Bloomberg: Ο Ρέντσι μπορεί να χάσει, αλλά εάν οι Ιταλοί φερθούν έξυπνα δεν θα το αφήσουν να συμβεί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής οι Ιταλοί ψηφίζουν για δύο ζητήματα, το πρώτο, εάν συμφωνούν με τις προτάσεις του Ρέντσι για αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας και το δεύτερο, εάν η χώρα επιθυμεί να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία ο Ρέντσι, ο οποίος μετέτρεψε το δημοψήφισμα

σε ψήφο εμπιστοσύνης. Και στα δύο ερωτήματα οι Ιταλοί πρέπει να απαντήσουν «ναι» γράφει το Bloomberg.

Αρχικά πρέπει να αναλογιστούμε τα πλεονεκτήματα των αλλαγών. Το σχέδιο του Ρέντσι είναι περίπλοκο και δεν το έχει εξηγήσει σωστά, αλλά η ανάγκη για τις αλλαγές είναι καθαρή. Για πολλά χρόνια η Ιταλία αδυνατεί να παρουσιάσει ένα βιώσιμο και συμπαγές πολιτικό πρόγραμμα. Οι αλλαγές στο Σύνταγμα έχουν στόχο να βελτιώσουν την κατάσταση σε αυτόν τον τομέα, κυρίως περιορίζοντας την εξουσία της Γερουσίας και μεταφέροντας κάποιες αρμοδιότητες από την περιφέρεια στην κεντρική κυβέρνηση. Το καθαρό αποτέλεσμα θα είναι να ενισχυθούν οι εξουσίες της κυβέρνησης.

Η κριτική που ασκείται στον Ρέντσι αναφέρει ότι αυτές οι αλλαγές είναι μεγάλες. Ειδικά όταν έρχεται το θέμα στις αλλαγές του εκλογικού νόμου και υποστηρίζουν ότι θα υποβαθμίσει τον έλεγχο που ασκείται προς την κυβέρνηση και τις ισορροπίες. Με βάση τα ιταλικά δεδομένα οι αλλαγές μοιάζουν ριζοσπαστικές αλλά δεν είναι, όταν γίνεται σύγκριση με άλλες χώρες.

Το ιταλικό σύστημα είναι αυτό που ξεφεύγει περισσότερο από την κανονικότητα. Σε κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, το τυπικό είναι ότι το δεύτερο κοινοβούλιο έχει συμπληρωματικό ρόλο. Η εξουσία βρίσκεται στις κυβερνήσεις όπου έχουν ανεμπόδιστη ισχύ. Με τις αλλαγές η Ιταλία θα μοιάζει περισσότερο στο Βρετανικό και Γερμανικό σύστημα που κανείς δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει αντιδημοκρατικό.

Τι γίνεται στην περίπτωση του Ρέντσι; Έκανε λάθος να μετατρέψει το δημοψήφισμα σε ψήφο εμπιστοσύνης, μία θέση που επιχείρησε να μετριάσει. Πολλοί ψηφοφόροι εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα ψηφίσουν με αυτό το σκεπτικό. Ο Ρέντσι ως μετριοπαθής και αξιόπιστος μεταρρυθμιστής παραμένει η καλύτερη επιλογή για τη χώρα.

Η πιο αληθοφανής βραχυπρόθεσμη εναλλακτική είναι ακόμη μία υπηρεσιακή κυβέρνηση χωρίς πραγματική λαϊκή εντολή. Το χειρότερο σενάριο είναι τρομακτικό, εκλογές, οι οποίες θα φέρουν τον λαϊκιστή Γκρίλλο στην εξουσία. Ο Γκρίλλο έχει μιλήσει για την εθνικοποίηση των ιταλικών τραπεζών, την έξοδο της χώρας από το ευρώ και έχει μιλήσει για διάφορες άλλες αντικαπιταλιστικές πρωτοβουλίες. Και αυτό δεν είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ιταλία και η Ευρώπη.

Κατά κάποιο τρόπο, η προοπτική που ανοίγεται για τον Γκρίλο είναι ένα επιχείρημα κατά των Συνταγματικών αλλαγών που προτείνει ο Ρέντσι. Και εάν αυτές οι αλλαγές απορριφθούν θα είναι θετικό στοιχείο απέναντι στο ενδεχόμενο να ανέλθουν κάποια στιγμή στην εξουσία οι λαϊκιστές. Ακόμη και αν επικρατήσει το «όχι» θα είναι μία νίκη για τον Γκρίλλο, και θα μοιάζει πιο ασφαλές να διατηρηθεί το σύστημα που θα μπορούσε να τον «πνίξει» πολιτικά. Κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει το δίλημμα, αλλά θυμηθείτε ότι μιλάμε για μη λειτουργική πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του Γκρίλλο. Η καλύτερη θεραπεία για τον ασταμάτητο λαϊκισμό είναι μία καλύτερη κυβέρνηση, και η ατελείωτη πολιτική παράλυση ακυρώνει τις φιλοδοξίες για την ανάπτυξη μιας οικονομίας που έχει τη δυναμική να είναι μία από τις πιο ζωτικές της Ευρώπης.

Η δημοτικότητα του Ρέντσι έχει μειωθεί και η τακτική που ακολούθησε στο δημοψήφισμα δεν έχει βοηθήσει. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ηττηθεί την Κυριακή. Αλλά εάν οι Ιταλοί φερθούν έξυπνα δεν θα το αφήσουν να συμβεί, καταλήγει το άρθρο.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Ρέντσιδημοψήφισμα ΙταλίαΙταλίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα