά, συνέχισε, είναι ότι ο κ. Τζόνσον δέχτηκε την ύπαρξη τελωνειακών ελέγχων στα σημεία εισόδου στη Βόρεια Ιρλανδία. 

«Αν η Βρετανία επιθυμήσει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η πόρτα μας θα είναι ανοικτή», δήλωσε χαρακτηριστικά.  «Τώρα περιμένουμε την ψήφισή της στο βρετανικό κοινοβούλιο», ανέφερε επίσης. 

Ο Ζαν Κλωντ Γιουνκερ από πλευράς του, δήλωσε πως το περιεχόμενο της συμφωνίας προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την ελεύθερη αγορά, ενώ δεν έκρυψε επίσης τη λύπη του πως τελικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα. 

O ειδικός διαπραγματευτής για το Brexit Mισέλ Μπαρνιέ από πλευράς του, ευχαρίστησε την διαπραγματευτική ομάδα για τη δουλειά που έγινε τόσο καιρό και εμφανίστηκε επίσης δυσαρεστημένος για την εξέλιξη αλλά δήλωσε πως θα σεβαστεί το «διαζύγιο». Επιπλέον, δήλωσε τον απεριόριστο σεβασμό του για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο, όπως είπε, βοήθησε την Ευρώπη στην χειρότερή της στιγμή (σ.σ. Β' Παγκόσμιος Πόλεμος). 

Τα δύσκολα τώρα θα είναι για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος καλείται να περάσει τη συμφωνία του διαζυγίου από το βρετανικό κοινοβούλιο, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να έχει εκφράσει την αντίθεσή της. 

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως το Σάββατο, στην πρώτη σαββατιάτικη συνεδρίαση από το 1982.

«Εγώ έκανα τη δουλειά μου», δήλωσε νωρίτερα μέσα στη μέρα, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας αναθεώρησης της συμφωνίας στην περίπτωση που απορριφθεί και πάλι από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Θα πρέπει κάποια μέρα σε αυτό το Κοινοβούλιο (...) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αυτό που αποφασίστηκε σε ένα δημοψήφισμα και υποστηρίχθηκε από τις διάφορες κυβερνήσεις με τις οποίες διαπραγματευθήκαμε να εφαρμοστεί», παρατήρησε ο Μπαρνιέ.

Ο Γιούνκερ και ο Μπαρνιέ συνέστησαν στους ηγέτες των 27 που άρχισαν να φθάνουν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι έχουν 'καεί' λόγω της προηγούμενης εμπειρίας με τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν με την Τερέζα Μέι και η οποία απορρίφθηκε τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα την αποχώρηση της προκατόχου του Μπόρις Τζόνσον.

Μετά τις ανακοινώσεις αυτών, η στερλίνα σημείωσε άνοδο 1% έναντι του δολαρίου προτού μειώσει τα κέρδη της, καθώς οι οικονομικοί κύκλοι φοβούνται ενδεχόμενες καταστροφικές επιπτώσεις μιας «μη συμφωνίας» στις 31 Οκτωβρίου.

Εκτός από το βρετανικό κοινοβούλιο, η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε σήμερα τροποποιεί τη συμφωνία που είχε απορριφθεί προηγουμένως, και εξαλείφει το αμφιλεγόμενο "backstop" (το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας). Αυτός ο όρος διασφάλιζε ότι η ΕΕ και η Βρετανία θα παρέμεναν σε ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος ελλείψει άλλης λύσης προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή ενός συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη έπειτα από δεκαετίες βίας.

Ποια είναι τα κύρια σημεία της συμφωνίας

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28, τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

 

 

Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα