Axios: Προθεσμία δύο μηνών δίνει ο Τραμπ στο Ιράν για νέα πυρηνική συμφωνία – Η επιστολή στον Αλί Χαμενεΐ

Τελεσίγραφο στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω επιστολής του, με την οποία δίνει στον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διορία δύο μηνών για να επιτευχθεί νέα πυρηνική συμφωνία, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Axios ένας Αμερικανός αξιωματούχος και δύο πηγές που ενημερώθηκαν για την επιστολή, αυτή περιλάμβανε προθεσμία δύο μηνών για την επίτευξη μιας νέας πυρηνικής

συμφωνίας.

SCOOP: President Trump's letter to Iran's Supreme Leader Ali Khamenei included a two-month deadline for reaching a new nuclear deal, one U.S. official and two sources briefed on the letter told Axios. https://t.co/lZXbflLxGg

Axios (@axios) March 19, 2025

Δεν είναι σαφές εάν το ρολόι των δύο μηνών ξεκινά από τη στιγμή που παραδόθηκε η επιστολή ή από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αλλά εάν το Ιράν απορρίψει την προσέγγιση του Τραμπ και δεν διαπραγματευτεί, οι πιθανότητες στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ ή του Ισραήλ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν θα αυξηθούν δραματικά.

Όπως γράφει ο Axios, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προχωρήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και είναι πιο κοντά από ποτέ στην παραγωγή πυρηνικού όπλου.

Το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 60% είναι αρκετό για έξι πυρηνικές βόμβες εάν εμπλουτιστεί στο 90%, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Το Ιράν αρνήθηκε ότι επιδιώκει πυρηνικά όπλα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες σε μια συνέντευξη  στο Fox News, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι έστειλε επιστολή στον Ιρανό ηγέτη προτείνοντας άμεσες διαπραγματεύσεις.

Μια μέρα αργότερα ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «προς τις τελευταίες στιγμές» με το Ιράν.

«Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να έχουν πυρηνικό όπλο. Κάτι πρόκειται να συμβεί πολύ σύντομα. Θα προτιμούσα μια ειρηνευτική συμφωνία παρά την άλλη επιλογή, αλλά η άλλη επιλογή θα λύσει το πρόβλημα», είπε.

Η επιστολή παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, στον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Μπιν Ζάιντ (MBZ) σε συνάντηση στο Άμπου Ντάμπι.

Μια μέρα αργότερα, ο απεσταλμένος της MBZ Anwar Gargash ταξίδεψε στην Τεχεράνη και έδωσε την επιστολή στον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Abbas Araghchi.

Οι πηγές είπαν ότι η επιστολή Τραμπ προς τον Χαμενεΐ ήταν «σκληρή». Από τη μία πλευρά, πρότεινε διαπραγματεύσεις για μια νέα πυρηνική συμφωνία, αλλά από την άλλη προειδοποίησε για συνέπειες εάν το Ιράν απορρίψει την προσφορά και συνεχίσει να προωθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Τραμπ ανέφερε στην επιστολή ότι δεν επιθυμεί διαπραγματεύσεις χωρίς τέλος και ανέφερε μια περίοδο δύο μηνών για να επιτευχθεί συμφωνία, ανέφεραν δύο πηγές.

Πριν παραδοθεί η επιστολή στους Ιρανούς, ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε αρκετούς συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ για το περιεχόμενό της, δήλωσε στο Axios ένας Αμερικανός αξιωματούχος και μια πηγή με γνώση.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει. Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.

Η αντίδραση του Ιράν

Την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης του Ιράν Χαμενεΐ χαρακτήρισε την επιστολή του Τραμπ και την πρότασή του για διαπραγματεύσεις «απάτη» που έχει σκοπό να δημιουργήσει μόνο την εντύπωση ότι το Ιράν αρνείται να διαπραγματευτεί.

Ο Χαμενεΐ είπε ότι δεν υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αλλά αρκετές ώρες αργότερα η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ εξέδωσε δήλωση στο Χ και δεν απέκλεισε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Εάν ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σε σχέση με οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτικοποίηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, τέτοιες συζητήσεις μπορεί να υπόκεινται σε εξέταση», ανέφερε στην ανακοίνωση.

Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ πρόσθεσε ωστόσο ότι εάν ο στόχος των συνομιλιών είναι «η εξάρθρωση του ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν για να ισχυριστεί ότι ό,τι απέτυχε να επιτύχει ο Ομπάμα έχει πλέον επιτευχθεί, τέτοιες διαπραγματεύσεις δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε σε ενημέρωση με δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η επιστολή του Τραμπ εξακολουθεί να μελετάται και η απάντηση του Ιράν βρίσκεται υπό σύνταξη.

Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν ότι τυχόν περαιτέρω επιθέσεις από τους Χούτι στην Υεμένη προέρχονται από το Ιράν και απείλησε την ιρανική κυβέρνηση με «τρομερές συνέπειες». Το Ιράν έχει πει ότι δεν ελέγχει τους Χούτι.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social την Τετάρτη, ο Τραμπ είπε ότι υπάρχουν αναφορές ότι το Ιράν μειώνει τη στρατιωτική του υποστήριξη προς τους Χούθι, αλλά «εξακολουθούν να στέλνουν μεγάλα επίπεδα προμηθειών». Επανέλαβε την έκκλησή του προς το Ιράν να σταματήσει να προμηθεύει τους Χούθι.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Βαλτς, δήλωσε την Κυριακή ότι το Ιράν πρέπει να «παραδώσει και να εγκαταλείψει» όλα τα στοιχεία του πυρηνικού του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων, του οπλισμού και του εμπλουτισμού ουρανίου «ή μπορεί να αντιμετωπίσει μια ολόκληρη σειρά άλλων συνεπειών», προσθέτοντας ότι «στο Ιράν έχει προσφερθεί μια διέξοδος από αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Νεαρός σκότωσε την οικογένειά του και σχεδίαζε και μακελειό στο σχολείο του – «Μακάρι να είχα σκοτώσει περισσότερους»

Το Ισραήλ εξαπολύει χερσαία επίθεση μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα

Συναγερμός στη Βιρτζίνια: Ένοπλος έξω από τα κεντρικά της CIA – Κλήθηκαν πυροτεχνουργοί

Keywords
Τυχαία Θέματα