Το χρονικό της εξάρθρωσης της μεγάλης σπείρας αρχαιοκαπήλων!

11:49 5/3/2012 - Πηγή: Neolaia

Μεγάλη επιτυχία για τις αστυνομικές αρχές, η εξάρθρωση σπείρας αρχαιοκαπηλίας στη Βόρειο Ελλάδα! Ακολουθούν πληροφορίες, από διαφορετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας Τα Νέα:

Πώς τους βρήκαν

Με… σπόντα τους βρήκε η ελληνική αστυνομία, αφού αρχικά ερευνούσε εντελώς διαφορετική υπόθεση. Ηταν απόγευμα της 13ης Ιουλίου όταν 68χρονος συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος τηλεφώνησε στην κόρη του και της είπε πως είχε βγει με το αυτοκίνητό του εκτός του δρόμου σε μια στροφή έξω από το Πευκοχώρι Χαλκιδικής και ήταν εγκλωβισμένος

και τραυματισμένος μέσα σε αυτό.

Τα σωστικά συνεργεία σάρωσαν την περιοχή, όμως δεν βρήκαν τίποτα. Φοβούμενοι εγκληματική ενέργεια, ζήτησαν τη συνδρομή του κοριού παρακολουθήσεων της ΕΥΠ που εντόπισε τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε τις ημέρες που προηγήθηκαν της εξαφάνισής του, αλλά και όσους επιχείρησαν να επικοινωνήσουν μαζί του από τις 13 Ιουλίου και ύστερα.

Από ότι φαίνεται, ο 68χρονος ήταν… κυνηγός θυσαυρών και παρότι δεν αγόρασε κάποιο αρχαίο αντικείμενο, επικοινωνούσε με 5-6 άτομα από τη σπείρα τον τελευταίο καιρό!

Ευρήματα

Κατασχέθηκαν 9.200 νομίσματα από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως τη μεταβυζαντινή περίοδο – εξαιρετικά σπάνιο θεωρείται ένα ασημένιο τετράδραχμο των ελληνιστών χρόνων με τη μορφή του Δία ή του Ηρακλή -, τρία χρυσά επιστόμια, αγαλματίδια, κοσμήματα, δύο βυζαντινές εικόνες, ανιχνευτές μετάλλων, κ.ά. Το κύκλωμα φαίνεται να σχετίζεται με τους αρχαιοκαπήλους που συνελήφθησαν τον περασμένο Οκτώβριο (είχαν βρεθεί τότε χρυσά προσωπεία, επιστόμια κ.ά.), καθώς οι κεντρικοί κατηγορούμενοι στις δύο υποθέσεις κατάγονται από τα ίδια χωριά στην ανατολική πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης και την ορεινή Χαλκιδική. Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο μεταξύ των ευρημάτων να περιλαμβάνονται αντικείμενα της πρόσφατης ληστείας στο Μουσείο της Ολυμπίας.

Πού πωλούνταν

Σε οίκους δημοπρασιών στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, την Ελβετία, τη Γερμανία και τη Βουλγαρία. Ο βασικός κατηγορούμενος αξιολογούσε και μετέφερε τα αρχαία αντικείμενα ταξιδεύοντας ο ίδιος αεροπορικώς στο εξωτερικό έως και δύο φορές την εβδομάδα, ακόμη και στέλνοντάς με κούριερ σε ειδικό φάκελο και σε μικρό αριθμό για να μην κινηθούν υποψίες. Σύνδεσμός του είχε εντοπιστεί στην Ιταλία με αρχαία νομίσματα, ενώ σύμφωνα με τις Αρχές έχουν εντοπιστεί εμβάσματα μικροποσών από το εξωτερικό με παραλήπτη τον ίδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα