Επιβεβαίωση κυριαρχίας Τσίπρα – Με ποσοστό 75% εγκρίθηκε η πρόταση για εκλογή από τα μέλη

Με ευρεία πλειοψηφία (ποσοστό 75%) εγκρίθηκε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, στην κάλπη που στήθηκε κατά την τρίτη μέρα εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση του αποτελέσματος. Σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή σε σύνολο εγγεγραμμένων 5.784, ψήφισαν 4.681, ενώ υπήρξαν 30 λευκά και 5 άκυρα. Οι ψήφοι υπέρ της πρότασης Τσίπρα

ήταν 3.438 έναντι 1.208 υπέρ της πρότασης της Ομπρέλας υπέρ της εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, με τους συσχετισμούς να διαμορφώνονται σε ποσοστά περίπου 75% – 25% (73,52- 25,83).

Σύμφωνα με κομματικές πηγές η αποχή προκύπτει από το γεγονός ότι πολλοί σύνεδροι δεν κατάφεραν να έρθουν καν από την περιφέρεια λόγω οικονομικών δυσκολιών (υπήρξαν μάλιστα, αναφέρουν, 500 αδιάθετες κάρτες, δηλαδή σύνεδροι δεν ήρθαν καν για να τις παραλάβουν), εικόνα που είχε διαμορφώσει η ηγεσία ήδη πριν από το συνέδριο. Επίσης, υπήρξαν σύνεδροι που ήρθαν για την έναρξη και την ομιλία αλλά πάλι λόγω κόστους επέλεξαν να αποχωρήσουν νωρίτερα από την ημέρα της ψηφοφορίας. Τέλος, επισημαίνουν, υπήρξαν και πολλές «απώλειες» λόγω πανδημίας, καθώς πολλοί βρίσκονταν σε καραντίνα ή απέφυγαν να παραστούν λόγω φόβου.

Κατά τις ίδιες πηγές το συνέδριο έδωσε εντολή για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών στις αποφάσεις του κόμματος, καθώς και πως το μήνυμα της κάλπης ήταν ενωτικό.

Διαφορετικά ερμηνεύει το αποτέλεσμα η πλευρά της Ομπρέλας η οποία αποδίδει την αποχή εξολοκλήρου σε δυσαρέσκεια για το κλίμα διχαστικών διλημμάτων που κυριάρχησε στο συνέδριο. Τονίζουν επίσης ότι η Ομπρέλα επιβεβαιώνεται πως παραμένει «ισχυρή» τάση μέσα στο κόμμα.

Διαβάστε επίσης:

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας – Οι selfies και τα χαμόγελα (Photos)

Ξανθός κατά Πολάκη: Βάλει κατά του προέδρου όποιος λέει ότι ήταν λάθος η γραμμή μας στην πανδημία

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Τσακαλώτος: Δε θέλουμε να γίνουμε αρεστοί – Χάσαμε την επαφή μας με την κοινωνία (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα