AUKUS: Οργή από τη Γαλλία για τη συμμαχία: «Πισώπλατο χτύπημα»
Οι ΗΠΑ οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν σε όλα τα επίπεδα τις συμμαχίες τους έναντι της Κίνας, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μία ευρεία σύμπραξη ασφαλείας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού που ονομάστηκε AUKUS και περιλαμβάνει την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.
Άμεση συνέπεια αυτής της θεαματικής ανακοίνωσης: η Αυστραλία ακύρωσε ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, προκαλώντας τον θυμό του Παρισιού, το οποίο κατήγγειλε «μια πισώπλατη μαχαιριά».
«Αλλαγή ανάγκης»Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε σήμερα την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης που σύναψε η χώρα του το 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.
«Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης», δήλωσε ο Μόρισον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.
Η απόφαση των ΗΠΑ να παραμερίσουν τη Γαλλία από μια συμφωνία που είχε συνάψει με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων δείχνει μια έλλειψη συνοχής σε μια στιμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ανακοίνωσε χθες το Παρίσι.
Οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν επίσης σε ανακοίνωσή τους ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Πισώπλατη μαχαιριά»«Η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία του AUKUS, θα είναι η παράδοση ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Βρετανό Μπόρις Τζόνσον και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διοργάνωσε την τηλεδιάσκεψη αυτή.
Η δήλωση αυτή του Μόρισον, κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γαλλίας καθώς η Αυστραλία είχε από το 2016 συνάψει τη συμφωνία ύψους 34,5 δισ. ευρώ με την Γαλλία, για την παραλαβή 12 συμβατικών υποβρυχίων. Η συμφωνία αυτή μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ως η «συμφωνία του αιώνα», καθώς το τελικό της ύψος αναμενόταν να ξεπεράσει κατά πολύ το αρχικό ποσό.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας κάνουν λόγο για «λυπηρή απόφαση», η οποία είναι “αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας”.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στο δίκτυο franceinfo, χαρακτήρισε την συμφωνία «πισώπλατη μαχαιριά».
«Είχαμε εγκαθιδρύσει μία σχέση εμπιστοσύνης με την Αυστραλία και η σχέση αυτή διερράγη», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.
Rupture du "contrat du siècle" par l'Australie : "Le comportement américain me préoccupe. Cette décision unilatérale et brutale ressemble beaucoup à ce que faisait Monsieur Trump", déclare Jean-Yves Le Drian
Suivez le direct https://t.co/cEwi3c61QM pic.twitter.com/oLZ44Gm2CY
Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί ανέφερε ότι η παραβίαση της συμφωνίας είναι σοβαρή «με γεωπολιτικούς και διεθνείς όρους» προσθέτοντας ότι καθιστά «σαφή τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται στους συμμάχους τους».
Παράλληλα και ο διπλωμάτης και επί χρόνια πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, Gerard Araud, έκανε λόγο για «πισώπλατο μαχαίρωμα».
The world is a jungle. France has just been reminded this bitter truth by the way the US and the UK have stabbed her in the back in Australia. C’est la vie.
— Gérard Araud (@GerardAraud) September 15, 2021«Καταπέλτης» το Πεκίνο: Ψυχροπολεμική νοοτροπίαΗ Κίνα κατήγγειλε σήμερα την «εξαιρετικά ανεύθυνη» πώληση πυρηνοκίνητων αμερικανικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, στο πλαίσιο μιας νέας σύμπραξης στην οποία περιλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία στα πυρηνικά υποβρύχια υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα, εντείνει την κούρσα των εξοπλισμών και θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν.
Ο ίδιος κατηγόρησε τις τρεις χώρες ότι επιδεικνύουν «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και ότι χρησιμοποιούν το πυρηνικό όπλο για γεωπολιτικούς σκοπούς.
Ενώ οι σχέσεις του Πεκίνου με την Καμπέρα είναι τεταμένες εδώ και ενάμισι χρόνο, ο Ζάο θεώρησε πως η απόκτηση αμερικανικών υποβρυχίων αντιβαίνει στις δεσμεύσεις της Αυστραλίας όσον αφορά τη μη διάδοση των πυρηνικών.
Η Κίνα δεν κατονομάζεται στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στην οποία γίνεται λόγος για την «ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού». Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η νέα συμμαχία έχει κατ’ αρχάς στόχο την αντιμετώπιση των περιφερειακών φιλοδοξιών του Πεκίνου.
Ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει από τότε που εξελέγη πως σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με την Κίνα, όπως και ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο, χωρίς να κλειστεί σε μια μετωπική σύγκρουση.
