Bloomberg: «Κολλάνε» στις γαλλικές και ιταλικές ενστάσεις τα 5 δισ. για πυρομαχικά στην Ουκρανία, παρά τα… μαθήματα του Ζελένσκι
Οι νέες απαιτήσεις που διατύπωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τα οποία κάθε άλλο παρά έτοιμος για ειρήνη εμφανίζεται καθώς ζητά από την ΕΕ εκ νέου χρήματα για να αγοράσει οπλικά συστήματα, μπλόκαραν από τη Γαλλία και την Ιταλία, είπαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες που επικαλείται το Bloomberg, μια ακόμη ένδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το μπλοκ
Ενώ τα περισσότερα από τα 27 κράτη μέλη που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη συσπειρώθηκαν γύρω από τη διάθεση της χρηματοδότησης για στρατιωτική βοήθεια, η Γαλλία και η Ιταλία καθυστερούν να δεσμευτούν σε συγκεκριμένα οικονομικά ποσά, είπαν διπλωμάτες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας στη σύνοδο των ηγετών μέσω βίντεο, έκανε… μαθήματα στους Ευρωπαίους και απαίτησε το ποσό των 5 δισ. για την αγορά πυρομαχικών και μάλιστα «το συντομότερο δυνατό», κάνοντας αναφορά σε ένα μαζικό χτύπημα με drone κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από την Ουκρανία, προκειμένου να τους πείσει.
«Είναι ζωτικής σημασίας η υποστήριξή σας προς την Ουκρανία να μην μειωθεί, αλλά αντίθετα να συνεχιστεί και να αυξηθεί», είπε ο Ζελένσκι. «Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την αεράμυνα, τη στρατιωτική βοήθεια και τη συνολική μας ανθεκτικότητα».
Ο Ζελένσκι διατύπωσε τις εξής απαιτήσεις:
Ζήτησε τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από την Ευρώπη για βλήματα πυροβολικού “το συντομότερο δυνατό” και είπε ότι η αυξανόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι “κρίσιμης σημασίας”Η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε, προτρέποντας την ενότητα μεταξύ των κρατών μελώνΕίναι «απλά αντιευρωπαϊκό» όταν αποφάσεις που είναι «σημαντικές για ολόκληρη την ήπειρο ή που έχουν ήδη συμφωνηθεί» μπλοκάρονται από ένα άτομο, πρόσθεσε.Κάλεσε την Ευρώπη να μην «ελαφρύνει την πίεση στη Ρωσία για τον πόλεμο» και είπε ότι οι κυρώσεις πρέπει να συνεχιστούνΕίπε επίσης ότι είχε μια παραγωγική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ζήτησε την υποστήριξη της ΕΕ για «μια άνευ όρων, πλήρη κατάπαυση του πυρός στην ξηρά».Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες την Πέμπτη έδειξαν ότι η διάθεση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 2 εκατομμυρίων βολών πυροβολικού θα είναι δύσκολη υπόθεση. Η Κάγια Κάλλας, είπε ότι εξακολουθεί να στοχεύει οι ηγέτες να υπογράψουν τουλάχιστον μέρος αυτού του σχεδίου.
«Αν δεν είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για ολόκληρο το έτος, για το βραχυπρόθεσμο διάστημα» είπε η Κάλλας στους δημοσιογράφους στην αρχή της συζήτησης.
Οι διαιρέσεις υπογράμμισαν τον κίνδυνο το μπλοκ να γίνει εμπόδιο στην εκ νέου υποστήριξη της προσπάθειας της Ουκρανίας να συνεχίσει τον πόλεμο, παρόλο που έχει δεσμευτεί να σταθεί στο πλευρό του Κίεβου, παρά τις προσπάθειες του Τραμπ να πείσει το Κρεμλίνο για γρήγορο τέλος της σύγκρουσης.
Η Κάλλας έχει υποβάλει πρόταση για τα μέλη της ΕΕ να παραδώσουν έως και 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια φέτος, μετά την εισροή 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο το 2024. Η βοήθεια θα ήταν εθελοντική, αλλά οι συμμετέχοντες θα ενθαρρύνονταν να κάνουν συνεισφορές σε μετρητά ή εξοπλισμό ανάλογα με τις αντίστοιχες οικονομίες τους.
Η Γαλλία και η Ιταλία, η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, έφεραν αντιρρήσεις στο να βάλουν υπερβολικά ποσά στο τραπέζι, είπαν οι διπλωμάτες.
Η Ιταλία και άλλα κράτη ζητούν περισσότερες τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες και είπαν ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία, δήλωσαν Ιταλοί διπλωμάτες. Γάλλοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι, ενώ συμμερίζονται τους στόχους της προσπάθειας, η προτεραιότητα είναι η υλοποίηση ποσού 18 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ από ένα πακέτο δανείων της G7 για το Κίεβο.
Ο Φινλανδός Πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο γκρίνιαξε για τις αντιρρήσεις από ορισμένες χώρες. Πολλές χώρες δεν «αποδίδουν επαρκώς» όταν πρόκειται για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, είπε.
Ωστόσο, άλλοι κατηγορούσαν την πρωτοβουλία για τον πρόωρο ποσοτικό προσδιορισμό των δεσμεύσεων των κρατών μελών πριν ακόμη εξασφαλίσουν υποστήριξη. Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nauseda είπε ότι «έγινε ανάποδα».
«Μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι κάποιος δεν κάνει αρκετά – αλλά η ετοιμότητα να υποστηρίξει την Ουκρανία υπάρχει, ακόμα κι αν είναι δύσκολο να το ποσοτικοποιήσουμε τώρα», είπε ο Nauseda στους δημοσιογράφους.
Οι ηγέτες στις Βρυξέλλες εξέτασαν τις διπλωματικές προσεγγίσεις του Τραμπ στη Μόσχα, αφού η τηλεφωνική του επικοινωνία αυτή την εβδομάδα με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι εξασφάλισε τη δέσμευση να σταματήσουν οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές – αλλά δεν πέτυχε μια γενική εκεχειρία που επιδιώχθηκε από τον Λευκό Οίκο.
Οι Ευρωπαίοι είναι ολοένα και πιο ανήσυχοι ότι η βιαστική διπλωματία του Τραμπ θα έχει κόστος για τους στόχους του Κιέβου και θα παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία. Οι ηγέτες της ΕΕ επιμένουν ότι πρέπει να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου, παρόλο που έχουν παραγκωνιστεί.
«Όλοι ήμασταν κάπως ανήσυχοι με βάση τα μηνύματα που προέκυψαν μετά την κλήση, ειδικά από τη ρωσική πλευρά», είπε ο Orpo. «Αλλά η χθεσινή κλήση ενίσχυσε την πεποίθηση ότι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, από τη σκοπιά των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και συνεπώς και της Ευρώπης».
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν αποστείλει 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει 66,5 δισεκατομμύρια δολάρια — ή περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερο — σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.
Μετά από μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον Ζελένσκι, οι «27» προχώρησαν σε πιο εκτεταμένη συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι οποίες διήρκησαν δύο ώρες. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, επικράτησε η άποψη ότι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται πραγματικές διαπραγματεύσεις και οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα μπορέσουν καλύτερα να επηρεάσουν την όλη διαδικασία.
Όπως και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου, έτσι και σήμερα τα συμπεράσματα για την Ουκρανία αρνήθηκε να προσυπογράψει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Στη δήλωση των 26 ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία, η οποία επισυνάπτεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντικατοπτρίζεται και αυτή τη φορά η «ισχυρή» βούλησή τους να συνεχίσουν την υποστήριξη της Ουκρανίας πολιτικά και στρατιωτικά.
Το κείμενο συμπερασμάτωνΤη συνέχιση της στρατιωτικής και αμυντικής υποστήριξης της Ουκρανίας, με στόχο την επίτευξη της ειρήνης «μέσω της ισχύος», επαναλαμβάνουν οι 26 ευρωπαίοι ηγέτες, πλην της Ουγγαρίας, στα συμπεράσματά τους. Παράλληλα, καλούν τη Ρωσία να επιδείξει «πραγματική πολιτική βούληση» για τον τερματισμό του πολέμου.
Σύμφωνα με το κείμενο που υιοθετήθηκε και «υποστηρίχθηκε σθεναρά» από τους 26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και το οποίο επισυνάπτεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνονται τα εξής:
Επιβεβαιώνεται η συνεχής και αταλάντευτη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Η ΕΕ διατηρεί την προσέγγισή της «ειρήνη μέσω της ισχύος», η οποία απαιτεί από την Ουκρανία να βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση, στρατιωτικά και αμυντικά. Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη, σε συντονισμό με ομοϊδεάτες εταίρους και συμμάχους, να παρέχει περαιτέρω ολοκληρωμένη υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της, καθώς ασκεί το εγγενές δικαίωμά της στην αυτοάμυνα κατά του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την υποστήριξή του για μια «συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη» που βασίζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου και χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας τέτοιας ειρήνης. Υπενθυμίζει τις αρχές που καθόρισε στις 6 Μαρτίου 2025, οι οποίες θα πρέπει να καθοδηγούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την κοινή δήλωση της Ουκρανίας και των ΗΠΑ μετά τη συνάντησή τους στη Σαουδική Αραβία στις 11 Μαρτίου 2025, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, των ανθρωπιστικών προσπαθειών και της επανάληψης της ανταλλαγής πληροφοριών των ΗΠΑ και της βοήθειας για την ασφάλεια.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση για τον τερματισμό του πολέμου.