Διαβάστε επίσης:
AUKUS: Ο στόχος του «τραστ» ΗΠΑ-Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου κόντρα στην Κίνα (Video)
Κίνα: Τρεις νεκροί από σεισμό στην επαρχία Σιτσουάν – Φόβοι για αύξηση των θυμάτων (Video)
Βρετανία: Ανασχηματισμός με «έξοδο» Ράαμπ από το Φόρεϊν Όφις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ερχονται πρόστιμα σε χιλιάδες ΙΧ...
- Αναδρομικά και αυξήσεις συνταξιούχων: Ποιοι πληρώνονται Σεπτέμβριο και Οκτώβριο – Ποιοι πάνε για Νοέμβριο – Δεκέμβριο.
- Τελεσίγραφο από Οικονόμου στον Μπογδάνο: «Ανάλογα λάθη δεν θα γίνονται ανεκτά»
- Ένα τανκ στο… πλοίο της γραμμής | Video
- Έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα σχολικά είδη
- Άγιος Παΐσιος: «Από εδώ αρχίζουμε να ζούμε τον Παράδεισο ή την κόλαση»
- Άδωνις για Μπογδάνο: Σιγά μην τον σταυρώσουμε κιόλας
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Η συναυλία για τους πυρόπληκτους και η πρεμιέρα του The Voice
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Με τον Γιώργο Λιανό συγκατοικούσαμε
- Δείτε αναλυτικά τους μέσους όρους των καναλιών για χθες Τετάρτη 15/9/2021;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Θάλεια Ματίκα: «Έζησα τραυματική εμπειρία με σκηνοθέτη – Δεν προχώρησα σε καταγγελία» (Video)
- myAADE: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα που αντικαθιστά το Taxisnet
- Μπαίνουν στη μάχη των ομίλων ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ
- Οικονόμου προειδοποιεί Μπογδάνο: «Ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα γίνουν ανεκτά»
- Θιβετ: Ανακάλυψαν δείγμα προϊστορικής παιδικής τέχνης σε πετρώματα 226.000 ετών (Photo)
- Ο Βασίλης Σπανούλης αποχαιρετά τον Ντούσαν Ίβκοβιτς: «Α ρε Ντούντα, δάσκαλε, ηγέτη, άρχοντα…»
- H WIND για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με το kids@safety

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Θιβετ: Ανακάλυψαν δείγμα προϊστορικής παιδικής τέχνης σε πετρώματα 226.000 ετών (Photo)
- H WIND για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με το kids@safety
- Θάλεια Ματίκα: «Έζησα τραυματική εμπειρία με σκηνοθέτη – Δεν προχώρησα σε καταγγελία» (Video)
- Μπαίνουν στη μάχη των ομίλων ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ
- Ο Βασίλης Σπανούλης αποχαιρετά τον Ντούσαν Ίβκοβιτς: «Α ρε Ντούντα, δάσκαλε, ηγέτη, άρχοντα…»
- Οικονόμου προειδοποιεί Μπογδάνο: «Ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα γίνουν ανεκτά»
- myAADE: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα που αντικαθιστά το Taxisnet
- Ντούσαν Ίβκοβιτς: Όταν ο «Ντούντα» ένωσε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό (Video/Photos)
- Ευδοκία Ρουμελιώτη: «Θέλω πάρα πολύ άλλο ένα παιδάκι, δυστυχώς δεν έρχεται» (Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προϋπολογισμός: Αυξήθηκαν τα έσοδα, συγκρατήθηκε το πρωτογενές έλλειμμα
- ΟΑΕΔ: Παράταση για τις αιτήσεις στις 50 ΕΠΑΣ Μαθητείας- Πότε λήγει
- Πανεπιστήμια – Έως τις 24 Σεπτεμβρίου οι ηλεκτρονικές εγγραφές των φοιτητών – Δείτε τη διαδικασία
- Παιδικό και εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
- Η Μαρία Αναστασοπούλου για την πιο δύσκολη είδηση που διαχειρίστηκε – «Το λέω τώρα κι ανατριχιάζω»
- ΑΕΙ: Έως 24 Σεπτεμβρίου η ηλεκτρονική εγγραφή επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια
- Τέλος το Taxisnet: Έρχεται η νέα πλατφόρμα myAADE
- Μακρόν: Νεκρός ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στη Μεγάλη Σαχάρα
- Μ. Τζούφη: «Η κομματοκρατία και η αναξιοκρατία στο ΠΓΝΙ δε μπορεί να γίνει ανεκτή»