Μια αξιόπιστη οδός προς την ειρήνη πρέπει να περιλαμβάνει προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, την απελευθέρωση αμάχων και την επιστροφή όλων των παιδιών της Ουκρανίας και άλλων αμάχων που απελάθηκαν παράνομα και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Η ΕΕ παραμένει έτοιμη να εντείνει την πίεση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω περαιτέρω κυρώσεων και ενισχύοντας την επιβολή των υφιστάμενων μέτρων.
Με την επιφύλαξη της νομοθεσίας της ΕΕ, τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας θα πρέπει να παραμείνουν ακινητοποιημένα έως ότου η Ρωσία σταματήσει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας και την αποζημιώσει για τη ζημιά που προκλήθηκε από αυτόν τον πόλεμο.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συμβάλουν στην ειρηνευτική διαδικασία και θα συμβάλουν στη διασφάλιση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης για την Ουκρανία, η οποία είναι προς το συμφέρον τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ευρώπης συνολικά.
Μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία, η οποία σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία για να αποτρέψει τη μελλοντική ρωσική επιθετικότητα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει από την άποψη αυτή μαζί με ομοϊδεάτες και εταίρους του ΝΑΤΟ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να συμβάλουν στις εγγυήσεις ασφαλείας, ιδίως υποστηρίζοντας την ικανότητα της Ουκρανίας να αμύνεται αποτελεσματικά, βάσει των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία τακτική και προβλέψιμη οικονομική στήριξη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να λάβει ταχέως όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον προεφοδιασμό της χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης της Ουκρανίας και της πρωτοβουλίας G7 ERA.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της στρατιωτικής υποστήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία, ιδίως της Ύπατης Εκπροσώπου για τον συντονισμό της αυξημένης υποστήριξης από τα κράτη μέλη και άλλα συμμετέχοντα κράτη, σε εθελοντική βάση, ιδίως σε πυρομαχικά πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος και πυραύλους, καθώς και στο στοιχείο στρατιωτικών αναγκών της πρωτοβουλίας G7 ERA. Καλεί τα κράτη μέλη να εντείνουν επειγόντως τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πιεστικών στρατιωτικών και αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας.
Όλη η στρατιωτική υποστήριξη καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία θα παρέχονται με πλήρη σεβασμό της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών μελών.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Μηνύματα Ιμάμογλου μέσα από τη φυλακή – «Μη σιωπάτε, μας ντρόπιασαν σε όλο τον κόσμο» (video)
Europa-Park: Το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο του κόσμου (videos)
HΠΑ: Απαγόρευσαν την είσοδο Γάλλου ερευνητή στη χώρα λόγω… κριτικής στον Τραμπ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καρκίνος: Βρετανίδα ασθενής σε τελικό στάδιο αποκαλύπτει το κοινό σύμπτωμα που όλοι αγνοούμε
- Ποιος είναι ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης που μπήκε σε αναστολή: «Με έστειλε 3,5 χρόνια φυλακή» – Ζήτησε φακελάκι 10.000 ευρώ
- Θάνατος Βασίλη Καλογήρου: Το εύρημα στο χέρι του που «δείχνει» εγκληματική ενέργεια
- Οι αστροναύτες γέρασαν μια δεκαετία σε 288 ημέρες
- Μωραΐτης κατά Κασσελάκη: Έξι μέρες και νύχτες για να γράψω την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος και ούτε ένα ευχαριστώ - Αυτός ο μ@λ@κας ήμουν
- Μεταθέσεις 63 Θεολόγων
- “Έφυγε” από τη ζωή ο 32χρονος ποδοσφαιριστής Σωκράτης Ευαγγέλου
- Καιρός: Αλλαγή του τοπίου μετά την Κυριακή - Πού θα δούμε βροχές ανήμερα της 25ης Μαρτίου
- Pulse: 13,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ, ισοπαλία ΠΑΣΟΚ με Πλεύση Ελευθερίας στη 2η θέση
- Το παράπονο του Μωραΐτη για Κασσελάκη: Έξι μέρες και νύχτες με ύπνο 2 – 3 ωρών και ούτε ένα ευχαριστώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Το παράπονο του Μωραΐτη για Κασσελάκη: Έξι μέρες και νύχτες με ύπνο 2 – 3 ωρών και ούτε ένα ευχαριστώ
- Bloomberg: «Κολλάνε» στις γαλλικές και ιταλικές ενστάσεις τα 5 δισ. για πυρομαχικά στην Ουκρανία, παρά τα… μαθήματα του Ζελένσκι
- Bloomberg: Οι ειρηνευτικές συμμαχικές δυνάμεις στην Ουκρανία θα περιλαμβάνουν αεροπορία και ναυτικό
- Κουτσούμπας στο Αγρίνιο: «Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στον δικό του ανυποχώρητο αγώνα»
- Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας 73-81: «Ερυθρόλευκο» φάντασμα στο ΣΕΦ, αλλά ανώδυνη ήττα
- Με την υψηλότερη διάκριση θα τιμηθούν οι U2 στα βρετανικά βραβεία Ivors
- Θεσσαλονίκη: «Έσπασαν» στο Εφετείο τα ισόβια για 44χρονο που είχε καταδικαστεί σε ισόβια για ληστεία μετά φόνου σε βάρος 52χρονου με νοητικά προβλήματα
- FT: Στη δίνη της κρίσης η Τουρκία μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου – Mε μια κίνηση, ο Ερντογάν ρισκάρει όσα έχτισε
- Βόρεια Μακεδονία: Χειροπέδες στους δημάρχους των τελευταίων 10 ετών για τους 59 νεκρούς στο Κότσανι
- Ανανεώθηκε το πρόγραμμα βίζα-εξπρές σε ελληνικά νησιά για Τούρκους πολίτες

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Bloomberg: «Κολλάνε» στις γαλλικές και ιταλικές ενστάσεις τα 5 δισ. για πυρομαχικά στην Ουκρανία, παρά τα… μαθήματα του Ζελένσκι
- Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας 73-81: «Ερυθρόλευκο» φάντασμα στο ΣΕΦ, αλλά ανώδυνη ήττα
- Κουτσούμπας στο Αγρίνιο: «Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στον δικό του ανυποχώρητο αγώνα»
- Βόρεια Μακεδονία: Χειροπέδες στους δημάρχους των τελευταίων 10 ετών για τους 59 νεκρούς στο Κότσανι
- Ανανεώθηκε το πρόγραμμα βίζα-εξπρές σε ελληνικά νησιά για Τούρκους πολίτες
- Bloomberg: Οι ειρηνευτικές συμμαχικές δυνάμεις στην Ουκρανία θα περιλαμβάνουν αεροπορία και ναυτικό
- FT: Στη δίνη της κρίσης η Τουρκία μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου – Mε μια κίνηση, ο Ερντογάν ρισκάρει όσα έχτισε
- Ινδονησία: Εξερράγη το ηφαίστειο Λάκι – Λάκι και εκτόξευσε τέφρα σε ύψος 8.000 μέτρων
- One Battle After Another: Το πρώτο teaser της νέας ταινίας του Πολ Τόμας Άντερσον με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο είναι στον αέρα (Video)
- Με την υψηλότερη διάκριση θα τιμηθούν οι U2 στα βρετανικά βραβεία Ivors
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νίκος Κουρής: «Δεν ασχολούμαι με τα σχόλια για την προσωπική μου ζωή»
- «Θύμα στα χέρια της κυβέρνησης των Βορίδηδων» ο Αλί της Αμυγδαλέζας
- Η Φινλανδία η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο - Απίστευτη πτώση για την Ελλάδα
- Βαριές διώξεις στους συλληφθέντες για την παράνομη δραστηριότητα στο κύκλωμα Πολεοδομίας
- Βαρύτατες διώξεις στους συλληφθέντες για την παράνομη δραστηριότητα στην Πολεοδομία της Ρόδου
- Διπλωματικές πηγές: Ανανέωση του προγράμματος βραχείας διαμονής σε ελληνικά νησιά για Τούρκους
- Πως αντέδρασε η Μαρία Σολωμού όταν της έγραψαν - "Χρειάζεσαι ψυχιατρική υποστήριξη";
- Μαρινάκης: Αθώος ο Τριαντόπουλος παρά τα "ψέματα της αντιπολίτευσης" - "Δεν θα μπούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη"
- Κακουργηματικές διώξεις ασκήθηκαν στους εμπλεκόμενους του σκανδάλου διαφθοράς στην Πολεοδομία Ρόδου
- Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά είναι ασφαλή και οι υποδομές λειτουργούν κανονικά»